Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest czw mar 21, 2019 4:43 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 613 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 62  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 18, 2018 7:45 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 282
Mateusz Mrachacz pisze:
Czy na turniejach można wystawiać "pułk Sobieskiego"?


Pułk Sobieskiego ma z tego co pamiętam zasadę, że wystawia się go tylko w Dywizji Sobieskiego. Więc jeśli jest to turniej dywizyjny, to czemu nie? ;)

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 30, 2018 5:47 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 542
Jazda w SR - jedna podstawka jest 9cm od wroga, druga 10,5cm. Czy druga podstawka ma impet przy szarzy? (Inne warunki oczywiście spełnione)

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 30, 2018 8:37 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2301
Lokalizacja: Kraków
Bombel pisze:
Jazda w SR - jedna podstawka jest 9cm od wroga, druga 10,5cm. Czy druga podstawka ma impet przy szarzy? (Inne warunki oczywiście spełnione)

Strona 47 MP
Ostatnie zdanie akapitu o modyfikatorach za impet. Aby otrzymać modyfikator za impet wszystkie podstawki jednostki muszą spełniać powyższe wymagania.

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 30, 2018 10:16 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 542
swawolnik pisze:
Bombel pisze:
Jazda w SR - jedna podstawka jest 9cm od wroga, druga 10,5cm. Czy druga podstawka ma impet przy szarzy? (Inne warunki oczywiście spełnione)

Strona 47 MP
Ostatnie zdanie akapitu o modyfikatorach za impet. Aby otrzymać modyfikator za impet wszystkie podstawki jednostki muszą spełniać powyższe wymagania.


Okej też tak stwierdziliśmy dzisiaj na początku, ale podstawki jednostki w SR szarżują tak, jakby każda podstawka była osobną jednostką w szyku zwartym. - Strona 58 MP...

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 30, 2018 11:54 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2301
Lokalizacja: Kraków
Strona 58 dotyczy ruchu SR, w tym ruchu w szarży.
Wtedy każdą podstawkę porusza się osobno. Modyfikatory w walce dotyczą oddziału - wszystkich podstawek , str. 47. Wystarczy, że jedna podstawka nie spełnia i oddział traci bonus.

To nie to samo, choć rozumiem, że zapis ze str.58 może być niejasny.

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw sty 10, 2019 12:16 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 18, 2018 10:28 am
Posty: 72
Lokalizacja: Kraków
1.) Zasada Podragonieni Muszkieterzy "możesz ich poruszyć o 20cm, tak jakby byli jazdą"
-Czy manewry za 2cm czy 5cm ?, czy mogę maszerować ?

2.) Straty Marszowe wylosowana jednostka traci podstawkę, czy tyczy się to artylerii która ma 1 podstawkę ?

_________________
"Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach" H.P.Lovecraft.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw sty 10, 2019 12:21 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 2032
1) możesz ich poruszyć o 20cm - nie ma żadnej mowy o maszerowaniu - manewry zakładam, że jak jazda, skoro traktujesz ich tak jakby byli jazdą
2) jeśli nie jest napisane inaczej, to się tyczy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 12, 2019 6:57 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2017 12:00 pm
Posty: 67
Lokalizacja: Wroclaw
Efekt straty marszowe: Wylosowane zostaje działo. Czy można je z powrotem obsadzić załogą?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 12, 2019 8:51 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 542
To co MSZ napisał to z naszej dzisiejszej bitwy, na szczęście działo nie zostało wylosowane i uniknęliśmy problemów :D

Wg mnie nie - ponieważ tracisz podstawkę a nie punkt siły. Ale jestem ciekaw innych wykładni.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz sty 13, 2019 8:32 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 383
Ginie podstawka a nie spada punkt siły.. koniec tematu

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 613 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 62  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group