Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest czw gru 14, 2017 2:40 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 01, 2015 1:26 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr cze 11, 2014 3:49 pm
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa - Nowe Włochy
Hej dziś z kolegą Avallar graliśmy u mnie scenariusz obronę wioski. przy zajmowaniu budynku okazało się że budynek może zająć tyle podstawek ile cm2 / 10 ma budynek - budynek miał 24cm2 czyli dwie podstawki.

zrobiliśmy tak - miałem 4 podstawki dragonów z rozkazem obrona. Do budynku weszły 2 podstawki a dwie zostały z rozkazzem obrona tak jak stały.
1. pytanie czy dobrze zrobiliśmy?

i jeszcze pytania wątpliowści
2. czy jednostki które zostały moga np strzelać w obronie?
3. jak powinny się zachowac rozkazy - dragoni w budynku powinni mieć rozkaz? czy dragonom poza budynkiem zostaje rozkaz?

poniżej zdjęcia przykładowe.
Obrazek
Obrazek

_________________
Zmobilizowane: Rajtarzy 14x; Dragoni 6x; Muszkieterzy 8x, działo 3f 2x; dowódcy: jazdy x3, piechoty x1
Wolontarze x3
W trakcie mobilizacji: Pikinierzy 8x, Muszkieterzy 7x
Zdjęcia moich figurek http://forum.oim.wargamer.pl/viewtopic.php?f=17&t=5127


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 01, 2015 2:06 am 
Online
Rotmistrz

Rejestracja: sob lut 25, 2012 8:52 pm
Posty: 3799
Dobrze zrobiliście. Jednostki które zostają, w momencie obsadzenia tworzą nową jednostkę.
Jeśli te które są w budynku wyjdą z niego, to nadal jednostki są dwie.
Jednostkom które zostały zostaje rozkaz.

_________________
pnzr wargaming blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 12:36 am 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5729
Lokalizacja: W-wa
Co do możliwości strzelania, to wszystko zależy od ilości wykonanych manewrów.

Jeśli dragoni byli na początku tury spieszeni i się nie poruszali, a tylko obsadzili budynek (wykonali 1 manewr), to zarówno ci w budynku, jak i ci na zewnątrz mogli strzelić. Jeśli natomiast dragoni najpierw się spieszyli, potem obsadzili budynek (2 manewry), to już w tej turze strzelać nie mogli.

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 21 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 27 R: 5 P: 3.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 11:23 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr cze 11, 2014 3:49 pm
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa - Nowe Włochy
Olbracht pisze:
Co do możliwości strzelania, to wszystko zależy od ilości wykonanych manewrów.

Jeśli dragoni byli na początku tury spieszeni i się nie poruszali, a tylko obsadzili budynek (wykonali 1 manewr), to zarówno ci w budynku, jak i ci na zewnątrz mogli strzelić. Jeśli natomiast dragoni najpierw się spieszyli, potem obsadzili budynek (2 manewry), to już w tej turze strzelać nie mogli.

hmm a jeśli to dragoni szwedzcy ? to coś zmienia?
grałem niezwyciężonymi i miałem wyszkolenie 5 na dragonach i w podjeździe jest zasada dryl wojskowy - czyli jednostki z wyszkoleniem 5 mogą wykonać 2 manewry i strzelić.? wydaje mi się że tak

drugie pytanie jeszcze czy jednostki w budynku musza mieć jakiś rozkaz?

_________________
Zmobilizowane: Rajtarzy 14x; Dragoni 6x; Muszkieterzy 8x, działo 3f 2x; dowódcy: jazdy x3, piechoty x1
Wolontarze x3
W trakcie mobilizacji: Pikinierzy 8x, Muszkieterzy 7x
Zdjęcia moich figurek http://forum.oim.wargamer.pl/viewtopic.php?f=17&t=5127


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 11:32 am 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5729
Lokalizacja: W-wa
Jeśli to byli dragoni szwedzcy z zasadą Dryl, to mogli wykonać 2 manewry i strzelić.

Teoretycznie jednostka w budynku może nie mieć rozkazu lub mieć go inny niż obrona (aczkolwiek do tej pory nie jest to praktykowane - jednostka obsadza budynek z rozkazem Obrona i z nim w nim siedzi aż do śmierci lub opuszczenia budynku).

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 21 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 27 R: 5 P: 3.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 11:55 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1833
Olbracht pisze:
Teoretycznie jednostka w budynku może nie mieć rozkazu lub mieć go inny niż obrona (aczkolwiek do tej pory nie jest to praktykowane - jednostka obsadza budynek z rozkazem Obrona i z nim w nim siedzi aż do śmierci lub opuszczenia budynku).

W Anglii grają tak, że jednostka która obsadziła budynek nie ma rozkazu.

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 12:43 pm 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5729
Lokalizacja: W-wa
Anglia to dziki kraj...

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 21 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 27 R: 5 P: 3.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 1:30 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lip 22, 2014 9:56 am
Posty: 87
Lokalizacja: Kielce
Obsadzenie budynku to po prostu manewr, dlaczegóż to po wykonaniu manewru jednostka miałaby stracić rozkaz?

_________________
Obrazek Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 2:17 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1833
Bo rozkaz obrona ma jednostka przed budynkiem; jednostka obsadzająca budynek jest inną jednostką - nigdzie nie jest napisane, że dostaje darmowy rozkaz obrona.
Ja tam tego jakoś mocno bronił nie będę. Po prostu tak grają Anglicy.

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 6:36 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
Olbracht pisze:
Anglia to dziki kraj...


Jako rezydent potwierdzam.

Inna sprawa, że nie jest nigdzie napisane, że taki rozkaz traci. Więc kwestia do FAQ/Erraty.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group