Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob gru 15, 2018 4:47 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 04, 2018 7:59 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
swawolnik pisze:
Pytania, które pojawiły się w trakcie gry Zgrupowaniem - Uchwycenie przeprawy, gdzie występuje strumień i strefy zabudowane w pobliżu.

1. Czy piechota stojąca w strumieniu może obsadzić budynek (na normalnych zasadach: Obrona, 10cm od budynku, rozkaz od dowódcy w zasięgu)?

"W Zasięgu ruchu" a strumień go ogranicza

2. Czy jednostka może zejść z mostu do strumienia lub ze strumienia wejść na most?
A coś tego zabrania?

3. Czy jednostka w strumieniu liczy się do kontroli punktu na środku mostu (w 10 cm od niego)?

Liczy się, tak samo jak pozdstawki w rzece


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 04, 2018 8:15 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
Jednostki, cytuję "pływające" nie liczą się do kontroli. Czy w strumieniu się pływa czy brodzi - pojęcia nie mam. Choć obstawiałbym, że "pływająca" = "korzystająca z zasady specjalnej pływanie", czyli ze strumienia kontrola jest.

Z tym mostem mam mieszane uczucia - albo ktoś kiedyś oficjalnie napisał, że nie można wchodzić na most z rzeki, albo była na to pytanie odpowiedź w którymś FAQu - ale nie pamiętam źródła.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 04, 2018 8:37 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 16, 2013 8:25 pm
Posty: 1025
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Też pamiętam tę interpretację. Może chodzi o to, że ze strumienia można, tylko z rzeki nie.

_________________
http://www.histogry.blogspot.com
MUZEALNE ARMIE: dywizja kozacka, dywizja RON, dwa podjazdy moskiewskie, podjazd tatarski, podjazd siedmiogrodzki, regiment piechoty cudzoziemskiej
TWORZY SIĘ: Dywizja marszałka koronnego Jerzego Sebastiana Lubomirskiego pod Krakowem, 1656


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 04, 2018 8:43 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2255
Lokalizacja: Kraków
Co do rzeki, to była interpretacja, że pływające jednostki nie dają kontroli oraz, że nie można wejść z rzeki na most i odwrotnie.

Nie ma takiej interpretacji co do strumieni. To teren trudny, a rzeka nieprzekraczalny.

_________________
"Uwielbiam, kiedy jazdy zwał Po chamskich karkach leci w cwał, Spod kopyt pryska taki syn - Dalej ich prać i gnać ich w dym."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 04, 2018 9:21 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
jeżeli chodzi o rzekę to przepraszam za błąd. Gdzie to jest napisane tak btw.


Co do schodzenia wchodzenia logika nei ma nic do rzeczy, liczą się twarde zapisy w zasadach, a tam nie ma nic co by zabraniało.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 04, 2018 9:25 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
MP str. 113, Kontrola celów scenariusza


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 11, 2018 1:25 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: pn cze 18, 2018 10:28 am
Posty: 35
unit ucieka z dowódca w środku, czy w następnej turze dowódca się oddziela i zbiera się automatycznie, jeśli tak to gdzie staje ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 11, 2018 1:46 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1568
W turze, której uciekł zbiera się automatycznie w fazie reorganizacji. W następnej turze może próbować zebrać oddział, do którego jest dołączony, jeśli mu się to nie uda, odłącza się od oddziału w swojej fazie ruchu. Staje obok niego i może wykonać normalny ruch w swojej fazie ruchu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 11, 2018 11:21 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: pn cze 18, 2018 10:28 am
Posty: 35
Duderson pisze:
W turze, której uciekł zbiera się automatycznie w fazie reorganizacji. W następnej turze może próbować zebrać oddział, do którego jest dołączony, jeśli mu się to nie uda, odłącza się od oddziału w swojej fazie ruchu. Staje obok niego i może wykonać normalny ruch w swojej fazie ruchu.


a jeśli zda i odział się zorganizuje to go formuje do max 20cm (i 20 cm od przeciwnika), to może wyjść z odziału?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt gru 11, 2018 11:31 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1141
Lokalizacja: Lublin
elt pisze:
Duderson pisze:
W turze, której uciekł zbiera się automatycznie w fazie reorganizacji. W następnej turze może próbować zebrać oddział, do którego jest dołączony, jeśli mu się to nie uda, odłącza się od oddziału w swojej fazie ruchu. Staje obok niego i może wykonać normalny ruch w swojej fazie ruchu.


a jeśli zda i odział się zorganizuje to go formuje do max 20cm (i 20 cm od przeciwnika), to może wyjść z odziału?

oddziału nie możesz poruszyć, więc dowódcy też nie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 480 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group