Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pt gru 06, 2019 2:58 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 925 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt lis 19, 2019 1:01 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:11 pm
Posty: 197
Lokalizacja: Kraków
Lubelak pisze:
Zakaz istniał w czasach gdy dowódca był normalną podstawką i jego odłączenie implikowałoby różne dziwne sytuację, jak np. rozerwanie multicombatu. Obecnie nie ma takiego zakazu, więc jak najbardziej może.

To już nie wiem w co mam wierzyć, jak mam żyć. X|

_________________
Wydzieraliśmy oczy palcami!
Przegryzaliśmy gardła zębami!
Przez trzydzieści lat bez wytchnienia
Zabijaliśmy w sobie sumienia!
Zdobywaliśmy twierdze, miasta!
Wyżywaliśmy się na niewiastach!
Niemowlęta na halabardach
Poznały, co gniew i pogarda!
W wypełnionych ciałami okopach
Tak rodziła się Europa!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt lis 19, 2019 1:23 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 3003
Glaukon pisze:
Lubelak pisze:
Zakaz istniał w czasach gdy dowódca był normalną podstawką i jego odłączenie implikowałoby różne dziwne sytuację, jak np. rozerwanie multicombatu. Obecnie nie ma takiego zakazu, więc jak najbardziej może.

To już nie wiem w co mam wierzyć, jak mam żyć. X|
W zasady. Skoro dowódca potrafi uciec z okrążenia po wybicie jego jednostki, to tym bardzi j może się od niej odłączyć w fazie ruchu.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt lis 19, 2019 5:53 am 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 440
Lokalizacja: Warszawa
Tak... bardzo lubię jak Lubelak zajrzy do tego tematu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 01, 2019 12:56 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 569
1) Wystawianie 2x pola - liczy się jako jeden wybór terenu, ale czy jako jeden czy dwa tereny? Przy standardowych 6 terenach, jeśli jeden z graczy się na to zdecyduje, mamy na stole 6 czy 7 terenów? Co, jak i dlaczego.

2) Opóźnienie Przeciwnika, wystawianie terenów - Silniejszy wystawia pierwszy teren. Ale pierwszy z tych które pozostały do wystawienia bo wzgórza są wystawiane wspólnie, czy pierwszy - razem z jednym ze startowych wzgórz? W jakiejś erracie / FAQ była precyzowania odległość wzgórz od środka stołu / krawędzi bocznych?

3) Losowanie jednostek - np. przy efekcie Panika czy Opóźnienie - podręcznik zostawia dowolność losowania graczom. Wiadomo, że jak Panika czy Opóźnienie wejdzie 2x w ten sam oddział to się marnuje, bo oddział nie może być podwójnie zdezo lub dwukrotnie opóźniony. Co w sytuacji, jak gracze nie mogą dojść do porozumienia w kwestii metody losowania, bo jedna zwiększa, a inna zmniejsza szansę że Panika czy Opóźnienie wejdzie 2x w ten sam oddział. Jak Wy gracie? Opóźnione/spanikowane jednostki uwzględniacie przy kolejnych losowaniach tych samych efektów czy nie?

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 01, 2019 2:35 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 472
Bombel pisze:
1) Wystawianie 2x pola - liczy się jako jeden wybór terenu, ale czy jako jeden czy dwa tereny? Przy standardowych 6 terenach, jeśli jeden z graczy się na to zdecyduje, mamy na stole 6 czy 7 terenów? Co, jak i dlaczego.

To gdzieś było dyskutowane na forum, z tego co wiem stanęło, że jest to "jeden wybór terenu", czyli nie zmniejsza ilości wystawianych "wyborów terenów"

Bombel pisze:
2) Opóźnienie Przeciwnika, wystawianie terenów - Silniejszy wystawia pierwszy teren. Ale pierwszy z tych które pozostały do wystawienia bo wzgórza są wystawiane wspólnie, czy pierwszy - razem z jednym ze startowych wzgórz? W jakiejś erracie / FAQ była precyzowania odległość wzgórz od środka stołu / krawędzi bocznych?


Literalnie rzecz ujmując, to wydaje mi się, że silniejszy wystawia pierwsze wzgórze, a drugie jest dodawane. Nigdzie nie widziałem żeby było uszczególnione jak mają stac wzgórza i z tego co wiem, to niektórzy gracze to wykorzystują.


Bombel pisze:
3) Losowanie jednostek - np. przy efekcie Panika czy Opóźnienie - podręcznik zostawia dowolność losowania graczom. Wiadomo, że jak Panika czy Opóźnienie wejdzie 2x w ten sam oddział to się marnuje, bo oddział nie może być podwójnie zdezo lub dwukrotnie opóźniony. Co w sytuacji, jak gracze nie mogą dojść do porozumienia w kwestii metody losowania, bo jedna zwiększa, a inna zmniejsza szansę że Panika czy Opóźnienie wejdzie 2x w ten sam oddział. Jak Wy gracie? Opóźnione/spanikowane jednostki uwzględniacie przy kolejnych losowaniach tych samych efektów czy nie?


Według mnie wmawianie przeciwnikowi metody losowania, która pozwala "zmarnować" efekt jest niesportowe i niedopuszczalne. Po to są efekty, aby wyrównać szanse graczy, a nie po to, żeby silniejszy miał mieć dobrze. Nie wiem jak to jest, to powinno być już dawno wyjaśnione na jakimś dużym turnieju (np. Wilanów) i powinna obowiązywać interpretacja stamtąd...

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 01, 2019 9:46 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 647
Sprawa w sporej mierze tyczy min moich sytuacji na stole. Dziękuje Bombel że to poruszyłeś

Bombel pisze:
1) Wystawianie 2x pola - liczy się jako jeden wybór terenu, ale czy jako jeden czy dwa tereny? Przy standardowych 6 terenach, jeśli jeden z graczy się na to zdecyduje, mamy na stole 6 czy 7 terenów? Co, jak i dlaczego.

2) Opóźnienie Przeciwnika, wystawianie terenów - Silniejszy wystawia pierwszy teren. Ale pierwszy z tych które pozostały do wystawienia bo wzgórza są wystawiane wspólnie, czy pierwszy - razem z jednym ze startowych wzgórz? W jakiejś erracie / FAQ była precyzowania odległość wzgórz od środka stołu / krawędzi bocznych?

3) Losowanie jednostek - np. przy efekcie Panika czy Opóźnienie - podręcznik zostawia dowolność losowania graczom. Wiadomo, że jak Panika czy Opóźnienie wejdzie 2x w ten sam oddział to się marnuje, bo oddział nie może być podwójnie zdezo lub dwukrotnie opóźniony. Co w sytuacji, jak gracze nie mogą dojść do porozumienia w kwestii metody losowania, bo jedna zwiększa, a inna zmniejsza szansę że Panika czy Opóźnienie wejdzie 2x w ten sam oddział. Jak Wy gracie? Opóźnione/spanikowane jednostki uwzględniacie przy kolejnych losowaniach tych samych efektów czy nie?


1. Na ten tamat słyszałem juz kilka interpretacji. W tym dwie rózne i zarazem sprzeczne od sędziów na Wilanowie. Należało by wreszcie to uściślić.
2. Tutaj znow warto uścislić. Na moje pierwsze wzgorze wystawia atakujacy drugie obronca (gdzie ma do wyboru tak naprawde wielkosc wzgorza) i znów pierwszy teren ma atakujacy. I teraz wydaje sie to bardzo boostowac atakujacego. Ale scenariusz jest tak dobry dla obroncy ze dla mnie dzieki temu jest to sprawiedliwe rozwiązanie :)
3. Tutaj znów właśnie w wilanowie padła decyzja o możliwości dublowania efektów. Czy to dobrze czy źle nie oceniam. Natomiast inne efekty są jasno opisane ile razy mogą się pojawić i jeśli wylosujemy ten sam odział co robić. Panika tego nie ma. Znów do uściślenia. trafienie 3+ razy takim efektem na różne odziały ustawia grę.

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 01, 2019 11:41 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2885
Pkt. 3
Już to wyjaśniłem wieczorem na turnieju, nie masz opisanego sposobu losowania jednostek.
W związku z tym można przeprowadzić tak, aby nie dublowac efektu np. masz 3 paniki, a posiadasz 6 skwadronow możesz mieć 6 ponumerowanych kartek, wyciagasz 3 z numerami skwadronow. Za pomocą kości logujesz najpierw jeden skwadron z 6, potem jeden z 5, a na końcu jeden z 4.

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn gru 02, 2019 2:01 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: czw gru 17, 2015 10:31 am
Posty: 8
Taka sytuacja. Oddział o szerokości 4 podstawek w ruchu dodatkowym szarżujących dojechał przeciwnika , stykając się frontem jednej ze swoich podstawek z narożnikiem wroga. Instrukcja mówi iż teraz powinien wykonać obrót mający na celu zetknięcie się z jednostką wroga pozostałymi podstawkami, . Obrót ten jest jednak limitowany zasięgiem ruchu. Co się dzieje gdy tego już brakuje? Walczą tylko stykające cie ze sobą 2 podstawki ?? a co się dziej gdy zasięgu ruchu dla obrotu brakuje części podstawek ??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn gru 02, 2019 9:33 am 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 440
Lokalizacja: Warszawa
Brat Vincenty pisze:
Taka sytuacja. Oddział o szerokości 4 podstawek w ruchu dodatkowym szarżujących dojechał przeciwnika , stykając się frontem jednej ze swoich podstawek z narożnikiem wroga. Instrukcja mówi iż teraz powinien wykonać obrót mający na celu zetknięcie się z jednostką wroga pozostałymi podstawkami, . Obrót ten jest jednak limitowany zasięgiem ruchu. Co się dzieje gdy tego już brakuje? Walczą tylko stykające cie ze sobą 2 podstawki ?? a co się dziej gdy zasięgu ruchu dla obrotu brakuje części podstawek ??

Jesli zabrakło, to walczą tylko te dwie podstawki i ...
Doczytaj walkę w zasięgu 2 cm. Tam jest kilka warunków. Między innymi trzeba mieć odsłonięty front podstawki, która miałaby walczyć bez stykania.

Jeśli ruchu zabrakło tylko części podstawek, to one do spółki z koniecznością zachowania koherencji limutują ruch całego oddziału. Trochę inaczej to wygląda w zwartym i w rozproszonym i w doborowej jeździe.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn gru 02, 2019 12:42 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 472
Mnie to zastanawia taka rzecz: doborowa jazda

1) szarżując w szyku rozproszonym - czy można przechodzić przez swoje jednostki w szyku rozproszonym lub szarżujące w szyku rozproszonym, na zasadach ruchu w szyku rozproszonym? (zgadywałbym, że tak).

2) Wykonując ruch - czy można przechodzić przez swoje jednostki w szyku rozproszonym (np. Wołosi) na zasadach ruchu w szyku rozproszonym? (Zgadywałbym że tak). Czy można przechodzić przez inne jednostki z zasadą doborowa jazda na zasadach ruchu w szyku rozproszonym (zgadywałbym, że nie - patrząc na zasady literalnie, choć skłaniam się także ku polemice na rzecz tego, że można).

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 925 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group