Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob wrz 22, 2018 7:12 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt sty 05, 2018 12:28 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1114
Lokalizacja: Lublin
Zdziwił bym się jakie można cuda robić :) np. zmusić oddział aby pokazał flankę do 2 jednostki. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt sty 05, 2018 5:53 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1916
Tak. Szarża jest w linii prostej, ale możesz zrobić wcześniej zwrot...

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob sty 06, 2018 12:01 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1512
piotroslav pisze:
Tak. Szarża jest w linii prostej, ale możesz zrobić wcześniej zwrot...

Obrót w kierunku przeciwnika


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz sty 07, 2018 9:17 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1512
zk1944 pisze:
Cybi pisze:
Siema.

Trochę czasu a, że podręcznik przyszedł przed świętami :D to dla zabicia czasu trochę czytam.
• Salwa; czwarty podpunkt: jednostka z tą zasadą specjalną powoduje test Morale ostrzelanego (w kroku 2 – ostrzał w reakcji) itd.…., czy liczy się to tylko gdy formacja zostanie zaszarżowana, czy też w każdej fazie ostrzału?

Salwa, może być wykonywana w każdej fazie ostrzału - strzał w obronie, po ruchu itd.

Cybi chyba nie o to pytał. Test morale, jak wynika z zapisów podręcznika jest tylko u jednostki szarżującej na wykonujących salwę i to wyłącznie w ostrzale w reakcji. Zdaje się nikt nie zauważył tego błędu :). Być może autorom chodziło o to, że test morale jest wyłącznie po zetknięciu jednostki szarżującej i szarżowanej, ale trudno powiedzieć co poeta miał na myśli.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn sty 08, 2018 1:34 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: wt kwie 19, 2016 11:38 am
Posty: 90
Lokalizacja: Gdynia
Duderson pisze:
Cybi chyba nie o to pytał. Test morale, jak wynika z zapisów podręcznika jest tylko u jednostki szarżującej na wykonujących salwę i to wyłącznie w ostrzale w reakcji. Zdaje się nikt nie zauważył tego błędu :). Być może autorom chodziło o to, że test morale jest wyłącznie po zetknięciu jednostki szarżującej i szarżowanej, ale trudno powiedzieć co poeta miał na myśli.


Tak właśnie to miałem na myśli. Z opisu tak mi wyszło, choć ze znajomym zawsze graliśmy, że salwa powoduje test morale po zadaniu jednej rany. Po przeczytaniu (kolejny raz) wersji Edycja Gracza, coraz bardziej mam wątpliwości. Dobrze by było gdyby wypowiedział się twórca.

Pozdro.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt sty 09, 2018 10:05 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 24, 2016 7:55 am
Posty: 265
Mam pytanie chyba z podobnej parafii. Dziś miała miejsce sytuacja, której nie mogliśmy ugryźć. Może ktoś z Was będzie wiedział, jakich zasad użyć, jak ją rozstrzygnąć?

Rajtaria szwedzka stoi frontem do pieszej dragonii duńskiej, w odległości poniżej 10 cm (liczyłem na wygranie inicjatywy).
Wygrał ją jednak przeciwnik i zaszarżował na tył wyżej wymienionej rajtarii - w ruchu podstawowych.

W etapie strzał w obronie dragoni dobijają jedną podstawkę Szwedów za pomocą strzelania. Rajtarzy nie zdają testu morale - spadają do dezorganizacji. I tu zaczynają się schody. Dezorganizacja powinna skutkować się wycofaniem.

I tutaj nastąpiły dwie interpretacje:

a) rajtaria powinna wycofać się w kierunku od strzelających (czyli wejść w stojących na tyle rajtarów duńskich i zginąć).
b) na podstawie zapisu w małym podręczniku, mówiącym o wycofywaniu się z kontaktu z wrogiem - rajtaria szwedzka powinna obrócić się o 90 lub 180 stopni i potem wycofać się o 10 cm.

Która z nich jest według Was poprawna? A może trzeba to rozpatrzyć jeszcze jakoś inaczej?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sty 10, 2018 12:56 am 
Offline
Komisarz królewski/Royal commissar
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 22, 2012 5:51 pm
Posty: 1416
Lokalizacja: die Stadt Breslau, PL
Wolałbym odpowiadać, mając przed przed oczami to, co finalnie trafiło na papier... Ale - póki wciąż czekam na swój egzemplarz autorski - to z ostatniej wersji jaką miałem na monitorze, wynika że:

@gervaz - tylko "b". Patrz: Zasady Ogólne, s. 39. Po to cały ten nowy paragraf został dodany, żeby nie było więcej takich pytań ;)

@Cybi, Duderson - w zdaniu "Test morale, jak wynika z zapisów podręcznika, jest tylko u jednostki [to co tu napisał Duderson należy usunąć] wyłącznie w ostrzale w reakcji" nie ma żadnego błędu. Ergo - aby wywołać test Morale u przeciwnika salwą bez utraty podstawki przez cel, należy ją opóźnić do etapu Ostrzału w Reakcji. Przy czym warto zauważyć (wbrew temu co napisał Duderson), że - przy zachowaniu odpowiednich wymogów - celem owej salwy może być przecież dowolna jednostka będąca w zasięgu i polu ostrzału. Nie musi ona nikogo szarżować :>
Zapis ten się nie zmienił od pierwotnej wersji zasad, a więc kto do tej pory grał inaczej - grał źle X|


Pozdrowienia :)

_________________
Oscar Wilde: Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji.


Ostatnio zmieniony śr sty 10, 2018 1:00 am przez Witold Janik, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sty 10, 2018 12:59 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2711
W tym przypadku wycofujesz się od wroga z którym jesteś zetkniety
Wycofujesz się jednak tak aby nie zbliżyć się do przeciwnika bliżej niż 2 cm
Nie uciekasz gdyż nie przegrałes walki itd.

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sty 10, 2018 1:19 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1512
Witold Janik pisze:
Wolałbym odpowiadać, mając przed przed oczami to, co finalnie trafiło na papier... Ale - póki wciąż czekam na swój egzemplarz autorski - to z ostatniej wersji jaką miałem na monitorze, wynika że:

@gervaz - tylko "b". Patrz: Zasady Ogólne, s. 39. Po to cały ten nowy paragraf został dodany, żeby nie było więcej takich pytań ;)

@Cybi, Duderson - w zdaniu "Test morale, jak wynika z zapisów podręcznika, jest tylko u jednostki [to co tu napisał Duderson należy usunąć] wyłącznie w ostrzale w reakcji" nie ma żadnego błędu. Ergo - aby wywołać test Morale u przeciwnika salwą bez utraty podstawki przez cel, należy ją opóźnić do etapu Ostrzału w Reakcji. Przy czym warto zauważyć (wbrew temu co napisał Duderson), że - przy zachowaniu odpowiednich wymogów - celem owej salwy może być przecież dowolna jednostka będąca w zasięgu i polu ostrzału. Nie musi ona nikogo szarżować :>
Zapis ten się nie zmienił od pierwotnej wersji zasad, a więc kto do tej pory grał inaczej - grał źle X|


Pozdrowienia :)

Ok, w takim razie co z zapisem "jednostka z tą zasadą specjalną powoduje test morale atakującego w czasie szarży"? Nie mówimy tu o wyborze celu, tylko sytuacji, gdy utrata 1 punktu siły powoduje test morale.

Ja również pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sty 10, 2018 2:12 am 
Offline
Komisarz królewski/Royal commissar
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 22, 2012 5:51 pm
Posty: 1416
Lokalizacja: die Stadt Breslau, PL
@Duderson
Pardąsik. Faktycznie - patrząc się jeszcze raz na monitor w ostatnią wersję pliku Edycji Gracza, którą miałem - w zdaniu zmieniła się właśnie ta jedna rzecz: Dodatkowo, Jednostka z tą Zasadą Specjalną powoduje test Morale ostrzelanego (w kroku 2 – Ostrzał w Reakcji) w każdym przypadku, gdy ostrzał spowodował zredukowanie siły tej Jednostki o co najmniej 1 punkt.. Co nie zmienia sensu tego, co napisałem powyżej właśnie: nie ma już nic o szarżującym. Czy tak jest w wydrukowanej wersji?
Dlatego właśnie marudzę, że nie mam jeszcze swojej książki - będzie mi łatwiej sprawdzać :)))

_________________
Oscar Wilde: Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group