Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest śr lis 14, 2018 7:29 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt wrz 04, 2018 7:35 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 472
Glorfindel pisze:
osobna, 4


O w mordę jeża uwaga na słownictwo...-MM
Całe życie w błędzie xD Jak wiele to zmienia.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt wrz 04, 2018 8:05 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Rejestracja: czw lut 25, 2010 12:55 am
Posty: 4335
po angielsku faktycznie jest to napisane czytelniej

Cytuj:
If a Unit dismounts one of the following options must be chosen: dismount all the Bases (in which case they will not be able to mount again until the end of the game) or to leave 1 mounted Base for every 3 dismounted Bases – these will stay with the horses.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt wrz 04, 2018 8:16 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 472
@MM - oj no silne emocje :D

Człowiek się uczy całe życie ;)

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw wrz 06, 2018 4:39 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 248
Spięte wozy taborowe kozaków otrzymały rany w załodz.
Pytanie czy walczą i strzelają pełna ilością kości czy normalnie jak każda jednostka mają kość mniej?

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw wrz 06, 2018 6:54 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2235
Lokalizacja: Kraków
miszczu pisze:
Spięte wozy taborowe kozaków otrzymały rany w załodz.
Pytanie czy walczą i strzelają pełna ilością kości czy normalnie jak każda jednostka mają kość mniej?


Na potrzeby walki i strat każdy wóz rozpatruje się osobno (tabor ma jeden rozkaz i porusza się jak jedna jednostka). Ten wóz który ma strat walczy i strzela 1 kostką mniej. Jeżeli ma jedną kostkę np. strzał kulą (bez strat 1 kostką), to mając straty strzela 1 kostką z modyfikatorem -1 do trafienia (z kartacza 1 kostka zamiast 2).

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt wrz 14, 2018 7:16 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2235
Lokalizacja: Kraków
Czy Straż Przednia w Zgrupowaniu wystawiana w etapie H może obsadzać budynki (dragoni), gdy te znajdują się na linii zwiadu? Np. w scenariuszu Kluczowa Pozycja budynek może znaleźć się (przez przypadek) na linii zwiadu.

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt wrz 14, 2018 7:30 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 185
swawolnik pisze:
Czy Straż Przednia w Zgrupowaniu wystawiana w etapie H może obsadzać budynki (dragoni), gdy te znajdują się na linii zwiadu? Np. w scenariuszu Kluczowa Pozycja budynek może znaleźć się (przez przypadek) na linii zwiadu.


Do tego wymagany jest model specjalny Zagłoba ;) Ale wtedy Dragoni nie generuja punktów zwiadu i zaczynają grę bez rozkazu :D

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt wrz 14, 2018 7:37 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2235
Lokalizacja: Kraków
:D
Przepraszam za głupie pytanie, ale rozgrywam sam ze sobą Kluczową Pozycję i wałuje ile się da. W wiosce na pewno mogę wystawić zwiad (jednostka dragonii jest na linii zwiadu). Z obroną powinni wytrzymać szarżę rajtarów.

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt wrz 14, 2018 11:23 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 185
Jeśli jest to część kluczowej wioski to nie może - bo musi być 20cm od kluczowych elementów terenu. Jeśli jest to luźny domek, to czemu nie. O ile zasady wystawiania jednostek tego nie zabraniają (?). Z tego co pamiętam to nic o tym nie ma nigdzie w podręczniku napisane, ani w scenariuszach nie jest zabronione.

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz wrz 16, 2018 1:44 am 
Offline
Komisarz królewski/Royal commissar
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sty 22, 2012 5:51 pm
Posty: 1424
Lokalizacja: die Stadt Breslau, PL
Jestem początkujący w temacie używania przenośnych przeszkód ;) i coś mnie zafrapowało...
Pytanie za 5 punktów (niestety, więcej nie mam do oddania!): czy (i ew. gdzie) w zasadach gry jest powiedziane wprost, że przenośne przeszkody można wystawić na polu bitwy rozłożone?

Intuicyjnie podejrzewam, że tak może być, jednak analizując tekst, str. 104-105 MP, rozumiem to dosłownie w taki sposób:
"Kobylice/kozły mogą być złożone/niesione lub rozstawione." - to zdanie wymienia jedynie możliwe stany danego typu przeszkody podczas gry. Nie ma tutaj żadnej informacji o tym jak można lub należy wystawić je na początku bitwy (np. "gracz po rozstawieniu swoich jednostek decyduje..."itd.).
"Rozstawienie kobylic/kozłów [lub zabranie kozłów] zajmuje 1/2 Manewry Specjalne" - w tym zdaniu mamy warunek potrzebny do rozstawienia przeszkód przez jednostkę. Ponieważ w poprzednim zdaniu nie ma żadnej dodatkowej wskazówki czy okoliczności występowania przeszkody w stanie rozstawionym, to spełnienie warunku ze zdania drugiego staje się jednocześnie jedynym sposobem rozstawienia przeszkody na polu bitwy. A ponieważ nie da się go spełnić w momencie wystawienia na stół takiej jednostki, więc każdy tego typu oddział zaczyna grę automatycznie z przeszkodą w stanie złożonym/niesionym.

Czy też tak to rozumiecie? Czy da się to jakoś inaczej zinterpretować (ja nie umiem)? Czy jest gdzieś jakiś fragment, który umknął mojej uwadze?
Jakie macie doświadczenia? I czy takie były intencje autora (jeśli nie uda się znaleźć zapisów odpowiadających na moje pytania)?

PS. Jako, że do tej pory przenośne przeszkody były w zasadzie tylko na dywizji (nie licząc podjazdu kurlandzkiego), myślę, że nowy poziom gry spowoduje, że będą one grane dużo częściej i duża liczba graczy - zwłaszcza tych nowych - zetknie się z nimi dopiero po raz pierwszy. A ja - jako, że dywizję grałem tylko RONem, to tam raczej się ich nie wystawiało ;)

_________________
Oscar Wilde: Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 451 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 46  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group