Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest czw gru 14, 2017 2:40 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: wt lut 03, 2015 5:58 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lut 25, 2013 12:01 am
Posty: 382
Lokalizacja: Kielce
Olbracht pisze:
Z jednym wyjatkiem - deli nie uciekają, ale wycofują się z 2 dodatkowymi ranami.


dzięki, to akurat dość częsty błąd jaki do tej pory popełniałem :)

_________________
http://th-wargaming.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 2:05 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob maja 22, 2010 11:58 am
Posty: 113
Lokalizacja: Warszawa
Takie dwa pytania przyszły mi do głowy po ostatniej grze.

1. Czy jednostka z rozkazem szarża która nie strzelała w turze może przeprowadzić ostrzał w etapie ostrzał po ruchu?

2. Czy dowódca dodaje jedną kostkę do walki wręcz w momencie gdy oddział go zawierający został zaatakowany z boku/tył? Jak jest zdezorganizowany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 2:34 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
gomi pisze:
Takie dwa pytania przyszły mi do głowy po ostatniej grze.

1. Czy jednostka z rozkazem szarża która nie strzelała w turze może przeprowadzić ostrzał w etapie ostrzał po ruchu?

2. Czy dowódca dodaje jedną kostkę do walki wręcz w momencie gdy oddział go zawierający został zaatakowany z boku/tył? Jak jest zdezorganizowany?


1. Strzelasz jak masz obronę/ruch/brak rozkazu. W tym ostatnim wypadku w fazie ostrzału po ruchu, ale jedną kostką mniej niż to wynika ze zwykłych zasad.

2. Dodaje zawsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 2:42 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1833
Ad. 1) Mozesz strzelić tylko jeśli nie walczyłeś wręcz - czyli gdy np. spaliłeś szarżę

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 3:02 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
piotroslav pisze:
Ad. 1) Mozesz strzelić tylko jeśli nie walczyłeś wręcz - czyli gdy np. spaliłeś szarżę


Jesteś na 100% pewny? Mi się zawsze wydawało, że z rozkazem szarża strzelasz tylko jeżeli masz ostrzał w szarży.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 3:05 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1833
No wydaje mi się, że jak nie strzeliłeś w szarży, to masz prawo strzelić po ruchu, jeśli straciłeś rozkaz Szarży

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 3:06 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
No to napisałem, że jak masz brak rozkazu to dajesz z gnata.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 3:25 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob maja 22, 2010 11:58 am
Posty: 113
Lokalizacja: Warszawa
Sytuacja była taka że szarża była spalona, ale szarżujący zdał wyszkolenie i pozostał na oddziale rozkaz szarża. Oddział nie wykonał strzału w szarży ani nie walczył.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: czw lut 05, 2015 3:30 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
gomi pisze:
Sytuacja była taka że szarża była spalona, ale szarżujący zdał wyszkolenie i pozostał na oddziale rozkaz szarża. Oddział nie wykonał strzału w szarży ani nie walczył.


Dobra przypomniałem sobie podręcznik dla tej okazji. Wedle stronicy 67 w tym wypadku strzelasz w fazie ostrzału po ruchu i zgodnie z jej zasadami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. III)
Post: ndz lut 08, 2015 12:38 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: sob sie 24, 2013 8:15 pm
Posty: 222
Lokalizacja: Bytom
Zapytam też tutaj o zasady dywizji Husseina Pashy.
Zasada specjalna mówi że muszę zacząć grę z wytycznymi i rozkazami obrona. Na początku gry za rozkaz mogę zmienić normalnie wytyczne i rozkazy, bo rozumiem że nie za darmo?
Druga sprawa to wydawanie rozkazu szarża, podczas całej rozgrywki wydanie rozkazu/wytycznej kosztuje 2 punkty? Rozumiem że wojsko wybornym ożywione duchem zmniejsza znowu do 1 bazowego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group