Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pn cze 25, 2018 8:15 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt lut 27, 2018 3:11 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2183
2xTak

_________________
"Jesteśmy pracownikami KOMKONu-2. Wolno nam zyskać opinie obskurantow. mistyków, zabobonnych kretynów. Jednego nam
tylko nie wolno - nie doceniać niebezpieczeństwa."
A. B. Strugaccy "Fale tłumią wiatr"


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw mar 01, 2018 6:14 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 450
Pytanko - czy wg nowych zasad Ucieczki z małego podręcznika, jednostka uciekająca w Fazie Ruchu może ominąć wrogą jednostkę będącą na jej najkrótszej drodze do własnej krawędzi?

Bo nie mogę znaleźć takiego zapisu i wydaję mi się, że to takie trochę przyzwyczajenie ze starego podręcznika...

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz mar 04, 2018 8:00 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: wt kwie 19, 2016 11:38 am
Posty: 87
Lokalizacja: Gdynia
Siema.

W zasadzie nigdy nie korzystałem z modeli specjalnych. Więc mam pytanie odnośnie modelu specjalnego kozacka czarownica.
Czy ten model jest w zasadzie ozdobą? Bo nie bardzo rozumiem co robi.
Reszta modeli specjalnych ma jakiś sens ten nie bardzo.

Pozdro.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz mar 04, 2018 8:07 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1466
Właściwie nic nie robi. Możesz wkurzać przeciwnika rzucając na jej tabelkę co turę i to wszystko.

@Bombel
Nie możesz omijać jednostek wroga


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt mar 06, 2018 9:04 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob kwie 14, 2012 3:57 pm
Posty: 79
Lokalizacja: Lublin/Biłgoraj
Może już było, ale kto pyta nie błądzi.
Armia Gdańska, jednostka dodatkowa milicja. Na poziomie 4ps mogę wystawić 5 podstawek milicji, w kompaniach po 2-4 podstawki. Czy zgodnie z zasadami mogę wystawić jedynie 4 podstawki w jednej kompanii, niekoniecznie 5 podstawek (z jednej wogóle zrezygnować)?

_________________
DBA 15mm - III/1ac;III/1b;III/30b(68a);III/40c;2*III/52;2*III/62a;IV/13bc;IV/66
Blitzkrieg Commander 6mm - LWP; Warmaster Ancients 10mm - Burgundia; Warmaster - Wyniosłe Elfy; PMC 15mm - Zielone Ludki; Lion Rampant 28mm - XV wiek; OiM - pludracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt mar 06, 2018 10:18 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sty 05, 2018 12:57 am
Posty: 61
Lokalizacja: Warszawa
Z konnej milicji na tym poziomie możesz wystawić dwie kompanie: 2+2 albo 2+3, lub jedną kompanię czteropodstawkową :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn mar 12, 2018 3:52 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob kwie 14, 2012 3:57 pm
Posty: 79
Lokalizacja: Lublin/Biłgoraj
Po dokładnej lekturze zasad gry małego podręcznika (pdf, na razie bez scenariuszy) mam kilka pytań. Z góry dziękuję za pomoc, i przepraszam jeśli pytam o rzeczy oczywiste.

1. Manewr w obronie zmiana pozycji (str. 29). Ruch 2 cm w dowolną stronę oznacza np., że mogę przesunąć cały oddział w linii prostej 2 cm w bok (podobnie jak ruch w szyku rozproszonym)? Czy tez muszę wykonywać odpowiednie obroty i zwroty?
2. Szarża (str. 32). Kiedy znacznik szarży jest zdejmowany i zastępowany ruchem w braku widocznego przeciwnika – na etapie ujawnienia rozkazów czy deklaracji szarży? Raz pojawia się w zasadach moment ujawnienia rozkazu, w pozostałych sytuacjach dotyczy to momentu deklaracji szarży.
3. Kara za strzał po Ruchu (str. 42). Czy „strzał po Ruchu” oznacza po prostu jednostkę z rozkazem Ruch niezależnie od tego czy się poruszyła, czy nie; czy tez oznacza faktyczny ruch np. w postaci manewrów w obronie (np. zmiana pozycji)?
4. Pościg (str. 51). Jednostce ścigającej nie wystarczy ruchu dodatkowego, by dogonić wroga (przykład 3). Czy traci rozkaz ruch, czy też go zachowuje (skoro nie stosują się zasady dotyczące nieudanej szarży)?
5. Dowódca dołączony do uciekającej jednostki (str. 91). Czy zbiera się on automatycznie, i może zbierać jednostkę, do której jest dołączony (bo rozumiem, że odłączyć się może dopiero na początek fazy ruchu)?

_________________
DBA 15mm - III/1ac;III/1b;III/30b(68a);III/40c;2*III/52;2*III/62a;IV/13bc;IV/66
Blitzkrieg Commander 6mm - LWP; Warmaster Ancients 10mm - Burgundia; Warmaster - Wyniosłe Elfy; PMC 15mm - Zielone Ludki; Lion Rampant 28mm - XV wiek; OiM - pludracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn mar 12, 2018 4:09 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1466
Kretus pisze:
Po dokładnej lekturze zasad gry małego podręcznika (pdf, na razie bez scenariuszy) mam kilka pytań. Z góry dziękuję za pomoc, i przepraszam jeśli pytam o rzeczy oczywiste.

1. Manewr w obronie zmiana pozycji (str. 29). Ruch 2 cm w dowolną stronę oznacza np., że mogę przesunąć cały oddział w linii prostej 2 cm w bok (podobnie jak ruch w szyku rozproszonym)? Czy tez muszę wykonywać odpowiednie obroty i zwroty?
2. Szarża (str. 32). Kiedy znacznik szarży jest zdejmowany i zastępowany ruchem w braku widocznego przeciwnika – na etapie ujawnienia rozkazów czy deklaracji szarży? Raz pojawia się w zasadach moment ujawnienia rozkazu, w pozostałych sytuacjach dotyczy to momentu deklaracji szarży.
3. Kara za strzał po Ruchu (str. 42). Czy „strzał po Ruchu” oznacza po prostu jednostkę z rozkazem Ruch niezależnie od tego czy się poruszyła, czy nie; czy tez oznacza faktyczny ruch np. w postaci manewrów w obronie (np. zmiana pozycji)?
4. Pościg (str. 51). Jednostce ścigającej nie wystarczy ruchu dodatkowego, by dogonić wroga (przykład 3). Czy traci rozkaz ruch, czy też go zachowuje (skoro nie stosują się zasady dotyczące nieudanej szarży)?
5. Dowódca dołączony do uciekającej jednostki (str. 91). Czy zbiera się on automatycznie, i może zbierać jednostkę, do której jest dołączony (bo rozumiem, że odłączyć się może dopiero na początek fazy ruchu)?

1. Nie musisz wykonywać zwrotów/obrotów, możesz przesunąć oddział w dowolnym kierunku.
2. Deklaracji szarży. Musisz zadeklarować, na którego wroga szarżujesz, jak nie ma celu to dostajesz ruch.
3. Kara jest za rozkaz ruch lub nieposiadanie rozkazu. Manewrów w obronie w tym przypadku nie uznaje się za ruch.
4. Jednostka ścigająca otrzymuje rozkaz szarża, jeżeli nie doścignie wroga to go traci.
5. Zbiera się i może zbierać


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn mar 12, 2018 5:00 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: sob wrz 02, 2017 12:44 pm
Posty: 21
Witam
Dość długo już o nic nie pytałem :) Modeli przybywa i już niedługo zagramy ze znajomym pierwsze starcie na poziomie podjazdu :)

Mam w związku z tym pytanie. Patrząc przykładowo na Podjazd Koronny (1653-57) z podręcznika Potop

Podstawa podjazdu na PS4 to cztery chorągwie kozackie + jako jednostki dodatkowe można wystawić 4 podstawki wolontarzy

Rozbudowujemy powiedzmy podjazd na PS5 dokładając jeszcze jedną chorągiew kozacką. Na tym poziomie w jednostkach dodatkowych są również 4 kolejne podstawki Wolontarzy.

Tutaj pytanie. Czy wystawiając podjazd na PS5 mogę w sumie wystawić 8 podstawek wolontarzy za +1PS ? Na dole jest adnotacja, że +1PS za dowolną ilość wolontarzy. Tymczasem w kreatorze armii na stronie www gdy zejdę na PS5 pierwsze 4 podstawki wolontarzy z PS4 znikają. To jak to w końcu jest ? Mogę wystawić dowolną ilość z całości podjazdu o ile dojdę do odpowiedniego poziomu czy tylko z poziomu na którym aktualnie jestem ?

Z góry dzięki za odpowiedź :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn mar 12, 2018 5:26 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1091
Lokalizacja: Lublin
tylko z poziomu na którym jesteś


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 37  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group