Diabeu pisze:
Mam takie pytania:
1. Czy deklaracja zmiany szyku w szarży Doborowej Jazdy jest równoznaczna z wykonaniem manewru, a tym samym liczeniem od nowa dystansu dla impetu?
3. Czy każda podstawka oddziału strzelającego sprawdza swój najbliższy cel, czy cały oddział strzela do jednego i tego samego celu?
Z tego co wiem to:
1. Nie płaci się, bo to nie jest zmiana szyku tak jak w zasadzie "szyk rozproszony". Doborowa tylko wykonuje szarżę "tak jak" w szyku rozproszonym, tak samo jak wykonuje ruch "tak jak w szyku rozproszonym". W zasadach nigdzie nie jest napisane że się płaci (afaik).
2. Nic nie mogłem znaleźć w książce (EG), wydaje mi się, że mierzenie najkrótszej odległości między jednostkami przyjęto za aksjomat znany wszystkim i zgodny z matematyką, czyli odległośc między dwoma najbliższymi punktami danych jednostek to odległość tych jednostek od siebie

Zasięg strzelania na potrzeby okreslenia czy bliski czy daleki mierzy się jednak od środka podstawki strzelającej.
3. Z tego co wiem, to cały oddział musi deklarować strzał do jednego celu, chyba że któreś podstawki nie mogą wykonać poprawnego strzelania do wybranej jednostki (np: nie widzą, lub częściej: za duży kąt ostrzału) - wtedy wolno im wybrać inny cel.