Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest wt paź 23, 2018 9:59 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 990 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 11:00 am 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 30, 2013 8:27 pm
Posty: 866
Lokalizacja: Warszawa
Patrius pisze:
Geralt pisze:
pytanie 1
Walka podjazdów, słabszy losuje jeden efekt
pytanie 2 masz potwierdzenie :D


Ok, ale chodzi mi o kiedy losujemy i wylosujemy tylko scenariusze o cenie 3.... a mamy tylko jeden punkt.
Dziękuję za potwierdzenie :)

strona 128 "Jeżeli żaden z wylosowanych scenariuszy nie spełnia tego wymogu to rozgrywana jest Walka Patroli"
wymóg to żeby scenariusz nie miał większej wartości punktowej niż różnica punktowa armii

_________________
Mój nick nie pochodzi od Geralta z Rivii tylko od mojego drugiego imienia :) (na forum Flamesów jako Batura)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 12:06 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr maja 08, 2013 9:35 am
Posty: 225
Geralt pisze:
Patrius pisze:
Geralt pisze:
pytanie 1
Walka podjazdów, słabszy losuje jeden efekt
pytanie 2 masz potwierdzenie :D


Ok, ale chodzi mi o kiedy losujemy i wylosujemy tylko scenariusze o cenie 3.... a mamy tylko jeden punkt.
Dziękuję za potwierdzenie :)

strona 128 "Jeżeli żaden z wylosowanych scenariuszy nie spełnia tego wymogu to rozgrywana jest Walka Patroli"
wymóg to żeby scenariusz nie miał większej wartości punktowej niż różnica punktowa armii


Super :) Wielkie Dzięki :)

_________________
Veni, vidi, Deus vicit.
iconRON -Podjazd
iconSWE -Diwizja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 6:11 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2735
Można również zagrać utrzymanie pozycji scenariusz z Merkiusza

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 7:36 pm 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5777
Lokalizacja: W-wa
Wszystkie pułki dywizji otrzymuję -2 do złamania dopóki przeciwnik plądruje obóz? Co to znaczy plądrować obóz? Wystarczy, że przeciwnik jest w obozie (ilomakolwiek podstawkami niezależnie od ilości podstawek w obozie jego właściciela), czy też plądrowania (rabunku) dokonuje tylko jednostka z zasadą Rabusie?

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 24 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 32 R: 6 P: 5.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 9:53 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: śr lis 27, 2013 2:23 pm
Posty: 1040
Lokalizacja: Bydgoszcz, a w zasadzie Rotterdam
w liście pojazdu litewskiego jest napisane - chorągiew kozacka (doborowa) albo petyhorska

to czy ta petyhorska jest też doborowa?

tak samo w podjeździe koronnym z kozakami i pancernymi.

a i czy podstawki dowódców liczą się do zwartości armii i zwiadu? np. rotmistrz liczy się do czegoś czy nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 10:17 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz lis 10, 2013 11:54 am
Posty: 68
Lokalizacja: Sosnowiec
zwartosc = dowodzenie dowodcy podjazdu (bez podstawki dowodcy dodatkowgo i glownego) + reszta podstawek w podjezdzie. Dowodcy nie daja zwiadu.

albo kozacy doborowi albo zwykli petyhorcy. to samo tyczy sie podjazdu koronnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 10:29 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: śr lis 27, 2013 2:23 pm
Posty: 1040
Lokalizacja: Bydgoszcz, a w zasadzie Rotterdam
ok dzięki, tak się zastanawiałem :)
w takim razie jak zginie dowódca dodatkowy to są punkty do strat czy nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 10:43 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz lis 10, 2013 11:54 am
Posty: 68
Lokalizacja: Sosnowiec
sa, tylko w tej chwili nie pamietam jak to wyglada. wydaje mi sie ze daje tyle pkt. ile miał dowodzenia. w przypadku rotmistrza to jeden puntk. w przypadku glowno dowodzacego to trzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 11:27 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1930
Do strat liczy sie podstawka plus ilosc pktow dowodzenia. Nie ma stalych wartosci jak 3 lub 1

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: sob lut 08, 2014 11:32 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: śr lis 27, 2013 2:23 pm
Posty: 1040
Lokalizacja: Bydgoszcz, a w zasadzie Rotterdam
ok ale podstawka np. rotmistrza ani nie zwiększa zwartości przez dowodzenie ani przez bycie podstawką, do tego nie daje zwiadu, a dodatkowo jej strata jest warta 1 punkt tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 990 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group