Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest śr paź 28, 2020 7:13 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 996 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: wt mar 03, 2015 11:20 am 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5809
Lokalizacja: W-wa
Adr pisze:
Pytanie o modyfikatory do ostrzału do jednostki z "doborową jazdą" na zasadach potopowych.

Zapis mówi, że jednostka taka ma modyfikator -1 jak do szyku rozproszonego, gdy ma rozkaz szarża (i nie ma deklaracji że szarżuje w zwartym). Rozumiem, że "normalnie" - gdy stoi na rozkazie ruch albo obrona, traktujemy ją jak w szyku zwartym i przeciwnik ujemnego modyfikatora nie ma?

Tak mi wychodzi z lektury, aczkolwiek trochę zamieszania wprowadzają zapisy mówiące o tym, że jazda taka "potrafiła rozluźniać szyk w obliczu ostrzału przeciwnika", jak również to że "porusza się jak w szyku rozproszonym": a przecież właściwie statyczna pozycja figurki na stole, zwłaszcza z rozkazem Ruch, nie ma oznaczać że chorągiew sobie stoi na popasie tylko cały czas w polu znajduje się w ruchu...


Z zapisu potopowego wynika, że dla doborowej -1 obowiązuje tylko w szarży w "szyku rozproszonym" i tylko przed kontaktem z przeciwnikiem.

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 24 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 35 R: 8 P: 6.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: śr mar 04, 2015 12:48 pm 
Offline
Chorąży/Ensign

Rejestracja: wt kwie 22, 2014 2:11 pm
Posty: 201
Czy wykonując manewr specjalny zwrot o 180* i grając RONem mogę strzelić w obronie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: śr mar 04, 2015 1:07 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Tak, bo to jest 1 manewr specjalny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: czw mar 05, 2015 3:52 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw paź 17, 2013 9:31 pm
Posty: 103
Mam pytanko.

Czy jednostka z zasadą doskonała dyscyplina taktyczna nawet gdy jest w szyku luźnym (np wjedzie do wioski lub zagajnika) ma w walce plus +1 za tę zasadę?

I czy jak w takiej jednostce zostanie tylko jedna podstawka to nadal ma tę zasadę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: czw mar 05, 2015 4:18 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Tak zasada "Doskonała dyscyplina", podobnie jak zasada "Słaba dyscyplina" działają stale dla danej jednostki, niezależnie od szyku i terenu. Oczywiście jednostka gdy zostanie zdezorganizowana to nie ma "doskonałej dyscypliny". Ta kwestia będzie opisana w najbliższym FAQ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: ndz mar 08, 2015 4:06 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 22, 2013 12:25 pm
Posty: 1045
W pierwszym szeregu stoją jedna/dwie/trzy podstawki dragonów, a w drugim pojedyncza podstawka koniowodnych; mogę strzelić Salwą?
Rozumiem, że strzela tylko pierwszy szereg - interesuje mnie tylko, czy zgodnie z Salwą szybciej "wbijam" przeciwnikowi moralkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: ndz mar 08, 2015 4:54 pm 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5809
Lokalizacja: W-wa
Nie :). Po mojemu wymagane są co najmniej 2 szeregi strzelające, a w opisanej sytuacji jest tylko jeden.

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 24 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 35 R: 8 P: 6.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: pn mar 09, 2015 9:59 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 651
Po mojemu to zależy. Nigdzie nie jest napisane o dwóch szeregach strzelających. Jest napisane o dwoch szeregach a ten warunek jest spełniony. Koniowodni strzelać nie mogą, ale jakie to ma znaczenie? Nie ma zapisu, że obydwa szeregi MUSZĄ strzelić.

Aczkolwiek jeżeli przy mnie ktoś próbowałby robić salwę z koniowodnych pomimo irracjonalności tej sytuacji to raczej bym użył argumentu siły niż siły argumentu. Podręcznik ma idealne gabaryty. Z pewnymi ludźmi się po prostu nie dyskutuje ;)

No logikę / chłopski rozum / odwieczną prawdę nie sposób nie zgodzić się z Olbrachtem.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: wt mar 10, 2015 9:43 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt lis 22, 2013 12:25 pm
Posty: 1045
Cesarski pułkownik, rzut na dezercję z efektem dobry/zły dzień:
- ##### rzuca 2x kostkami?
- #### rzuca 3x kostkami - standardowo,
- ### rzuca 4x kostkami - standardowo,
- ## rzuca 5x kostami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
Post: wt mar 10, 2015 9:44 pm 
Offline
Fältherren
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 11, 2009 11:21 pm
Posty: 10471
Lokalizacja: Edinburgh
Rzucasz na dezercję dla normalnego Dowodzenia, czyli dla takiego jakie masz przed modyfikacją z powodu Dobrego/Złego Dnia.

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 996 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 100  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group