Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pn gru 11, 2017 1:13 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 9:54 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
No tak, to nie ma, bo nie wolno dzielić w ten sposób kompanii/chorągwi na mniejsze części. Masz tylko możliwość pakowania większej ilości podstawek do wioski.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 9:55 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
No właśnie. Coś mi pachniało krakowskim wałem o poranku.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 10:10 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 22, 2013 12:25 pm
Posty: 1045
swawolnik pisze:
Czyli jak mam tylko jedną kompanię dragonów 3 podstawkową, to mogę obsadzić budynek 2 podstawkami gratis, a 1 podstawkę wystawić w strefie rozstawienia lub w wiosce po dopłacie 1PS?

Jest napisane, że dwie podstawki w wiosce lub w budynku są za darmo. Za każde 3x dodatkowe podstawki w wiosce lub w budynku dopłacasz +1 PS.

Ciekawe tylko, czy jeśli jak napisałeś masz 3x podstawki, a nie możesz sobie pozwolić na wydanie dodatkowego punktu.
Wydaje mi się, że niestety nie możesz zdecydować, by trzecia podstawka zaczęła grę w innym miejscu i... przepada.


Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2015 10:13 pm przez Blak, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 10:12 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2097
Nie przepada, raczej po prostu nie możesz wystawić w wiosce tej kompanii.

_________________
На нас глядят в бинокли, в трубы сотни глаз
И видят нас от дыма злых и серых,
Но никогда им не увидеть нас
Прикованными к веслам на галерах!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 10:21 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
Leszczyc pisze:
Nie przepada, raczej po prostu nie możesz wystawić w wiosce tej kompanii.


Ot najprościej i najmądrzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 10:29 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2045
Lokalizacja: Kraków
f3nsir pisze:
No właśnie. Coś mi pachniało krakowskim wałem o poranku.


Pytam, bo zastanawiam się nad składem defensywnego podjazdu. Czy muszę zostawić sobie 2 podstawkową kompanię dragonów specjalnie dla scenariusza Obrona wioski?

Wcześniej nie było problemu, bo "przedpotopowy" scenariusz dokładnie to regulował. 1PS za trzypodstawkową jednostkę. Teraz w scenariuszu Obrona wioski jest mowa o podstawkach nie o jednostce.

Ja bym grał tak, że jak mam 3 podstawkową jednostkę, to wstawię ją do wioski gdy wydam 1PS, "tracę" gratis, który tak naprawdę nie jest gratis, bo kosztuje 1PS - koszt scenariusza. Czyli tak jak większość.

Na pytanie dostałem trzy różne odpowiedzi, czyli nie jest to takie oczywiste. :-D

_________________
Zapraszam na blog swawolnika - https://swawolnik.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 10:37 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2562
Możesz tylko wystawić pełne jednostki-opis scenariusza. W twoim przypadku, albo zostawiasz sobie 2podstawkowy oddział do tego celu, albo gdy masz 3 podstawkowy to obdarzasz tylko po dopłacie. Centusie trzeba liczyć :P na to, ze będziesz słabszy ]:)

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: pn lut 09, 2015 9:38 am 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2045
Lokalizacja: Kraków
zk1944 pisze:
Możesz tylko wystawić pełne jednostki-opis scenariusza. W twoim przypadku, albo zostawiasz sobie 2podstawkowy oddział do tego celu, albo gdy masz 3 podstawkowy to obdarzasz tylko po dopłacie. Centusie trzeba liczyć :P na to, ze będziesz słabszy ]:)


Zgoda.

Teraz w dobie MiD (Małych i Defensywnych) będzie ciężko być słabszym. :D

Na szczęście jest jeszcze klasyczna Turcja Gragx za 11PS i konserwatywne podjazdy RON na 10+ PS. :-D

_________________
Zapraszam na blog swawolnika - https://swawolnik.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: pn lut 09, 2015 10:56 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1025
Lokalizacja: Lublin
e tam jest bardzo sensowna Turcja na 3/4 PS i nie chodzi o konwój :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: pn lut 09, 2015 4:32 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2045
Lokalizacja: Kraków
Enma_ pisze:
e tam jest bardzo sensowna Turcja na 3/4 PS i nie chodzi o konwój :P


Wycieczka sił garnizonowych to będzie koszmar małych podjazdów.

Tyle że nie ma jeszcze azabów. Gregx grał nimi (proxy z segbanów). Z łukami są jak karabin maszynowy, zasięg 30cm i łuki strzelają 1 kostką z tylnych szeregów. Masakra.

_________________
Zapraszam na blog swawolnika - https://swawolnik.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group