Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest ndz maja 31, 2020 10:15 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 980 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pt mar 13, 2020 3:25 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: pn paź 07, 2019 2:24 pm
Posty: 18
1. Ufff... Otworzyłeś mi oczy:D Jakimś cudem ten .pdf przeoczyłem. Z tematem też się zapoznam.
2-4 dzięki!
5. Kiedy to tak piszesz to faktycznie ma mega sens. Ustawiając tylną jednostkę nie idealnie za przednią sprawiam że te przednie nie stykają się całymi tyłami tylko fragmentami. Tą zasadę w myślach stosowałem tylko do tylnych jednostek...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob mar 14, 2020 9:05 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 641
5. @pietras, nie żeby co. Ale szyk jest legalny ;) jest to co prawda Szyk Niestandardowy, nie można się w nim ruszać i można strzelać tylko w standardowy sposób. Ale jest legalny.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob mar 14, 2020 9:27 am 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 13, 2012 8:04 pm
Posty: 311
Lokalizacja: Łódź
Bombel pisze:
5. @pietras, nie żeby co. Ale szyk jest legalny ;) jest to co prawda Szyk Niestandardowy, nie można się w nim ruszać i można strzelać tylko w standardowy sposób. Ale jest legalny.


Pewnie, że można ustawić taki szyk niestandardowy, ale pytanie było o ustawienie jednostki w linię.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: sob mar 14, 2020 2:17 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 3087
Bombel pisze:
5. @pietras, nie żeby co. Ale szyk jest legalny ;) jest to co prawda Szyk Niestandardowy, nie można się w nim ruszać i można strzelać tylko w standardowy sposób. Ale jest legalny.

A w omawianym przykładzie podstawki 111 i 333 spełniają warunek stykanie się całymi tyłami/?

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt mar 24, 2020 11:33 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2017 12:00 pm
Posty: 131
Lokalizacja: Wroclaw
Co oznacza zasada "nie liczą amunicji", jak np.:
"4. Rabarze z bronią palną nie liczą amunicji" ? Nie mogę jej znaleźć w książce. Mają jej "nieskończoność" czy zdaje się "jakiś test" czy im zabrakło?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: wt mar 24, 2020 11:36 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw mar 08, 2018 3:11 pm
Posty: 762
nieskończenie duzo

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz maja 24, 2020 1:31 pm 
Online
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 08, 2019 12:37 pm
Posty: 114
Lokalizacja: Łódź
Kilka pytań zrodziło się u mnie po rozgrywce:

1. Pływanie.
Wolontarze płyną przez rzekę. Część podstawek jest w wodzie, część w połowie na brzegu, inne już stoją na suchym lądzie. Szarżują na nich sipahowie tureccy, nie dochodzę w pierwszym ruchu i zatrzymują się 2 cm od podstawki wolontarzy. Widząc to dowódca ochotników rzuca ich z powrotem do rzeki i przeprawia się z sukcesem na stronę z której przybył.
Czy jest to zagranie zgodne z zasadami i co się dzieje z rozkazem szarży sipahów ?

2. Pływanie dowódcy.

Dowódca zaczyna przepływać rzekę. W fazie reorganizacji nie zdaje testu wyszkolenia i otrzymuje jedną ranę. Co dalej ?

3. Walka zza pleców.

Dwie jednostki jazdy kozackiej szarżują na segbanów. Wygrywają pierwszą turę walki i ścigają wycofujących się segbanów. Dochodzi do sytuacji, że jedna chorągiew jazdy zasłania dostęp drugiej do przeciwnika, tak że nie walczy. Czy jednak liczy się do modyfikatora za liczebność ?

4. Szyk niestandardowy

Czy takie ustawienie:

--front--
--####--
---##---
Jest ustawieniem w szyk niestandardowy ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam

_________________
Plany są niczym; planowanie jest wszystkim Dwight D. Eisenhower


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz maja 24, 2020 11:14 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 520
John Johnny pisze:
Kilka pytań zrodziło się u mnie po rozgrywce:

1. Pływanie.
Wolontarze płyną przez rzekę. Część podstawek jest w wodzie, część w połowie na brzegu, inne już stoją na suchym lądzie. Szarżują na nich sipahowie tureccy, nie dochodzę w pierwszym ruchu i zatrzymują się 2 cm od podstawki wolontarzy. Widząc to dowódca ochotników rzuca ich z powrotem do rzeki i przeprawia się z sukcesem na stronę z której przybył.
Czy jest to zagranie zgodne z zasadami i co się dzieje z rozkazem szarży sipahów ?


Tak jest zgodne i nawet wymagane przez zasady, bo i ta nie mógłby wyjechać z wody, więc jedyny ruch jaki mu zostaje to wycofanie się.

Jest to sytuacja niekorzystna dla obu stron i osobiście uważam, że pływanie powinno zostać naprawione, aby można było próbować wypłynąć na drugi brzeg, nawet jeśli jest osadzony, bo tak pływanie jest chyba najmniej przydatną zasadą w grze, którą przeciwnik może skontrować po prostu stawiając jedną podstawką < 3 cm od rzeki (a czasem nawet dalej).

Co do sipahów - zgodnie z zasadami dalej widzą cel i muszą na niego szarżować. Zatrzymują się na rzece, testują wyszkolenie i tyle.
Cytuj:

2. Pływanie dowódcy.

Dowódca zaczyna przepływać rzekę. W fazie reorganizacji nie zdaje testu wyszkolenia i otrzymuje jedną ranę. Co dalej ?


Imho, utopił się ;) Testy na pancerz, a następnie na wyszkolenie obstawy stosuje się w tylko w walce i w strzelaniu z tego co pamiętam. A zasada pływania wyraźnie mówi, że jednostka otrzymuje ranę.

Cytuj:

3. Walka zza pleców.

Dwie jednostki jazdy kozackiej szarżują na segbanów. Wygrywają pierwszą turę walki i ścigają wycofujących się segbanów. Dochodzi do sytuacji, że jedna chorągiew jazdy zasłania dostęp drugiej do przeciwnika, tak że nie walczy. Czy jednak liczy się do modyfikatora za liczebność ?



Jesli ani kawałek podstawki drugiego oddziału się nie styknął , to taka jednostka nie doszła do walki i nie wlicza się w nic. Musi być choć minimalny kontakt.
Cytuj:

4. Szyk niestandardowy

Czy takie ustawienie:

--front--
--####--
---##---
Jest ustawieniem w szyk niestandardowy ?


Jeśli dobrze rozumiem rysunek, czyli że tylko # to podstawki, to jest to zwykły szyk (linia). W podręczniku jest napisane, że szyk normalny, linia, to taki, gdzie wszystkie szeregi mają tyle samo podstawek poza ostatnim, który może być krótszy, ale musi także być uformowany w ciągłą linię

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn maja 25, 2020 10:11 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: wt kwie 21, 2020 10:09 pm
Posty: 6
Co za effekt ma "Dobrze Opanerzeni" ? iconTAT


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: pn maja 25, 2020 10:15 am 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr kwie 11, 2012 7:35 pm
Posty: 1243
Lokalizacja: Warszawa
Corrino pisze:
Co za effekt ma "Dobrze Opanerzeni" ? iconTAT


zasada specjalna dla doborowej jazdy tatarskiej


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 980 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group