Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pn maja 21, 2018 7:04 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 350 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw kwie 19, 2018 12:21 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: sob wrz 02, 2017 12:44 pm
Posty: 21
Duderson pisze:
1. Możesz
2. Test morale po utracie podstawki obowiązuje przy strzelaniu, nie WW


Co do testu po utracie podstawki. Gdzie tak pisze ? W podręczniku jest wyraźnie napisane, że morale zdaje się każdorazowo po utracie podstawki, a jeżeli było to spowodowane ostrzałem to jest modyfikator -1

Czyli jak to jest jak wygram walkę, ale utracę podstawkę ? Ścigam czy najpierw zdaję morale ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw kwie 19, 2018 12:27 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1088
Lokalizacja: Lublin
krywdzik pisze:
Duderson pisze:
1. Możesz
2. Test morale po utracie podstawki obowiązuje przy strzelaniu, nie WW


Co do testu po utracie podstawki. Gdzie tak pisze ? W podręczniku jest wyraźnie napisane, że morale zdaje się każdorazowo po utracie podstawki, a jeżeli było to spowodowane ostrzałem to jest modyfikator -1

Czyli jak to jest jak wygram walkę, ale utracę podstawkę ? Ścigam czy najpierw zdaję morale ?


gdzie ty takie cuda niby znalazłeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw kwie 19, 2018 3:54 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1897
No każdy czyta podręcznik jak chce, potem czegoś nie doczyta robi z tego wielką teorię i potem pyta na forum, ze mu nie gra.

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt kwie 24, 2018 12:07 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: wt kwie 19, 2016 11:38 am
Posty: 87
Lokalizacja: Gdynia
Siema.

Ostatnio grałem ze znajomym bitwy na poziomie podjazd. Ja miałem podjazd Norweski on pospolitego ruszenia koronnego ziem ruskich. I piechota łanowa ma możliwość wystawiania z arkebuzem (rusznicą) lub z muszkietem. W co są wyposażeni powinny mówić struktury armii, ale w żadnym podjeździe pospolitaków nie ma wyszczególnienia. Czy powinniśmy losować w co są uzbrojeni czy też nikt nie grał do tej pory więc nastąpiło przeoczenie?

Czy piechota dwie podstawki obsadzając budynek również traci rozkaz, czy też rozkaz pozostaje?
Bo zasadę z podręcznika można interpretować, że rozkaz traci jednostka w wyniku podziału (rozkaz pozostaje przy jednostce która nie obsadziła budynku.

Pozdro


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr kwie 25, 2018 4:01 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2017 12:00 pm
Posty: 26
Lokalizacja: Wroclaw
Jakie podstawki powinny mieć modele specjalne ? W opakowaniu w którym są sprzedawane ich nie ma a w instrukcji jest napisane:
"Aby móc wystawić model specjalny musi on być pomalowany i mieć zrobioną podstawkę (nie koniecznie tak jak modele „firmowe”)."

Jak rozumiem przy takim Gońcu nie ma to znaczenia bo jest tylko znacznikiem ale już w przypadku chłopskiego informatora sprawdza się zasięg do niego więc może mieć to znaczenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr kwie 25, 2018 5:18 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 447
Mierz zasięg od głowy informatora :D

I po problemie.

A tak ten, to wg mnie ten znacznik jak i wszystkie inne (furaż, zapasy w wiosce) traktujemy jako jeden punkt.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr kwie 25, 2018 5:52 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2017 12:00 pm
Posty: 26
Lokalizacja: Wroclaw
Ok, dzięki. Brzmi sensownie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz kwie 29, 2018 11:44 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:11 pm
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Czy kawaleria z zasadą "jazda doborowa" może bez kar przechodzić przez przyjazną jednostkę w szyku rozproszonym?

_________________
Jeśli jest ktoś chętny na towarzyską grę OiM w Krakowie lub okolicach niech pisze śmiało!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz kwie 29, 2018 1:12 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2168
Tak, bo porusza się, jakby była w rozproszonym.

_________________
На нас глядят в бинокли, в трубы сотни глаз
И видят нас от дыма злых и серых,
Но никогда им не увидеть нас
Прикованными к веслам на галерах!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz kwie 29, 2018 7:23 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 447
A jak obecnie się wystawia Tatarska Jazdę Doborową?

Zasada specjalna "Jazda Doborowa" mówi, że w szyku zwartym. Jednakże TJD posiadają zasadę "Pozorowana Ucieczka", ALE mogą z niej korzystać tylko jak są w Szyku Rozproszonym, a w związku z zasadą "Jazda Doborowa" są zwartym...

Ostatnio spotkałem się z interpretacją, że JDT jest zawsze traktowana jakby miała Pozorowaną Ucieczkę (czyt. mogą robić odskok jak są w szyku zwartym i mają -1 do WW za Lekką Jazdę). Trochę to ułatwia grę, ale jednak stoi w dość dużej sprzeczności z tym zapisem spod tabelki.

Nie został on może gdzieś erratowany?

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 350 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group