Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pt paź 19, 2018 8:45 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 6:37 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2820
Adr pisze:
Obsadzenie budynku to po prostu manewr, dlaczegóż to po wykonaniu manewru jednostka miałaby stracić rozkaz?

Bo obsadzasz budynek na zasadach obsadzania działa, a przy obsadzaniu działa masz wyraźnie napisane że nie dostajesz rozkazu na tym co obsadza.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-20; Warszawa-11; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-5; Wilanów-5; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 6:50 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
Lubelak pisze:
Adr pisze:
Obsadzenie budynku to po prostu manewr, dlaczegóż to po wykonaniu manewru jednostka miałaby stracić rozkaz?

Bo obsadzasz budynek na zasadach obsadzania działa, a przy obsadzaniu działa masz wyraźnie napisane że nie dostajesz rozkazu na tym co obsadza.


W przypadku działa wydzielasz ranę z jednostki, a w przypadku budynku wydzielasz część jednostki. Moim zdaniem nie jest to to samo, gdyż pierwszy manewr może, ale musi skutkować stratą podstawki.

No, ale w kwestii zasad nie ma co kruszyć kopii na forum. I tak w marcu będzie FAQ.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: wt lut 03, 2015 10:28 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2820
Chodzi o to że przy obsadzaniu budynku powstaje nowy oddział tak jak przy obsadzaniu działa.
Przy obsadzaniu działa nowo powstała jednostka jest bez rozkazu więc per analogia powinno być/jest z budynkiem.
Oczywiście sam gram że obrona zostaje.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-20; Warszawa-11; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-5; Wilanów-5; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: pt lut 06, 2015 2:19 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 09, 2014 1:23 pm
Posty: 391
Lokalizacja: Warszawa
Ustaliliśmy, że skoro jednostka z rozkazem obrona zajęła budynek, to nie po to, by klapnąć sobie przy stole i zająć się michą. Z drugiej strony, taki rozdział jednostek z utrzymanymi rozkazami to trochę za duży bonus dla zajmującego. W końcu dostaje rozkaz gratis i jednostkę w budynku z ostrzałem 360 stopni i odpornością. Imo rozkaz obrona powinien być utrzymany dla zajmujących budynek, ale pozostała wydzielona cześć jednostki powinna tracić ten rozkaz.

Ja jeszcze mam pytanie, dotyczące samej możliwości zajęcia budynku?. Co powoduje zablokowanie możliwości wejścia do budynku dla jednostki? Kilka razy się z tym spotkałem czytając/oglądając raporty bitewne. Za każdym razem jednostka przeciwnika blokowała możliwość zajęcia budynku. Nie mogę znaleźć tego w podręczniku. Z tego co widzę, chodzi tu o odległość jednostki przeciwnika od budynku.

help :P

_________________
Moje malowanie (RON, SWE, TAT) Malowanie Avallara


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: pt lut 06, 2015 2:33 pm 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5777
Lokalizacja: W-wa
Obsadzenie budynku blokują jednostki przeciwnika znajdujące się do 2 cm od budynku.

Powyższe wynika z dwóch zasad:
1) jednostka nie może zbliżyć się do przeciwnika bardziej niż na 2 cm, jeśli nie ma rozkazu Szarża,
2) obsadzony budynek jest traktowany jak jednostka.

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 24 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 32 R: 6 P: 5.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: pt lut 06, 2015 4:03 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 09, 2014 1:23 pm
Posty: 391
Lokalizacja: Warszawa
Olbracht pisze:
Obsadzenie budynku blokują jednostki przeciwnika znajdujące się do 2 cm od budynku.

Powyższe wynika z dwóch zasad:
1) jednostka nie może zbliżyć się do przeciwnika bardziej niż na 2 cm, jeśli nie ma rozkazu Szarża,
2) obsadzony budynek jest traktowany jak jednostka.


No właśnie, to pierwsze wiedziałem, to drugie też ale jakoś nie powiązałem :P No ale moja praktyka grania dopiero się zaczyna :) dzięki

_________________
Moje malowanie (RON, SWE, TAT) Malowanie Avallara


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 2:04 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2201
Lokalizacja: Kraków
Trochę nie do końca w temacie, ale dotyczy obsadzania budynków.

W scenariuszu Obrona wioski jest napisane "Bazowo można wystawić w wiosce 2 podstawki piechoty lub dragonów. ... mogą obsadzać budynki"

Czy mając kompanie minimalnie po 3 podstawki (np. dragonów) albo watahę (np. segbanów) mogę wsadzić na starcie 2 podstaki do budynku, a reszta jednostki normalnie w swojej strefie rozstawienia?

Wcześniej wydawało mi się oczywiste, że mogę wsadzić do wioski jednostkę/kompanię liczącą maksymalnie dwie podstawki. Gdy mam większe, to tracę tą możliwość i mogę jedynie wystawić 3 podstawki za dopłatą 1PS. Teraz nie jestem do końca pewny, bo w scenariuszu jest mowa o podstawkach, a nie o jednostce.

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 9:36 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Możesz, tylko to kosztuje. 2 podstawki piechoty/dragonów są gratis, potem 1PS za każde kolejne 3 piechoty/dragonów, 1PS za dowódcę (max. 1 sztuka) i 1PS za działo. Jest to wyraźnie opisane w scenariuszy.
Przykładowo, żeby zapakować watahę segbanów 6 podstawkową trzeba dopłacić 2PSy do kosztu scenariusza (2 gratis, 3 za 1PS, 1 za 1PS).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 9:44 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2201
Lokalizacja: Kraków
Czyli jak mam tylko jedną kompanię dragonów 3 podstawkową, to mogę obsadzić budynek 2 podstawkami gratis, a 1 podstawkę wystawić w strefie rozstawienia lub w wiosce po dopłacie 1PS?

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Limit jednostek w budynku - co z pozostałymi?
Post: ndz lut 08, 2015 9:52 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
swawolnik pisze:
Czyli jak mam tylko jedną kompanię dragonów 3 podstawkową, to mogę obsadzić budynek 2 podstawkami gratis, a 1 podstawkę wystawić w strefie rozstawienia lub w wiosce po dopłacie 1PS?


A nie ma tu przypadkiem zastosowania zasada, że nie dzielisz jednostek na mniejsze formacje? Moim zdaniem działa to tak, że wystawiasz jednostkę w wiosce i decydujesz czy obsadza jakieś budynki.
Nie można dzielić jednostki na dwie - bo robisz to dopiero obsadzając budynek.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group