Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest śr paź 28, 2020 8:05 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 996 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: pt lut 27, 2015 1:21 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
2xTak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: pt lut 27, 2015 3:17 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1259
Lokalizacja: Lublin
Sebastianie można zwęzić front aby uniknąć zagajnika? nie przypominam sobie aby gdzieś było coś takiego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: pt lut 27, 2015 3:20 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
Enma_ pisze:
Sebastianie można zwęzić front aby uniknąć zagajnika? nie przypominam sobie aby gdzieś było coś takiego


Zawijasz front tylko jak nie możesz wcale przejechać. Ograniczenia ruchu nie są brane pod uwagę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: pt lut 27, 2015 4:30 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
W trakcie szarży dozwolone jest zwężanie frontu oddziału aby uniknąć przeszkód terenowych.
To jest jedyny zapis (i w podręczniku i w Potopie) na temat zwężania w szarży. Nie ma żadnej definicji mówiącej o tym, że przeszkodą terenową jest wyłącznie teren nieprzekraczalny.
Jeśli wejście w zagajnik spowoduje, że spalę szarżę, a zwężenie frontu pozwoli mi na dojechanie do celu to nie rozumiem dlaczego miałbym nie zwężać w celu ominięcia przeszkody terenowej jaką stał się w takim przypadku zagajnik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: ndz mar 01, 2015 12:06 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 651
Netcop - dokładnie tak jak mówiśz, ale akapit "Zwężenie frontu", który przynajmniej ja uważam za rozwinięcie fragmentu z pierwszej strony o szarżach, mówi o zwężaniu szyku tylko terenie nieprzekraczalnym i własnych jednotkach. Chociaz tam jest napisane, że trzeba to zrobic. Pytanie... Co autor miał na myśli :D

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: ndz mar 01, 2015 2:34 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 24, 2012 6:02 pm
Posty: 1527
Na pewno nie można robić 2 rzeczy: zwęzić front aby nie dojechać i zwęzić front aby nie wpaść na podstawki wroga nie będącego celem szarży. Ale jeśli można zwęzić front aby ominąć teren trudny to w szyku rozproszonym powinno być możliwe również omijanie terenu trudnego tak samo jak opisuje to errata na str. 3 względem terenu nieprzekraczalnego. Ale skoro w szyku rozproszonym nie da się tego zrobić, przynajmniej o ile mi wiadomo, to w zwartym także nie powinno być to możliwe.

_________________
Lubelska Kampania Z:5 R:0 P:1
Link do kampanii http://oim.in4.pl/

LISTA WYDARZEŃ W KAMPANII


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: ndz mar 01, 2015 4:09 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
Wyjątkowo się zgadzam z Ryu. Interpretacja NetCop do mnie nie trafia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: pn mar 02, 2015 9:30 am 
Offline
Namiestnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 17, 2010 10:02 pm
Posty: 729
Lokalizacja: Starosta Pruszkowski
Popieram intepretację NetCopa. Z przytoczonego przez niego fragmentu wynika, że gracz może zwężać szyk, aby ominąć przeszkody terenowe (brak definicji podręcznikowej). Chyba na następnej stronie jest zapis, że musi zwężać szyk w przypadku tereny nieprzekraczlnego i własnych jednostek.
Zapis na który powołuje się Ryo Tsurugi jest "martwy" ze względu na następny akapit w erracie Należy pamiętać, że każdą Fazę (Ruchu i Walki) rozpatrujemy osobno. Może więc się zdarzyć, żePodstawka nie widzi przeciwnika i w Ruchu Podstawowym
porusza się po krzywej
, ale w Ruchu Dodatkowym przeciwnik jest widoczny i Podstawka może związać go walką.

Przez ten zapis oddział w szyku rozproszonym de facto zwęża szereg z powodu terenu nie trudnego.
Dla mnie jest to temat do erraty.

_________________
Trzeba tu nie po hiszpańsku lub niderlandzku, ale po szwedzku i polsku bić się
Popisane:2ch.husarskie, 15ch.kozackich, 4ch.wolontarskie, 2ch.wołoskie, 2ch.tatarskie, 8ch.pancernych, 2ch.piechoty łanowej, ch.janczarów, 30k.rajtarów, 18k.piechoty, 9k.dragonów,2 j.nadwornej,13 dział, dowódcy i tabory


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: pn mar 02, 2015 7:55 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 24, 2012 6:02 pm
Posty: 1527
Alexandros pisze:
Popieram intepretację NetCopa. Z przytoczonego przez niego fragmentu wynika, że gracz może zwężać szyk, aby ominąć przeszkody terenowe (brak definicji podręcznikowej). Chyba na następnej stronie jest zapis, że musi zwężać szyk w przypadku tereny nieprzekraczlnego i własnych jednostek.
Zapis na który powołuje się Ryo Tsurugi jest "martwy" ze względu na następny akapit w erracie Należy pamiętać, że każdą Fazę (Ruchu i Walki) rozpatrujemy osobno. Może więc się zdarzyć, żePodstawka nie widzi przeciwnika i w Ruchu Podstawowym
porusza się po krzywej
, ale w Ruchu Dodatkowym przeciwnik jest widoczny i Podstawka może związać go walką.

Przez ten zapis oddział w szyku rozproszonym de facto zwęża szereg z powodu terenu nie trudnego.
Dla mnie jest to temat do erraty.

A no właśnie kluczowe jest jaki teren można omijać bo jeśli każdy, to wystarczy że jedna z moich podstawek w SR jedzie na wprost na wroga a reszta omija las/zagajnik/itp i w ruchu podstawowym nie mogą wejść do walki, ale w ruchu dodatkowym gdy już teren jest ominięty będą mogły do walki wejść. Niebezpiecznie idzie to w kierunku interpretacji że w szarży w SR mogę ominąć każdy teren, np widzę przeciwnika za bagnem, normalnie bym na wprost nie dojechała ale jeśli w ruchu podstawowym ominę bagno to w ruchu dodatkowym reszta podstawek już jedzie na wprost na wroga i wchodzą do walki. Przy okazji można złapać flankę pomimo że początkowo widziało się front.

_________________
Lubelska Kampania Z:5 R:0 P:1
Link do kampanii http://oim.in4.pl/

LISTA WYDARZEŃ W KAMPANII


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: wt mar 03, 2015 10:10 am 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt lip 22, 2014 9:56 am
Posty: 87
Lokalizacja: Kielce
Pytanie o modyfikatory do ostrzału do jednostki z "doborową jazdą" na zasadach potopowych.

Zapis mówi, że jednostka taka ma modyfikator -1 jak do szyku rozproszonego, gdy ma rozkaz szarża (i nie ma deklaracji że szarżuje w zwartym). Rozumiem, że "normalnie" - gdy stoi na rozkazie ruch albo obrona, traktujemy ją jak w szyku zwartym i przeciwnik ujemnego modyfikatora nie ma?

Tak mi wychodzi z lektury, aczkolwiek trochę zamieszania wprowadzają zapisy mówiące o tym, że jazda taka "potrafiła rozluźniać szyk w obliczu ostrzału przeciwnika", jak również to że "porusza się jak w szyku rozproszonym": a przecież właściwie statyczna pozycja figurki na stole, zwłaszcza z rozkazem Ruch, nie ma oznaczać że chorągiew sobie stoi na popasie tylko cały czas w polu znajduje się w ruchu...

_________________
Obrazek Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 996 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 100  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group