Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest ndz gru 08, 2019 7:55 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 990 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 95, 96, 97, 98, 99  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 12:20 am 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 21, 2012 3:21 am
Posty: 2348
Dokładnie 1+1, Za jej ściągnięcie dostajesz 2 punkty do strat.

_________________
SZWEDZI
Zw/Re/Po
34 /14 / 7
TURCY i TATARZY
Zw/Re/Po
35 / 6 / 2
RON
Zw/Re/Po
19/3/ 2
SIEDMIOGRÓD
Zw/Re/Po
9 / 2 / 0
ZACHODNIA EUROPA
Zw/Re/Po
19 /1 /3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 12:37 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: śr lis 27, 2013 2:23 pm
Posty: 1047
Lokalizacja: Bydgoszcz, a w zasadzie Rotterdam
w sumie dziwne, nawet wolałbym aby to zwiększało zwartość ale ok, przynajmniej wiem jak działa\\

ps. jak tam wyniki wyszły??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 7:41 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 03, 2013 8:02 pm
Posty: 287
Hej,

Pytania no1
Kawaleria <3 podstawki> traci od ostrzału 4 rany, czyli padła jedna podstawka, rzucam test na morale na -1 ?
Jeżeli zdam to szarżują dalej, jeżeli nie zdam do 5 to się wycofują 10 cm i są zdezorganizowani ? A jak nie zdam o 5 i więcej chłopaki wieją za stół ?

Pytania no2

Kawaleria szarżuje na wrogą kawalerię, zadaje dość mocne straty, przeciwnik musi zdać test na 1, wyrzuca 10 - czyli jak rozumiem ucieka ja w 2 turze doganiam i wypłacam ataki, czy uciekający wróg może mi oddawać ? I co się dzieje po tej rundzie walki ? Dalej ucieka ?
Co w przypadku gdy wyrzuci 3? wtedy wycofuje się o 10 cm i jest zdezorganizowany ?

Wiem, że nabowskie pytania, ale co zaglądam do zasad to tym bardziej mam problem z ogarnięciem :P.

_________________
Gloria Victis !
Chetni do gry we Wroclawiu --- PM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 7:55 pm 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5805
Lokalizacja: W-wa
No1: Jeśli nie zdasz o 5 i więcej, to kawaleria ucieka o 20 cm (z uwzględnieniem modyfikatorów za teren). W następnej turze (i w kolejnych), jeśli nie zostanie zebrana, to ucieka w stronę swojej krawędzi o zasięg ruchu podstawowego i dodatkowego.

No2: Uciekający przeciwnik "nie oddaje". Tak, ucieka dalej o 20 cm. Tak, wówczas byłby tylko zdezorganizowany i oddawałby 1 kością za podstawkę.

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 24 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 35 R: 8 P: 6.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 9:38 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 03, 2013 8:02 pm
Posty: 287
Olbracht pisze:
No1: Jeśli nie zdasz o 5 i więcej, to kawaleria ucieka o 20 cm (z uwzględnieniem modyfikatorów za teren). W następnej turze (i w kolejnych), jeśli nie zostanie zebrana, to ucieka w stronę swojej krawędzi o zasięg ruchu podstawowego i dodatkowego.

No2: Uciekający przeciwnik "nie oddaje". Tak, ucieka dalej o 20 cm. Tak, wówczas byłby tylko zdezorganizowany i oddawałby 1 kością za podstawkę.



Dzięki, wierciło mi to dziurę w brzuchu.

_________________
Gloria Victis !
Chetni do gry we Wroclawiu --- PM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 10:41 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: śr lis 27, 2013 2:23 pm
Posty: 1047
Lokalizacja: Bydgoszcz, a w zasadzie Rotterdam
czy kawaleria petyhorska ma z bazy rohatyny? tylko 1 może mieć kopie to rozumiem ale reszta zapisu o rohatynach jest napisana "niewyraźnie".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 10:44 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr maja 08, 2013 9:35 am
Posty: 225
Gajowy pisze:
czy kawaleria petyhorska ma z bazy rohatyny? tylko 1 może mieć kopie to rozumiem ale reszta zapisu o rohatynach jest napisana "niewyraźnie".


Tak ja k ja to rozumiem to maja rohatyny :)

_________________
Veni, vidi, Deus vicit.
iconRON -Podjazd
iconSWE -Diwizja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: ndz lut 09, 2014 10:50 pm 
Offline
Fältherren
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 11, 2009 11:21 pm
Posty: 10436
Lokalizacja: Edinburgh
Tak, ma rohatyny bazowo.

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: wt lut 11, 2014 8:14 pm 
Offline
Towarzysz/Companion

Rejestracja: pn paź 15, 2012 9:48 pm
Posty: 284
Nie wiem czy to się pojawiło ale właśnie przeszło mi przez myśl i nawet miałem kiedyś taką sytuację.

Czy jeśli grając iconRUS wystawiam dwie jednostki w zasadzce, jedną z zasad podjazdu a drugą ze zwiadu to czy mogę je zeskwadronować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. II)
Post: wt lut 11, 2014 8:52 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 3003
Myślę że tak.
Podobna sytuacja jest w grze dywizyjnej, gdy część jednostek wystawiasz na zasadach DO (te które nie zdały testu w zwiadzie), a część we własnej strefie rozstawienia/forsownym marszu.
Można je normalnie zeskwadronować.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 990 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 95, 96, 97, 98, 99  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group