Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob gru 15, 2018 4:59 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw lis 08, 2018 2:18 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1956
1. Widzi. 5cm to jest widoczność w głąb lasu. Tzn. jednostka 3cm w lesie widzi co się dzieje poza lasem. Jednostkę 3cm w lesie widać z lasu. Jednostki strzelające do niej (nawet na skraju) mają -1 do wyszkolenia z osłony (więc nie kumuluje się z szykiem rozproszonym), a jej odpornosć jest podniesiona zgodnie z zasadami lasu. Liczy się jakby była w terenie dającym przewagę. Jednostka 1 cm od krawędzi jest widoczna, ale przeciwnik ma minusy za przeszkodę, z tym, ze sama jednostka w głębi też ma minusy za przeszkodę (bo nie jest na skraju)

2. Możesz się tak dostawić.

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz lis 18, 2018 6:16 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sie 27, 2009 6:25 pm
Posty: 164
Mam takie pytania:
1. Czy deklaracja zmiany szyku w szarży Doborowej Jazdy jest równoznaczna z wykonaniem manewru, a tym samym liczeniem od nowa dystansu dla impetu?
2. Jak liczymy najbliższą jednostkę jako cel szarży- od środka podstwki jednostki szarżującej czy może od dowolnej części podstawki?
3. Czy każda podstawka oddziału strzelającego sprawdza swój najbliższy cel, czy cały oddział strzela do jednego i tego samego celu?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz lis 18, 2018 9:01 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 195
Diabeu pisze:
Mam takie pytania:
1. Czy deklaracja zmiany szyku w szarży Doborowej Jazdy jest równoznaczna z wykonaniem manewru, a tym samym liczeniem od nowa dystansu dla impetu?
3. Czy każda podstawka oddziału strzelającego sprawdza swój najbliższy cel, czy cały oddział strzela do jednego i tego samego celu?


Z tego co wiem to:

1. Nie płaci się, bo to nie jest zmiana szyku tak jak w zasadzie "szyk rozproszony". Doborowa tylko wykonuje szarżę "tak jak" w szyku rozproszonym, tak samo jak wykonuje ruch "tak jak w szyku rozproszonym". W zasadach nigdzie nie jest napisane że się płaci (afaik).

2. Nic nie mogłem znaleźć w książce (EG), wydaje mi się, że mierzenie najkrótszej odległości między jednostkami przyjęto za aksjomat znany wszystkim i zgodny z matematyką, czyli odległośc między dwoma najbliższymi punktami danych jednostek to odległość tych jednostek od siebie ;) Zasięg strzelania na potrzeby okreslenia czy bliski czy daleki mierzy się jednak od środka podstawki strzelającej.

3. Z tego co wiem, to cały oddział musi deklarować strzał do jednego celu, chyba że któreś podstawki nie mogą wykonać poprawnego strzelania do wybranej jednostki (np: nie widzą, lub częściej: za duży kąt ostrzału) - wtedy wolno im wybrać inny cel.

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt lis 20, 2018 11:09 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
1. Zależy o jaką zmianę szyku chodzi. Jeśli jest to rozszerzenie frontu w szarży, to nie kasuje to impetu. Zwężenie frontu odbywa się na na normalnych zasadach ruchu, a więc impet się kasuje.
2. Najbliższy oddział w zasięgu wzroku - dowolny fragment podstawki. Należy pamiętać, że jeśli nie jesteś w stanie dojść w ruchu podstawowym do wroga, to nie jest on obowiązkowym celem szarży.
3. Sprawdzamy najbliższego wroga i wszystkie podstawki, które mogą do celu strzelać muszą w niego walić. Następnie sprawdzamy następny najbliższy cel dla pozostałych podstawek itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 11:24 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
Duderson pisze:
1. Zależy o jaką zmianę szyku chodzi. Jeśli jest to rozszerzenie frontu w szarży, to nie kasuje to impetu. Zwężenie frontu odbywa się na na normalnych zasadach ruchu, a więc impet się kasuje.



od kiedy zwężenie frontu kasuje impet całkowicie? zależy od sytuacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 6:39 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 195
Duderson pisze:
1. Zależy o jaką zmianę szyku chodzi. Jeśli jest to rozszerzenie frontu w szarży, to nie kasuje to impetu.


Od kiedy rozszerzanie frontu jest możliwe?... ;-)

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 6:57 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 21, 2012 11:15 am
Posty: 571
Lokalizacja: Wa-wa
Lekka jazda i jazda doborowa szarżująca w szyku rozproszonym mogą się rozszerzać :) w pewnych sytuacjach jest to możliwe

_________________
Chętnych na grę w Wargamerze na Wilczej - zachęcam do umawiania się (i zaklepywania stołów) przez Facebook: https://www.facebook.com/groups/161946934396089/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 7:09 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
Cezar pisze:
Lekka jazda i jazda doborowa szarżująca w szyku rozproszonym mogą się rozszerzać :) w pewnych sytuacjach jest to możliwe


sory ale lekka jazda nie rozszerza frontu :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 7:27 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 21, 2012 11:15 am
Posty: 571
Lokalizacja: Wa-wa
Enma_ pisze:
Cezar pisze:
Lekka jazda i jazda doborowa szarżująca w szyku rozproszonym mogą się rozszerzać :) w pewnych sytuacjach jest to możliwe

sory ale lekka jazda nie rozszerza frontu :P

Każda podstawka rusza się samodzielnie. Jak starczy jej ruchu to się rozszerzy :)

_________________
Chętnych na grę w Wargamerze na Wilczej - zachęcam do umawiania się (i zaklepywania stołów) przez Facebook: https://www.facebook.com/groups/161946934396089/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 7:31 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
robson pisze:
Duderson pisze:
1. Zależy o jaką zmianę szyku chodzi. Jeśli jest to rozszerzenie frontu w szarży, to nie kasuje to impetu.


Od kiedy rozszerzanie frontu jest możliwe?... ;-)

Pytanie było o doborową jazdę.
Enma_ pisze:
Duderson pisze:
1. Zależy o jaką zmianę szyku chodzi. Jeśli jest to rozszerzenie frontu w szarży, to nie kasuje to impetu. Zwężenie frontu odbywa się na na normalnych zasadach ruchu, a więc impet się kasuje.



od kiedy zwężenie frontu kasuje impet całkowicie? zależy od sytuacji.

Aby otrzymać modyfikator za impet należy ostatnie 10 cm przejechać w terenie czystym bez zwrotów, obrotów i manewrów. Zwężenie szyku jest manewrem w ruchu. Jeżeli oddział może zwęzić front bez wykonywania manewru, to chętnie zapoznałbym się z tą sytuacją. Przypominam, że jednostka w szyku rozproszonym frontu jako takiego nie posiada, można mówić co najwyżej o froncie poszczególnych podstawek.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group