Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob gru 15, 2018 6:21 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 48  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sty 10, 2018 4:23 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
Twoje na wierzchu - rzeczywiście zmienione!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sty 10, 2018 9:49 am 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 24, 2016 7:55 am
Posty: 279
Witold Janik, zk1944 - dziękuję Wam za szybką odpowiedź. Sam też skłaniałem się ku tej interpretacji. Szkoda, że zabrakło przykładu z rysunkiem w podręczniku. No ale ja będę już wiedział i zapamiętam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 20, 2018 12:57 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: wt kwie 19, 2016 11:38 am
Posty: 95
Lokalizacja: Gdynia
Siema.

Sipahowie zaszarżowali na pancernych, następnie na boki zaszarżowali Wołosi z jednej strony a z drugiej husaria.
Husaria ma pierwszy cios (kopie husarskie). W wyniku walki sipahowie stracili podstawkę. Ściągam podstawkę i Wołosi już nie stykają się z sipahami.
Czy po ściągnięciu tej podstawki, te które straciły kontakt wciąż biorą udział w walce (zadają ciosy).

Pozdro.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 20, 2018 2:44 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2275
Odwieczny problem OiMa, na szczęście dość rzadki. Wołosi nie walczą - tak się raczej gra.

_________________
Мы - сотрудники КОМКОНа-2. (...) Нам одно не разрешается: недооценить опасность. И если в нашем доме вдруг завоняло серой, мы просто обязаны предположить, что где-то рядом объявился черт с рогами, и принять соответствующие меры вплоть до организации производства святой воды в промышленных масштабах!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 20, 2018 7:17 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
Ja gram według rozwiązania zaproponowanego przez Olbrachta - straty ściąga się po zakończeniu wszystkich ataków. W ten sposób nie dochodzi do kuriozalnej sytuacji wyłączania jednostek z walki na skutek poniesionych strat.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 20, 2018 9:08 pm 
Offline
Namiestnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz cze 07, 2009 12:43 pm
Posty: 1011
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
A nie od tego jest zasada kopii husarskich (w odróżnieniu o innych kopii) - "pierwszy cios"?

I w ww mogą oddać tylko te podstawki przeciwnika, które PRZETRWAŁY - zgodnie z opisem zasady w podręczniku.
Jeśli jednostka przeciwnika miała kilka szeregów, które pozwalają zdejmować straty z tych tylnych szeregów, to odpowiada normalnie, jeśli nie ma kto uzupełnić pierwszego szeregu to niestety. W końcu to Husaria ;) .

_________________
http://wargamingowo.blogspot.com/

http://www.strategie.net.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 20, 2018 9:12 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
Zniszczone podstawki nie oddają - tyle, że można je atakować. Nie liczą się też do przewagi liczebnej. To moim zdaniem znacznie lepsze rozwiązanie niż rozrywanie multicombatów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 20, 2018 9:23 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
Duderson pisze:
Zniszczone podstawki nie oddają - tyle, że można je atakować. Nie liczą się też do przewagi liczebnej. To moim zdaniem znacznie lepsze rozwiązanie niż rozrywanie multicombatów.


zabiłeś podstawkę? smuteczek. Multicombat rozerwał się więc twój problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 20, 2018 10:08 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
Enma_ pisze:
Duderson pisze:
Zniszczone podstawki nie oddają - tyle, że można je atakować. Nie liczą się też do przewagi liczebnej. To moim zdaniem znacznie lepsze rozwiązanie niż rozrywanie multicombatów.


zabiłeś podstawkę? smuteczek. Multicombat rozerwał się więc twój problem.

Ok, no to ściągam postawkę która była w kontakcie z husarią i co teraz?
Husaria nie jest już w kontakcie - czy rany które zadała liczą się do wyniku walki? To jest dopiero smuteczek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz sty 21, 2018 4:43 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
Duderson pisze:
Enma_ pisze:
Duderson pisze:
Zniszczone podstawki nie oddają - tyle, że można je atakować. Nie liczą się też do przewagi liczebnej. To moim zdaniem znacznie lepsze rozwiązanie niż rozrywanie multicombatów.


zabiłeś podstawkę? smuteczek. Multicombat rozerwał się więc twój problem.

Ok, no to ściągam postawkę która była w kontakcie z husarią i co teraz?
Husaria nie jest już w kontakcie - czy rany które zadała liczą się do wyniku walki? To jest dopiero smuteczek


akurat Tej nie możesz zdjąć, ponieważ z husarią akurat faktycznie jest przeprowadzona walka. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 48  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group