Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pn paź 14, 2019 3:48 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 780 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz wrz 01, 2019 11:13 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2868
Odpowiedź 3

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz wrz 01, 2019 3:57 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 593
Bombel wyrazaj sie jasno w pytaniu.

Jednostka stoi przed wioska deklaruje szarze w szyku zwartym, wykonuje obrot w kiedunku do wroga i na trasie szarzy trafia na TZ.

I tutaj jest zagwozdka.

Bo idac interpretacja 3 w naszej sytuacji aby wykonac ta szarze legalnie celujac w wroga doszlo by do kuriozum ze zaszarzowalbym szykiem rozproszonym omijajac wioske, aby trafiac podstawkami w wroga.

Szyli szarzuje zwartym lawa by przejsc w rozproszonym i skonczyc finalnie praktycznie kolumna poza wioska.
Totalnie nie legalnie

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz wrz 01, 2019 5:06 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1715
No to żeby było jeszcze uprościć zadam pytanie: szarżuje na jednostkę w wiosce spoza wioski celując w kant jednej z podstawek. Po wejściu do wioski przyjmuję szyk rozproszony i obowiązują mnie zasady szarży w szyku rozproszonym.
I teraz:
Robię dodatkowy zakręt podstawkami, które nie poruszają się na wprost w kierunku przeciwnika (z zasad to w żaden sposób nie wynika, wręcz przeciwnie)
Czy
Jadę wszystkimi podstawkami prosto tak jak zacząłem szarżę, czyli nie poruszam się na wprost w kierunku przeciwnika (też nielegal)?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz wrz 01, 2019 5:52 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 400
Lokalizacja: Warszawa
miszczu pisze:
Bombel wyrazaj sie jasno w pytaniu.

Jednostka stoi przed wioska deklaruje szarze w szyku zwartym, wykonuje obrot w kiedunku do wroga i na trasie szarzy trafia na TZ.

I tutaj jest zagwozdka.

Bo idac interpretacja 3 w naszej sytuacji aby wykonac ta szarze legalnie celujac w wroga doszlo by do kuriozum ze zaszarzowalbym szykiem rozproszonym omijajac wioske, aby trafiac podstawkami w wroga.

Szyli szarzuje zwartym lawa by przejsc w rozproszonym i skonczyc finalnie praktycznie kolumna poza wioska.
Totalnie nie legalnie


Miszczu... od słowa zagwostka nic nie zrozumiałem. Autosłownik?

Podstawowa zasada szarży to:
Składa się z trzech punktów
1. obrót w kierunku wroga. Tutaj ma znaczenie SR czy SZ.
2. Jazda na wprost każdą podstawką. Nie ma znaczenia szyk.
3. Dokręcenie jeśli się zawarli. Tutaj ma znaczenie SR czy SZ.

Resztę na pewno już wywnioskujecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz wrz 01, 2019 10:08 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 593
Obrazek

1. Oto nasza sytuacja. Zielony odział Litwy został zaszarzowany przez czarnych zbójów idących wzdłuż wioski.

2. Czerwona chorągiew stojąca kilka centymetrów przed wioską deklaruje szarże na złych czarnuchów.

I teraz moja interpretacja zasad i jak to legalnie wykonać.
Wedle zapisu w podręczniku oddział przechodzi w szyk rozproszony dopiero po wejściu w teren.

Sekwencja:
1. Czerwona chorągiew będąca w szyku zwartym ( w tym wypadku była deklaracja ze względu na DJ) wykonuje obrót w kierunku wroga ( tutaj nawet nie było to potrzebne). Obrót można robić tylko na początku ruchu nie zależnie od SZ czy SR.
2. Oddział dojeżdża do wioski wchodzi w nią i się rozprasza i kontynuując jazdę na wprost. Nie ma mowy w tym momencie o następnych zwrotach (zwrot jest tylko na początku ruchu szarżującego!).
Wszystkie podstawki jadą dalej na wprost az do zwarcia się na równi z wrogiem.

Nie ma żadnego celowania w pustkę bo jednostka nadal prowadzi szarże zgodnie z deklaracją z przed ruchu.

Całość dojeżdza w niezmienionej formie układu jak z przed ruchu szarży z ta różnicą ze podstawki rozsuwamy przyjmując szyk rozproszony.

Gdyby przyjąć interpretacje nr 3 (zanim ruszymy modele zmieniamy szyk). Dochodzimy do kuriozalnych akcji typu.

Oddział rajtarów ustawionych waskim frontem chce zaszarzować wroga. Więc sztucznie delkaruje szarże przez kraniec wioski i dalej dostajac zanim sie ruszy szyk rozproszony atakuje tak by dojśc (zgodnie z SR) ławą do przeciwnika.

I tego typu smaczki można mnożyć. Szarża by tyłek potencjalnie zawadził o tego typu teren itd.

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn wrz 02, 2019 12:37 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 408
Popieram ostatni post miszcza - na początku robi się zwroty (nawet w SR) a potem wszyscy lecą na wprost. Zazwyczaj jednak byłoby to niewykonalne, bo podstawki na siebie zachodzą, więc wszyscy robią po jednej. W SR przechodzi się po wejściu do wioski.

Swoją drogą takie rozkminy, że wioska i zasady rozproszenia w terenie są trochę... zepsute.

Mam oddział 6 podstawek, jedna wchodzi w wioskę (albo las) - wszyscy dostają za darmo rozproszony. -1 do strzelania na nich, itp. Według mnie przesada, ale jeszcze jakoś można z tym żyć.

Natomiast: jedna podstawka w wiosce 5 na zewnątrz, teren czysty. Zostają zaatakowani na tym zewnętrzu. Mają słaba dyscyplinę ze względu na walkę w rozproszonym szyku w czystym terenie? Mnie się wydaje że tak, bo dla ujemnych modyfikatorów wystarczy że choć jedna podstawka ma ujemny modyfikator. No chyba że to się liczy per jednostka (czyli jednostka jest w trudnym terenie jeśli choć jedna podstawka jest w trudnym terenie?).

Tak samo: czy jeśli jednostka rozproszona jest częściowo w zabudowanym a częściowo na zewnątrz, to czy dostaje bonusy do walki i zwiększona odporność?

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn wrz 02, 2019 6:33 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz paź 28, 2018 11:30 am
Posty: 26
robson pisze:
Natomiast: jedna podstawka w wiosce 5 na zewnątrz, teren czysty. Zostają zaatakowani na tym zewnętrzu. Mają słaba dyscyplinę ze względu na walkę w rozproszonym szyku w czystym terenie? Mnie się wydaje że tak, bo dla ujemnych modyfikatorów wystarczy że choć jedna podstawka ma ujemny modyfikator. No chyba że to się liczy per jednostka (czyli jednostka jest w trudnym terenie jeśli choć jedna podstawka jest w trudnym terenie?).

Tak samo: czy jeśli jednostka rozproszona jest częściowo w zabudowanym a częściowo na zewnątrz, to czy dostaje bonusy do walki i zwiększona odporność?


Wszystko zależy od tego które podstawki biorą udział w walce. Jeżeli przeciwnik styka się z rozproszonym oddziałem który jest częściowo w zagajniku, a on zaszarżował te podstawki które tam fizycznie nie stoją to liczy im się SDT i dodatkowo nie podbija im odporności. Tak samo w pierwszym przykładzie, wszystko zależy czy walka właściwa odbywa się w terenie czy poza terenem czyli to z czym fizycznie stykają się podstawki biorące udział w walce. Jeżeli w walce bierze udział choć jedna podstawka z innego terenu cały oddział dostaje jej minusy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn wrz 02, 2019 8:26 am 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 400
Lokalizacja: Warszawa
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale podręcznik chyba wprost zniechęca do stawania oddziałem częściowo w terenie, a częściowo poza stwierdzając, że takiej jednostce liczą się wszystkie minusy (SDT, wolniejszy ruch) i jednocześnie nie liczą się żadne plusy (teren dający przewagę, -1 do wyszkolenia strzelającego).
Wyjątkiem jest tylko "bardzo słaba dyscyplina" lekkiej jazdy, która jest znoszona jeśli choć jedna z walczących podstawek jest w terenie (nie w każdym terenie).
Tak więc nie ma co narzekać na to, że takie przypadki są trudne. Twórcy o tym wiedzieli i dobrze, że ich nie zakazali.

Natomiast wracając do Miszcza i Bambla. Po zamieszczeniu rysunku jestem dodatkowo przekonany (zależy jeszcze od odległości) Miszczu był w stanie dostawić się nawet rajtarami do flanki jako drugi ruch szarżujących w szyku rozproszonym.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn wrz 02, 2019 10:40 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2868
Poczytałem sobie MP.
Główna zasada z ruchu poruszasz jednostką, więc w waszym przypadku poruszasz się w szyku zwartym do terenu zabudowanego. W tym momencie za darmo i bez manewru masz szyk rozproszony, nie możesz już wykonać dodatkowego obrotu (rozdział szarża), więc atak następuje w lini prostej. Jedynie musisz postawić tak podstawki , aby miały minimalny odstęp od siebie (zgodnie z manewrem Zmiana szyku i zasada szyku rozproszonego).

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn wrz 02, 2019 10:45 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2868
Dodatkowo, jednostki które nie trafiają w cel nie mogą jechać dalej. Zasada szarży w szyku rozproszony, więc w waszym przypadku nie które jednostki pozostaną z tylu w miejscu zetknięcia się z terenem zabudowanym.
Nie można szarzowac w całości jak w szyku zwartym.

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 780 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group