Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob gru 15, 2018 4:53 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 7:59 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sie 27, 2009 6:25 pm
Posty: 164
Duder-->chodzi o deklarację czy szarzujemy w szyku zwartym +2 do importu czy rozproszonym-1 do trafienia ale impet+1.jeżeli deklaruję zmianę to tylko deklaracja jest czy jednak manewr...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 8:04 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
Czyli chodzi ci o zmianę szyku z rozproszonego na zwarty w DJ? Nie kasuje impetu i nie jest manewrem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 9:17 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 275
Z tą doborowa i zmianami szyków:

Impet dostaje jednostka która ostatnie 10 cm przeszła w otwartym terenie bez zwrotów obrotów jak i manewrów.

Jednostka w szyku rozproszonym w szarzy porusza indywidualnie każda podstawkę mogąc przed ruchem zrobić zwrot lub obrót (na zasadach ruchów i manewrów)
Dodatkowo rozszerzanie frontu jest efektem poprostu szarż indywidualnych każda podstawka. Nie jest to manewr.

Dlatego DJ która szła w szyku zwartym jeśli w drugim ruchu zmieni go na rozproszony to traci impet jeśli :na skutek tego podstawki łącznie ostatnie 10cm nie przejdą inaczej niż na wprost.

Czyli stoją te 8 cm od wroga jak w rozproszonym dalej pojdziesz na wprost masz impet. Ale jeśli mając 4 podstawki z przodu i 4 z tyłu wykorzystując doborowa dostawisz się do przeciwnika np 6 podstawkami to robiły one zwroty wiec ostatnie 10 cm nie galopowaly na wprost. Impet tracisz

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 10:01 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
sory ale lekka jazda nie robi zwrotów :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 21, 2018 10:52 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
Enma_ pisze:
sory ale lekka jazda nie robi zwrotów :P

W szarży robi obroty i zwroty jak każda inna jednostka (każda podstawka osobno)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt lis 23, 2018 12:44 am 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2255
Lokalizacja: Kraków
Czy wóz bez załogi (wystrzelana), który stanowi część taboru liczy się do kontroli?

Nie mogę nigdzie znaleźć zapisu, czy działo ma -1 do trafienia za strzał po Ruchu? Dokładnie chodzi mi o śmigownice na wozie taborowym.

Po grze ze Stanisławem zabrałem się za przypominanie sobie zasad jednostek kozackich (np. mołojcy) i taboru. Masakra,, dawno nie grałem z Kozakami (pnzr przynajmniej znał zasady swoich jednostek i ja nie musiałem się habilitować). Nie dziwię się, że jest tak mało graczy iconKOZ . Każdy z nic powinien dostać honorowy tytuł profesora OiM.

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz lis 25, 2018 7:30 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 30, 2013 8:27 pm
Posty: 874
Lokalizacja: Warszawa
Liczy się do kontroli

Ma minus po ruchu

_________________
Mój nick nie pochodzi od Geralta z Rivii tylko od mojego drugiego imienia :) (na forum Flamesów jako Batura)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 28, 2018 1:54 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob kwie 14, 2012 3:57 pm
Posty: 103
Lokalizacja: Lublin/Biłgoraj
Czy szwedzkich rajtarów najemnych weteranów można skwadronować z rajtarami krajowymi weteranami?

W razie różnic między polskim a angielskim małym podręcznikiem, która wersja przeważa?

_________________
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr lis 28, 2018 2:55 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1956
1. Nie można.
2. To zależy, czy grasz w Polsce, czy poza Polską.

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 04, 2018 7:15 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2255
Lokalizacja: Kraków
Pytania, które pojawiły się w trakcie gry Zgrupowaniem - Uchwycenie przeprawy, gdzie występuje strumień i strefy zabudowane w pobliżu.

1. Czy piechota stojąca w strumieniu może obsadzić budynek (na normalnych zasadach: Obrona, 10cm od budynku, rozkaz od dowódcy w zasięgu)?

2. Czy jednostka może zejść z mostu do strumienia lub ze strumienia wejść na most?

3. Czy jednostka w strumieniu liczy się do kontroli punktu na środku mostu (w 10 cm od niego)?

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group