Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pn gru 11, 2017 8:45 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 5:21 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1365
Mam trzy budynki w wiosce i 6 segbanów (scenariusz obrona wioski). Czy mogę obsadzić 1 budynek 4 podstawkami (bo tylko tyle się ich zmieści) i drugi 2 podstawkami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 6:48 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2726
Duderson pisze:
Mam trzy budynki w wiosce i 6 segbanów (scenariusz obrona wioski). Czy mogę obsadzić 1 budynek 4 podstawkami (bo tylko tyle się ich zmieści) i drugi 2 podstawkami?
Ja dalej twierdzę że obsadzasz tyloma podstawkami iloma chcesz i nie musisz wypełnić całego budynku żołnierzami. Scenariusz obrona wioski niejako nawet wymusza takie podejście do sprawy. Masz 6 segbanów, możesz obsadzić 6 budynków.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-17; Warszawa-9
; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-4; Wilanów-3; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 7:28 pm 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 21, 2012 3:21 am
Posty: 2345
Nie do końca się z tym zgodzę,chociaż faktycznie warto przygotować konkretny zapis po to by wszyscy grali na jednakowych zasadach.Obowiązkowa propozycja do erraty

_________________
SZWEDZI
Zw/Re/Po
34 /14 / 7
TURCY i TATARZY
Zw/Re/Po
35 / 6 / 2
RON
Zw/Re/Po
19/3/ 2
SIEDMIOGRÓD
Zw/Re/Po
9 / 2 / 0
ZACHODNIA EUROPA
Zw/Re/Po
19 /1 /3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 8:26 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 24, 2012 6:02 pm
Posty: 1527
A jest gdzieś w podręczniku wymóg że do budynku zawsze wchodzi tyle piechoty ile się zmieści?

_________________
Lubelska Kampania Z:5 R:0 P:1
Link do kampanii http://oim.in4.pl/

LISTA WYDARZEŃ W KAMPANII


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 8:36 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2726
Chcąc obsadzić wioskę składająca się z trzech dworów szlacheckich (12 podstawek w każdym) Szwedzi muszą wydelegować 3 skwadrony piechoty po 12 podstawek albo tylko 3 kompanie po 2 podstawki. Dlaczego realizacja tego samego zadania angażuje tak różne siły?
Dla mnie nie wynika to ani z zasad ani z logiki.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-17; Warszawa-9
; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-4; Wilanów-3; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 8:51 pm 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5729
Lokalizacja: W-wa
Ryo Tsurugi pisze:
A jest gdzieś w podręczniku wymóg że do budynku zawsze wchodzi tyle piechoty ile się zmieści?


Nie ma takiego zapisu. Obsadzanie do pełnej pojemności domku wynika z założenia, że rozkaz wydajesz całej jednostce - w przypadku obsadzenia pełna jednostka doznaje ograniczenia do pojemności domku.

Jak zauważył Szwedzki, a wszyscy pozostali się pewnie zgodzą, kwestia do FAQ/Erraty. I to możliwie najszybciej, bo problem może się pojawiać bardzo często (w Warszawie gra się na obsadzanie "na maxa").

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 21 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 27 R: 5 P: 3.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 9:14 pm 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 21, 2012 3:21 am
Posty: 2345
Nie ma takiego nakazu ale nie interpretujmy jego braku przyzwoleniem na coś takiego.U nas tez obsadza się do maksymalnej ilości chociaż faktycznie logiczne jest zajęcie budynków według decyzji dowódcy.
Tak jak wspomniał Olbracht :

"Nie ma takiego zapisu. Obsadzanie do pełnej pojemności domku wynika z założenia, że rozkaz wydajesz całej jednostce - w przypadku obsadzenia pełna jednostka doznaje ograniczenia do pojemności domku."
To tez ma sens z którego wynika brak obsadzenia pojedynczymi podstawkami.

_________________
SZWEDZI
Zw/Re/Po
34 /14 / 7
TURCY i TATARZY
Zw/Re/Po
35 / 6 / 2
RON
Zw/Re/Po
19/3/ 2
SIEDMIOGRÓD
Zw/Re/Po
9 / 2 / 0
ZACHODNIA EUROPA
Zw/Re/Po
19 /1 /3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 10:24 pm 
Offline
Fältherren
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 11, 2009 11:21 pm
Posty: 10344
Lokalizacja: Edinburgh
Tradycyjnie już przy 100 stronach zamykam i zapraszam do nowego tematu:
viewtopic.php?f=21&t=5627

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group