Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword
http://forum.oim.wargamer.pl/

Pytania początkującego (cz.V)
http://forum.oim.wargamer.pl/viewtopic.php?f=21&t=6692
Strona 4 z 100

Autor:  Leszczyc [ pn mar 28, 2016 8:58 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Super, tylko dlaczego, skoro obecnie dowódca po dołączeniu jest tylko znacznikiem? :)

Autor:  Geralt [ pn mar 28, 2016 9:58 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Bo mimo bycia znaczkiem nie przestaje być dowódcą. Dalej ma rozkazy itp, po prostu nie zajmuje fizycznie miejsca będąc znacznikiem

Autor:  Leszczyc [ pn mar 28, 2016 10:43 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Oczywiście, ale jest dołączony do jednostki, która może siedzieć w budynku - dlaczego więc nie mógłby siedzieć wraz z nią?

Autor:  NetCop [ pn mar 28, 2016 11:00 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Leszczyc pisze:
Czy dowódca może zaczynać grę dołączony do jednostki? Szczególnie ma to sens przy obronie wioski - dowódca dołączony do jednostki zaczyna grę już w budynku.


Cytuj:
Pyt 31
Czy mogę dołączyć dowódcę do Skwadronu/Jednostki
w czasie jego formowania (przed grą)? A jeśli
tak, to rozumiem, że dowódca razem z Jednostką
może zostać wystawiony w Dalekim Obejściu itp.?
Odp: Nie. Zasady nie dopuszczają takiej opcji (tak
samo z Zasadzką czy Forsownym Marszem).


Cytuj:
Pyt 42
Czy pieszy dowódca może dołączyć do oddziału
jazdy? A na odwrót? Jeśli tak, to co się dzieje z konnym
dowódcą w pieszym oddziale kiedy ten zajmuje
budynek?
Odp: Żaden dowódca nie może dołączyć do piechoty
w budynku
, jak do każdej innej nieskwadronowalnej
jednostki (działa, tabory, Deli, harcownicy itp.) –
jeśli jest w oddziale który obsadza budynek, musi
go opuścić. Pieszy dowódca nie może dołączyć do
jazdy, ale konny może do piechoty.

Autor:  Leszczyc [ pn mar 28, 2016 11:03 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Cholera, a czytałem całe jeszcze w zeszłym tygodniu. Naprawdę za dużo tego do spamiętania. Dzięki wielkie Sebastianie! :)

Autor:  sowabud [ wt mar 29, 2016 10:49 am ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Pytanie - obrona wioski kosztuje 1 punkt, za co można do wioski wsadzić dwie podstawki piechoty i dowódcę. Co w przypadku armii, która wogóle ma ma piechoty w podjazdach i ani praktycznie ani teoretycznie nie można wystawić takiego podjazdu. Czy nadal koszt to 1? Czy zamiast piechoty do wioski można wsadzić jazdę lub choćby dowódcę lub czy ew. koszt takiego scenariusza o wyjątkowo 0? Generalnie chodzi o tatarów, którzy nie mają możliwości wystawic piechoty w podjeździe. Czasami, jak ostatnio mi w grze z Janim, wypadło, iż mogłem tylko te obronę wybrać.

Autor:  zk1944 [ wt mar 29, 2016 11:06 am ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Miałem to samo, obecnie płaczesz i grasz dalej.

Autor:  NetCop [ wt mar 29, 2016 11:09 am ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Nie tylko Tatarzy tak mają, są podjazdy innych nacji które mogą być bez piechoty/dragonów. Może się też zdarzyć, że mamy dragonów (np. 3 podstawkową kompanię) i też jej nie wsadzimy do wioski, bo różnice między podjazdami wynosi 1PS.
Ten scenariusz po prostu kosztuje bazowo 1 pkt i czasem pech w kościach może tak zadecydować. Tatarzy i tak są uprzywilejowani w tym temacie względem innych nacji, bo mają przerzut za scenariusz.

Autor:  bartomeusz [ wt mar 29, 2016 11:59 am ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Jak wygląda walka wręcz z dowódcą w sytuacji gdy wpadniemy na niego podczas pościgu za inną jednostką która zdała morale i przeszła przez dowódcę?

Autor:  piotroslav [ wt mar 29, 2016 12:15 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz.V)

Normalnie.

Strona 4 z 100 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/