Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob wrz 22, 2018 7:27 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw lut 15, 2018 6:34 pm 
Offline
Notarius Magnus Regni
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 06, 2016 4:42 pm
Posty: 226
Lokalizacja: Krakow
Pytanie jak rozumiec albo inaczej jakie byly intencje tego "nie strzelały poprzednich etapach..."

Czy nie strzelaly bo nie byla ich faza i nie mogly wtedy strzelac czy wogle nie strzelaly bo nie mialy do kogo.
Imho nie jest to jednoznaczne ale przychylalbym sie do interpretacji Swawolnika

_________________
iconPRU - podjazd pomalowany
iconTRA - podjazd pomalowany
Galeria - https://drive.google.com/open?id=0BztZ7WY6KOZnNVpKRS1SbldSMjg


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw lut 15, 2018 6:40 pm 
Offline
Notarius Magnus Regni
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 06, 2016 4:42 pm
Posty: 226
Lokalizacja: Krakow
A teraz pytanie czy oddzial z kopiami z rozkazem szarza nie dochodz w ruchu podstawowym i dostaje szarze z boku od innego oddzialu nie bedacego celem szarzy to czy ma ten oddzial zaatakowany z boku bonusy za szarze i za kopie?

_________________
iconPRU - podjazd pomalowany
iconTRA - podjazd pomalowany
Galeria - https://drive.google.com/open?id=0BztZ7WY6KOZnNVpKRS1SbldSMjg


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw lut 15, 2018 6:45 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2171
Lokalizacja: Kraków
Kazjatar pisze:
A teraz pytanie czy oddzial z kopiami z rozkazem szarza nie dochodz w ruchu podstawowym i dostaje szarze z boku od innego oddzialu nie bedacego celem szarzy to czy ma ten oddzial zaatakowany z boku bonusy za szarze i za kopie?


strona 36
Utrata rozkazu Szarża punkt 1

Traci rozkaz szarża, więc kopie "nie działają" i nie ma impetu (bo to bonusy wynikające z rozkazu Szarża).

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw lut 15, 2018 7:54 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1512
swawolnik pisze:
Duderson pisze:
Jeżeli nie mam legalnego celu w "ostrzale w obronie" (a mam rozkaz obrona) to czy mogę strzelić w "ostrzale po ruchu"? Moim zdaniem nie, bo zapis dotyczący ostrzału po ruchu nieco się zmienił.


strona 38 Ostrzał po Ruchu
" W tym etapie strzelają wszystkie jednostki, które:
.... nie strzelały poprzednich etapach..."
Dalej są wymienione inne przypadki np. zasady specjalne, opóźnienie ostrzału rozkazem, rozkaz Ruch lub brak rozkazu.

Miałem taki przypadek w niedawnej grze, że w fazie Ostrzału w Obronie jednostka nie miała celu i nie strzelała. W fazie ostrzał po ruchu już miała cel. Dla mnie zasady jasno pozwalają w tej sytuacji na wykonanie ostrzału po ruchu.

No właśnie nie bardzo, bo w małym podręczniku jest postawiony jeszcze jeden warunek
"ORAZ:
- mają rozkaz ruch
- są bez rozkazu"

Wynika z tego, że jednostki z rozkazem obrona są z tego strzelania wykluczone (chyba, że opóźnisz za rozkaz)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw lut 15, 2018 11:06 pm 
Offline
Notarius Magnus Regni
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 06, 2016 4:42 pm
Posty: 226
Lokalizacja: Krakow
swawolnik pisze:
Kazjatar pisze:
A teraz pytanie czy oddzial z kopiami z rozkazem szarza nie dochodz w ruchu podstawowym i dostaje szarze z boku od innego oddzialu nie bedacego celem szarzy to czy ma ten oddzial zaatakowany z boku bonusy za szarze i za kopie?


strona 36
Utrata rozkazu Szarża punkt 1

Traci rozkaz szarża, więc kopie "nie działają" i nie ma impetu (bo to bonusy wynikające z rozkazu Szarża).

Dzieki ze pokazanie gdzie to jest

_________________
iconPRU - podjazd pomalowany
iconTRA - podjazd pomalowany
Galeria - https://drive.google.com/open?id=0BztZ7WY6KOZnNVpKRS1SbldSMjg


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt lut 16, 2018 2:54 am 
Offline
Komisarz królewski/Royal commissar
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 22, 2012 5:51 pm
Posty: 1416
Lokalizacja: die Stadt Breslau, PL
Duderson pisze:
No właśnie nie bardzo, bo w małym podręczniku jest postawiony jeszcze jeden warunek
"ORAZ:
- mają rozkaz ruch
- są bez rozkazu"

Wynika z tego, że jednostki z rozkazem obrona są z tego strzelania wykluczone (chyba, że opóźnisz za rozkaz)

Bingo! Brawo dla tego Pana! :P

_________________
Oscar Wilde: Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob lut 17, 2018 10:36 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob kwie 14, 2012 3:57 pm
Posty: 87
Lokalizacja: Lublin/Biłgoraj
Pytanie o sztandary w oddziałach rajtarii i dragonii z armii zachodnich (Dania, Szwecja, Brandenburgia, też jednostki najemne). Na symbolach/grafikach oddziałów sztandarów nie widzę.Czy dopuszczalne jest dodanie w oddziale sztandaru przypadającego na 4 podstawki?

_________________
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob lut 17, 2018 10:58 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr maja 13, 2009 10:22 am
Posty: 907
Lokalizacja: Ożarów Maz.
Zachodnie dowództwo mają poza oddziałem - to oddzielne podstawki, jak np w tym regimencie:
https://sklep.wargamer.pl/regiment-rajtarow.html

_________________
Maciej Różalski
MALUJĘ FIGURKI: Cennik, galeria, zasady
Wykonuję i sprzedaję makiety terenów.Szczegóły na blogu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob lut 17, 2018 11:32 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob kwie 14, 2012 3:57 pm
Posty: 87
Lokalizacja: Lublin/Biłgoraj
Dziękuję.
Gdzieś w temacie o modelarstwie zetknąłem się z informacją że można dawać jeden sztandar na skwadron ale nie na kompanię, ale nie było to jednoznacznie zapisane.

_________________
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt lut 27, 2018 9:09 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2017 12:00 pm
Posty: 26
Lokalizacja: Wroclaw
1. Podjazd Moskiewski (1648-1676), czy podstawki sotni podjazdowej z zasady "Miestniczestwo" normalnie zwiększają zwiad i zwartość podjazdu ?
2. Czy dowódca niedołączony do żadnego oddziału liczy się do kontroli miejsc w scenariuszach ? Nigdzie nie mogę znaleźć w zasadach niczego co by temu zaprzeczało.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group