Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob lut 29, 2020 10:58 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 95  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz lis 17, 2019 8:08 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1850
Glaukon pisze:
Czy dowódca może opuścić oddział, do którego jest dołączony, jeśli ten został zaszarżowany przez wroga, doszło do zwarcia, ale on sam się wcześniej nie poruszył?

Nie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 12:32 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:11 pm
Posty: 201
Lokalizacja: Kraków
Duderson: a można prosić o jakieś oparcie w zasadach, czy po prostu "tak gracie"?

_________________
Wydzieraliśmy oczy palcami!
Przegryzaliśmy gardła zębami!
Przez trzydzieści lat bez wytchnienia
Zabijaliśmy w sobie sumienia!
Zdobywaliśmy twierdze, miasta!
Wyżywaliśmy się na niewiastach!
Niemowlęta na halabardach
Poznały, co gniew i pogarda!
W wypełnionych ciałami okopach
Tak rodziła się Europa!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 1:33 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1850
Glaukon pisze:
Duderson: a można prosić o jakieś oparcie w zasadach, czy po prostu "tak gracie"?

Po prostu dowódca opuszcza oddział w fazie ruchu wykonując ruch, a po wyrównaniu oddział, którego jest częścią nie może wykonywać ruchu. I tak, po prostu tak gramy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 8:37 am 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 457
Lokalizacja: Warszawa
Mi się wydaje że właśnie może się odłączyć.
Duderson jak tu chodzi o jednostkę zaszarżowaną, a nie szarżującą.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 9:40 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1850
Slawek Porebski pisze:
Mi się wydaje że właśnie może się odłączyć.
Duderson jak tu chodzi o jednostkę zaszarżowaną, a nie szarżującą.

Ok. Jak to uzasadnisz? Wiem, że chodzi o zaszarżowaną.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 9:49 am 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 457
Lokalizacja: Warszawa
Uzasadnienie mam bardzo miałkie. Trzeba by przejrzeć zasady dowódców, żeby ustalić prawdę.
Wydaje mi się, że jednostka zaszarżowania nie może się poruszyć (oczywistość), ale dowódca może. Natomiast w tym swoim ruchu może odłączyć się od jednostki. Kojarzy mi się to z tym, że dowódca może dołączyć do jednostki która jest związana walką wręcz, więc nie wiem dlaczego nie mógłby się odłączyć...

Z drugiej strony jak zaszarżujesz na pojedynczego dowódcę, to on oczywiście nie może się już poruszyć.

Nie czuje się na siłach odpowiedzieć bez podręcznika.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 10:16 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lis 10, 2018 3:27 pm
Posty: 68
Lokalizacja: Słubice/Lubuskie
W podreczniku nie ma rozpisanego tego warunku ale ja bym sie przychylał do tego że NIE MOZE a czemu? Bo dowodca po dolaczeniu do oddzialu staje znacznikiem a odlaczyc moze sie tylko kiedy oddzial moze sie poruszyc , wiec jesli oddzial zostal zaszarzowany to juz nie moze sie poruszyc co blokuj tez ruch dowodcy.
"Ja to tak widze";)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 2:22 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:11 pm
Posty: 201
Lokalizacja: Kraków
Kniaz Debran pisze:
W podreczniku nie ma rozpisanego tego warunku ale ja bym sie przychylał do tego że NIE MOZE a czemu? Bo dowodca po dolaczeniu do oddzialu staje znacznikiem a odlaczyc moze sie tylko kiedy oddzial moze sie poruszyc , wiec jesli oddzial zostal zaszarzowany to juz nie moze sie poruszyc co blokuj tez ruch dowodcy.
"Ja to tak widze";)


Przemawia do mnie ten tok rozumowania. Dzięki. :) Choć fajnie byłoby żeby takie sprawy rozstrzygał podręcznik, a nie żebyśmy musieli sami dochodzi do tego "okrężną drogą". ;)

_________________
Wydzieraliśmy oczy palcami!
Przegryzaliśmy gardła zębami!
Przez trzydzieści lat bez wytchnienia
Zabijaliśmy w sobie sumienia!
Zdobywaliśmy twierdze, miasta!
Wyżywaliśmy się na niewiastach!
Niemowlęta na halabardach
Poznały, co gniew i pogarda!
W wypełnionych ciałami okopach
Tak rodziła się Europa!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 3:25 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 457
Lokalizacja: Warszawa
:) podręcznik określa takie sprawy. Nie pamiętam jak to idzie dokładnie, ale jakoś tak:
"Należy się kierować zdrowym rozsądkiem, a jak już nie można, to parzyste oznacza że odłącza, a nieparzyste, że nie może odłączyć."
:)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn lis 18, 2019 4:12 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 3073
Zakaz istniał w czasach gdy dowódca był normalną podstawką i jego odłączenie implikowałoby różne dziwne sytuację, jak np. rozerwanie multicombatu. Obecnie nie ma takiego zakazu, więc jak najbardziej może.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 95  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group