Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pt wrz 21, 2018 5:37 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 12:41 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 193
Rzuca się normalnie kością i wynik odejmuje od wyniku starcia i jak jest -5 (nie zdany o 5) odział ucieka.

Czyli jak przegrali na -1 to nadal rzut od 1-3 tylko ich dezorganizuje.

Chyba że czegoś nie doczytałem..

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 12:56 am 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 11, 2012 7:35 pm
Posty: 1038
Lokalizacja: Warszawa
gervaz pisze:
Sytuacja z dzisiejszej bitwy:
Oddział rajtarów poniósł duże straty, wynik starcia modyfikuje jego morale do poziomu -1 (słownie: minus jeden).

I teraz nasze wątpliwości:
a) czy można w takiej sytuacji podnieść dowódcą morale do poziomu 0?
b) czy wykonuje się rzut sprawdzający czy oddział zostanie zdezorganizowany czy ucieknie? Czy też ucieka automatycznie?



Leszczyc pisze:
Ok Łukaszu - też tak powiedziałem Karolowi. Ale pokaż mi to w tekście. Bo argument "zawsze się tak grało" jest bezsensowny, jakkolwiek prawdziwy.


jeżeli chodzi o progi morale (czyli kiedy mamy dezo a kiedy ucieczkę) to jest w małym podręczniku na stronie 65,tabelka Test morale.
Można podbić morale z dowódcy (str 64 Modyfikatory do testu morale) ale w przypadku kiedy jednostka z morale 5 przegrała o 6 to podbicie o 1 w dalszym ciągu powoduje spadek morale do ucieczki 5-6+1=0. Żeby mówić o jakiejkolwiek próbie zdawania testu bilans musi być dodatni.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 8:59 am 
Online
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2789
miszczu pisze:
Rzuca się normalnie kością i wynik odejmuje od wyniku starcia i jak jest -5 (nie zdany o 5) odział ucieka.

Czyli jak przegrali na -1 to nadal rzut od 1-3 tylko ich dezorganizuje.

Chyba że czegoś nie doczytałem..
Rzutu kostką nie odejmujesz od morale tylko porównujesz z aktualnym morale pomniejszonym o wynik starcia. Czyli Rzut =< Morale-wynik starcia.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-17; Warszawa-9
; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-4; Wilanów-3; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 9:54 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 193
Lubelak może nie jasno to opisałem. Ale mówimy o tym samym :)
Czyli odział przegrał o 3 ma morale 5 - wiec ma wynik to 2.

I teraz rzucamy kostką i sprawdzamy o ile się nie udało nam zdać. Co jest tym samym jakby od tej 2 odjąć rzut kością i popatrzyć ile jesteśmy na miniusie :)

Natomiast nie odczytałem (albo nie zapamiętałem) fragmentu o którym słusznie wspomniał Wasil :) Czyli jeśli po modyfikatorach przed rzutem jesteśmy już na 0 lub niżej to nie ma rzutu tylko od razu ucieczka.

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 10:58 am 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 24, 2016 7:55 am
Posty: 265
Przewertowałem na spokojnie mały podręcznik. Ostatni akapit na stronie 64 jasno i wprost potwierdza stanowisko Leszczyca. Kiedy morale zejdzie do 0, oddział od razu ucieka, bez rzutu. Ale kiedy też wynosi 10, nie wykonuje się rzutu - oddział stoi.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 7:04 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2250
gervaz pisze:
Ale kiedy też wynosi 10, nie wykonuje się rzutu - oddział stoi.


Jakkolwiek taka sytuacja jest chyba niemożliwe w grze ;) (chyba, że jakieś watahy tureckie)

_________________
Мы - сотрудники КОМКОНа-2. (...) Нам одно не разрешается: недооценить опасность. И если в нашем доме вдруг завоняло серой, мы просто обязаны предположить, что где-то рядом объявился черт с рогами, и принять соответствующие меры вплоть до организации производства святой воды в промышленных масштабах!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 7:34 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1113
Lokalizacja: Lublin
Leszczyc pisze:
gervaz pisze:
Ale kiedy też wynosi 10, nie wykonuje się rzutu - oddział stoi.


Jakkolwiek taka sytuacja jest chyba niemożliwe w grze ;) (chyba, że jakieś watahy tureckie)

jest to jaknajbardziej możliwe np. zbieranie jednostek :)

6 morale + dowódca i podbicie o 3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr sie 22, 2018 9:48 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 24, 2016 7:55 am
Posty: 265
Leszczyc pisze:
gervaz pisze:
Ale kiedy też wynosi 10, nie wykonuje się rzutu - oddział stoi.


Jakkolwiek taka sytuacja jest chyba niemożliwe w grze ;) (chyba, że jakieś watahy tureckie)


Jak będzie można łączyć skwadrony w zgrupowaniach w jeszcze większe skwadrony, to zasada ta może być częściej stosowana.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw sie 23, 2018 2:31 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 470
I bez podbicia ;)

12 podstawek mołojców rejestrowych z dołączonym dowódcą + entuzjam na dużym dowódcy.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw sie 23, 2018 12:05 pm 
Online
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2711
gervaz pisze:
Przewertowałem na spokojnie mały podręcznik. Ostatni akapit na stronie 64 jasno i wprost potwierdza stanowisko Leszczyca. Kiedy morale zejdzie do 0, oddział od razu ucieka, bez rzutu. Ale kiedy też wynosi 10, nie wykonuje się rzutu - oddział stoi.

Tylko pobicie rozkazem nadal obowiązuje, czyli masz możliwość rozkazem zrobić bilans dodatni

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group