Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest czw kwie 25, 2019 8:48 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn kwie 15, 2019 1:38 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lut 20, 2018 1:00 pm
Posty: 60
Lokalizacja: Warszawa
Mołojcy są jedną jednostką.
Przed bitwą należy połączyć ich w roty (6-12 podstawek).
Taka rota może być ustawiona w dwóch szykach - spisy/strzelby z przodu. Więc moim zdaniem mogą mieć mniej podstawek w pierwszym szeregu - bez negatywnych skutków. Jedyna alternatywa to konieczność ustawienia się bardziej liczną częścią z przodu. Ale to by było dziwne.

Dodatkowo nie wiem czy mogą ustawiać się w innych szykach, np w kolumnie.

_________________
"Jakiej wdzięczności doznało wojsko Zaporoskie za krew w obronie Rzeczypospolitej przelaną? Gdzie przywileje kozackie? Wolnych kozaków w chłopów chcą zmienić. Chcę wojny z nimi, nie z królem. Król to jest ojciec, a Rzeczpospolita – matka."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn kwie 15, 2019 1:39 pm 
Online
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2012 8:04 pm
Posty: 244
Lokalizacja: Łódź
Mati_00 pisze:
Druga sprawa, przeciwnik oddziałem B1 szarżuje na mój oddział A1, który ma rozkaz ruch. W trakcie przemieszczania się, incydentalnie napotyka jedną podstawką mój oddział A2, który ma rozkaz szarża (moje oddziały stały w jednej linii). Jak ja reaguje? Teoretycznie gdybym kontrszarżował to miałbym impet. W tym przypadku go tracę. Czy liczyć rohatyny w takim wypadku albo możliwość ostrzału w szarży? (to był akurat oddział rajtarów, bez rohatyn wiadomo, ale pytam na przyszłość już).


Cytując zasady:

"Gracz wykonujący Szarżę deklaruje, jak przebiegnie
droga Szarży. Jeśli na tej drodze znajdują się Jednostki
przeciwnika, mogą one zadeklarować Reakcję na
Szarżę (o ile posiadają one odpowiednie zdolności
lub Rozkazy). "

Czyli Twój przeciwnik powinien przed poruszeniem zadeklarować jak przebiegnie droga szarży i z tej deklaracji już powinien wynikać kontakt incydentalny - wtedy Ty deklarujesz kontrszarżę (albo inną reakcję). Ogólnie przed wykonaniem ruchu powinno być wiadome z kim się zetknie szarżujący. Jeżeli po wykonaniu ruchu okazuje się, że coś przeoczono podczas deklaracji, to moim zdaniem szarżujących trzeba przesunąć na wyjściową pozycję i powtórzyć deklarację - zgodnie ze stanem faktycznym i pozwolić przeciwnikowi na deklarację reakcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn kwie 15, 2019 1:48 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 16, 2013 8:25 pm
Posty: 1055
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Krzysiek pisze:
Mołojcy są jedną jednostką.
Przed bitwą należy połączyć ich w roty (6-12 podstawek).
Taka rota może być ustawiona w dwóch szykach - spisy/strzelby z przodu. Więc moim zdaniem mogą mieć mniej podstawek w pierwszym szeregu - bez negatywnych skutków. Jedyna alternatywa to konieczność ustawienia się bardziej liczną częścią z przodu. Ale to by było dziwne.

Dodatkowo nie wiem czy mogą ustawiać się w innych szykach, np w kolumnie.


Mogą być w kolumnie.
Też grałbym w ten sposób, że w opisanym przypadku w pierwszym szeregu może być mniej podstawek bez konsekwencji wynikających z szyku niestandardowego. Albo, żeby utrzymać więcej podstawek w pierwszym szeregu, po prostu podmieniłbym strzelca na spiśnika lub odwrotnie. Tyle, że to już dość dowolna interpretacja, a chciałbym wiedzieć, jak grają bardziej doświadczeni gracze.

_________________
http://www.histogry.blogspot.com
MUZEALNE ARMIE: dywizja kozacka, dywizja RON, dwa podjazdy moskiewskie, podjazd tatarski, podjazd siedmiogrodzki, regiment piechoty cudzoziemskiej
TWORZY SIĘ: Dywizja marszałka koronnego Jerzego Sebastiana Lubomirskiego pod Krakowem, 1656


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn kwie 15, 2019 10:15 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2932
krajarek pisze:
Aż głupio zapytać w tym dziale, no ale zapytam, bo może macie na to jakieś utrwalone rozwiązania. Chodzi o szyk mołojców. W pierwszym szeregu 4 podstawki strzelców, w drugim 3 ze spisami. Zmieniają ustawienie za manewr, spiśnicy przechodzą do przodu - ile wówczas jest podstawek w pierwszym szeregu? Bo jeśli 3, to wtedy mamy szyk niestandardowy, co implikuje mnóstwo negatywnych (zwłaszcza właśnie dla mołojców) sytuacji, zob. MP, s. 25-26 (nie może się ruszać, strzelać z tylnego rzędu, a przecież ci strzelcy przeszli właśnie do 2 szeregu, nie mają zasad specjalnych...).
I jeszcze - jeśli jest to możliwe (czyli 3 spiśników z przodu, 4 strzelców z tyłu) to czy ta czwarta podstawka może strzelać dwiema kośćmi, czy jedną (choć w sumie w obu przypadkach łamie zasady dot. szyku niestandardowego).
Może czegoś nie kumam, ale jak to rozwiązujecie?

Jeżeli uprzesz się wystawić czterech strzelców w pierwszym szeregu, a trzech spiśników w drugim, pamiętaj, że to ty jako dowódca postanowiłeś ich tak wystawić i to ty ponosisz konsekwencje.
W rzeczywistości oczywiście zamieniliby się miejscami bez problemu, ale to tylko gra i nie wszystko co chciałby zrobić gracz, jest do wykonania w świetle zasad.
Przy takim ustawieniu zamiana miejscami z 4/3 na 3/4 "manewrem w ruchu" jest zabroniona, ponieważ nie możesz doprowadzić do szyku niestandardowego "manewrem w ruchu".
Wykonanie zamiany z 4/3 na 3/4 jest więc możliwe wyłącznie manewrem specjalnym.
Powstanie wtedy szyk niestandardowy, co implikuje wszystkie negatywne skutki.

Jeżeli chcesz uniknąć problemów, stawiasz 3 podstawki spiśników w pierwszym szeregu, 3 podstawki strzelców w drugim, 1 podstawkę strzelców w trzecim szeregu.
Jeżeli chcesz postawić strzelców z przodu, stawiasz 3 strzelców w pierwszym szeregu, czwartego strzelca z 2 spiśnikami w drugim szeregu, trzeciego spiśnika w trzecim szeregu.
Ustawienie przód/tył o którym mówi ich zasada, przecież nie stawia warunku żeby byli tylko w dwóch szeregach. :D
Masz węższy front strzelecki, ale pełną swobodę w manewrowaniu.
Jeżeli zaczynasz w ustawieniu 4/3 a chciałbyś zamienić ich pozycjami bez przechodzenia w szyk niestandardowy lub chciałbyś ich zamienić manewrami w ruchu, najpierw robisz zwężenie (!), powstaje układ 111/122/2 i dopiero teraz wykonujesz drugi manewr zamiany pozycji.

Viola!!! :)

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt kwie 16, 2019 7:44 am 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 16, 2013 8:25 pm
Posty: 1055
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Dzięki, o taką mniej więcej odpowiedź mi chodziło. :) Wiem oczywiście, że nie muszą stać tylko w dwóch szeregach, ale że dzięki trzeciemu szeregowi uda się ominąć te implikacje szyku niestandardowego - na to nie wpadłem.

_________________
http://www.histogry.blogspot.com
MUZEALNE ARMIE: dywizja kozacka, dywizja RON, dwa podjazdy moskiewskie, podjazd tatarski, podjazd siedmiogrodzki, regiment piechoty cudzoziemskiej
TWORZY SIĘ: Dywizja marszałka koronnego Jerzego Sebastiana Lubomirskiego pod Krakowem, 1656


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt kwie 16, 2019 8:00 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 293
Mati_00 pisze:
Gracz A atakuje gracza B oddziałami A1 i A2, na jego B1 i B2. W pierwszej rundzie walki A1 wybija do nogi oddział B1 i w ramach drugiej tury walki, najbliższy możliwy i jedyny zarazem cel to B2.
Pytanie brzmi, dojeżdża do niego w tym momencie (akurat się złożyło, że od boku) i jak to się rozgrywa teraz? Najpierw pierwsza runda walki wręcz pomiędzy B2 i A2 i dopiero dojazd A1 i druga runda? Teoretycznie jestem za tym rozwiązaniem aczkolwiek kłóciło się to nam trochę podczas ostatnich gier.


Druga sprawa, przeciwnik oddziałem B1 szarżuje na mój oddział A1, który ma rozkaz ruch. W trakcie przemieszczania się, incydentalnie napotyka jedną podstawką mój oddział A2, który ma rozkaz szarża (moje oddziały stały w jednej linii). Jak ja reaguje? Teoretycznie gdybym kontrszarżował to miałbym impet. W tym przypadku go tracę. Czy liczyć rohatyny w takim wypadku albo możliwość ostrzału w szarży? (to był akurat oddział rajtarów, bez rohatyn wiadomo, ale pytam na przyszłość już).


Tak jak pisali wczesniej poprzednicy: każdą fazę powinno się rozwiązać osobno dla wszystkich walczacych. Kolejność rozstrzygania ustala gracz mający inicjatywę (ruszał się jako pierwszy w tej turze). Kolejność ucieczek i wycofywań ustala gracz, który ma się wycofać.

Kontakt incydentalny z oddziałem, który ma ciągle zasłoniety rozkaz szarża powoduje, że rozkaz ten zostaje usuniety i zastapiony ruchem, więc żadnych zasad specjalnych z szarzy nie mozna wtedy zrobić. Ale tak jak pisał Lubelak: najpierw przeciwnik ustala jak przebiega szarża i jesli ma na tej trasie dojść do potencjalnych kontaktów incydentalnych, to wszystkie jednostki muszą zadeklarować swoje reakcje (jest to ważna w kontekście np. "przepłaszania" przeszkadzajek postawionych na drodze typu tatarzy ;) ).

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr kwie 17, 2019 5:57 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: śr kwie 17, 2019 5:41 pm
Posty: 3
Hej

Chyba zdecydowalem sie wejsc i pograc w ten system.
Mam pytanie co do wyboru armii. Najblizej jest mi w tej chwili do armii zachodnich, glownie Brandenburgii i Cesarstwa. Ktory z tych podjazdow bedzie lepszy na poczatek? Sa jakies znaczace roznice w grze miedzy tymi frakcjami?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr kwie 17, 2019 10:24 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2932
Dastor pisze:
Hej

Chyba zdecydowalem sie wejsc i pograc w ten system.
Mam pytanie co do wyboru armii. Najblizej jest mi w tej chwili do armii zachodnich, glownie Brandenburgii i Cesarstwa. Ktory z tych podjazdow bedzie lepszy na poczatek? Sa jakies znaczace roznice w grze miedzy tymi frakcjami?
Nie ma.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob kwie 20, 2019 3:57 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2017 12:00 pm
Posty: 76
Lokalizacja: Wroclaw
Opóźnienie a strzelcy grodowi.

W zasadzie efektu opóźnienie napisane jest że: "jednostki takie jak tabor, roty mołojców, watahy czerni i kazindżi nie mogą trafić do odwodów".

Nie ma tam wymienionych strzelców grodowych których również trzeba połączyć w roty 4-12 podstawek (podobna zasada jak u wymienionych jednostek). Czy ich również powinno się nie brać pod uwagę w losowaniu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob kwie 20, 2019 6:46 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: śr kwie 17, 2019 5:41 pm
Posty: 3
Mam pytanie co do kozaków.
Z forum wywnioskowałem, że mocno stracili w ostatnich latach na sile armii. Na turnieju w Wilanowie też próżno ich szukać w topie. Jest z nimi aż tak źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 61, 62, 63, 64, 65  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group