Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword
http://forum.oim.wargamer.pl/

Pytania początkującego (cz. VI)
http://forum.oim.wargamer.pl/viewtopic.php?f=21&t=7293
Strona 31 z 37

Autor:  zk1944 [ pn kwie 16, 2018 1:54 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

MSZ pisze:
Rzeczywiście, jechanie w "próżnię" dyskwalikuje tę sytuację - dzięki za uwagę.

Czy w takim razie taka sytuacja jest możliwa (czy taki obrót "1" podstawki dyskwalifikuje szarże)?

Przed ruchem podstawowym:
Obrazek

Niezbędny obrót i kierunek ruchu (a) i po ruchu dodatkowym (b):
Obrazek

Po ruchu dodatkowym:
Obrazek

Sytuacja przy założeniu że ruch podstawowy nie starczy żeby dojść do walki.

Prawidłowe rozumowanie

Autor:  Sztazi [ pn kwie 16, 2018 3:44 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

zk1944 pisze:
MSZ pisze:
Rzeczywiście, jechanie w "próżnię" dyskwalikuje tę sytuację - dzięki za uwagę.

Czy w takim razie taka sytuacja jest możliwa (czy taki obrót "1" podstawki dyskwalifikuje szarże)?

Przed ruchem podstawowym:
Obrazek

Niezbędny obrót i kierunek ruchu (a) i po ruchu dodatkowym (b):
Obrazek

Po ruchu dodatkowym:
Obrazek

Sytuacja przy założeniu że ruch podstawowy nie starczy żeby dojść do walki.

Prawidłowe rozumowanie


Nie jestem pewien, czy prawidłowe. Podstawka 1 znajduje się w przedniej strefie i powinna atakować na przód, a tutaj ewidentnie linia prowadzi na flankę.

Autor:  zk1944 [ pn kwie 16, 2018 6:13 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

Nie zauważyłem tej lubi, lekko trzeba odbić aby iść w strefę przednią
A w następnym kroku jest widoczna flanka

Autor:  MSZ [ pn kwie 16, 2018 7:01 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

zk1944 pisze:
Nie zauważyłem tej lubi, lekko trzeba odbić aby iść w strefę przednią
A w następnym kroku jest widoczna flanka


Przyznam, że nie potrafię sobie tego wyobrazić. Jak rozumiem, żeby iść w strefę przednią, prosta poprowadzona od środka podstawki szarżującej i równoległa do kierunku ruchu powinna przecinać przód oddziału. Wtedy, wraz ze zbliżaniem się do przeciwnika, stosunek długości podstawki w strefie przedniej do strefy bocznej powinien się móc wyłącznie zwiększać. W konsekwencji, niemożliwe by było poprowadzenie takiej szarży żeby znaleźć się na boku nieruchomego przeciwnika, jeśli na początku było się w jego strefie przedniej. Dobrze rozumiem ?

Autor:  zk1944 [ pn kwie 16, 2018 10:00 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

Wszystko się da, tylko trzeba chcieć I znaleźć sposób.
To tylko matematyka

Autor:  robson [ pn kwie 16, 2018 10:45 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

zk1944 pisze:
Wszystko się da, tylko trzeba chcieć I znaleźć sposób.
To tylko matematyka


Która wypacza ideę gier bitewnych. Jesli ktoś chce mieć czystą matematykę, to polecam brydża ;) .Ale to tylko moja prywtna opinia ;)

I taka tam sytuacja:

- "Hans, bo oni nas z boku zajeżdżają...."
- "Ciii, nie patrz sie tam, patrz przed siebie"
- "Ale czemu?"
- "Bo tak w książce stoi, ciiicho bądź i stój w miejscu prosto!"

;)

Autor:  Enma_ [ pn kwie 16, 2018 11:16 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

robson pisze:
zk1944 pisze:
Wszystko się da, tylko trzeba chcieć I znaleźć sposób.
To tylko matematyka


Która wypacza ideę gier bitewnych. Jesli ktoś chce mieć czystą matematykę, to polecam brydża ;) .Ale to tylko moja prywtna opinia ;)

I taka tam sytuacja:

- "Hans, bo oni nas z boku zajeżdżają...."
- "Ciii, nie patrz sie tam, patrz przed siebie"
- "Ale czemu?"
- "Bo tak w książce stoi, ciiicho bądź i stój w miejscu prosto!"

;)


Takie są realia i nic z tym nie zrobisz :) kiedyś ktoś wymyślił, że tak można grać, więc wykorzystuje się takie kruczki w zasadach

Autor:  zk1944 [ pn kwie 16, 2018 11:36 pm ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

Tu się nie zgodzę
Tak walczono aby wyjść przeciwnikowi na flankę. Nawet gdzie walczyły szyki zwarte

Autor:  robson [ wt kwie 17, 2018 9:41 am ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

Zgadzam się z oboma, dlatego napisałem, że to tylko moje zdanie i nikomu nie zabronię, np. ustawiania podstawek pod kątem pół stopnia tylko po to, żeby sie nie dało do nich dostawić dwóch podstawek przeciwnika jednocześnie (przykład z innej gry ;) ).

Autor:  Bombel [ wt kwie 17, 2018 11:11 am ]
Tytuł:  Re: Pytania początkującego (cz. VI)

Inne pytanie, SZYKI NIESTANDARDOWE:

Czy przy pomocy Manewry Specjalnego - Zmiana Pozycji, legalne jest doprowadzenie do takiej sytuacji i takiej formacji:

Obrazek

Strona 31 z 37 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/