Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pt wrz 21, 2018 9:51 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: ndz kwie 23, 2017 9:53 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1509
No niekoniecznie - po prostu walczy. Żeby się bronić, trzeba moim zdaniem mieć rozkaz obrona. Dalsze roztrząsanie nie ma większego sensu - pytanie należy skierować do autorów gry - albo po prostu poczekać na mały podręcznik.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: pn kwie 24, 2017 10:56 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1113
Lokalizacja: Lublin
ja proponuje panu poczytać zasady, ponieważ są ona zapisane tam dość dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: pn kwie 24, 2017 4:11 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1509
Czytałem. I co ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: pn kwie 24, 2017 11:48 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2789
Duderson pisze:
Moim zdaniem zapis "nie ważne czy się bronią czy atakują" dotyczy posiadanego rozkazu, w przeciwieństwie do zapisu przy strumieniu/brodzie, gdzie przewaga jest zawsze.

Duderson pisze:
No niekoniecznie - po prostu walczy. Żeby się bronić, trzeba moim zdaniem mieć rozkaz obrona. Dalsze roztrząsanie nie ma większego sensu - pytanie należy skierować do autorów gry - albo po prostu poczekać na mały podręcznik.

Podręcznik Główny, str. 97, "Walka Wręcz", pierwszy akapit, sugeruje, że Przewagę za teren można mieć broniąc się z rozkazem Obrona jak i broniąc się bez tego rozkazu.
Jest tam wymieniona Przeszkoda.
W zasadach szczegółowych Przeszkody znajdujemy informację o Przewadze dla jednostki broniącej się (pisane małą literą) za przeszkodą, ale nie ma nic o konieczności posiadania rozkazu Obrona.
Per analogia jest przy Stoku.
Jest mowa o broniącej się a nie ma nic o rozkazie Obrona.
Reasumując, jeżeli zasady mówią o jednostce broniącej się mają na myśli każdą jednostkę która została zaatakowana, niezależnie od rozkazu.
Jeżeli zasady mówią o jednostce z rozkazem Obrona, wówczas do posiadania bonusu konieczne jest posiadanie tego rozkazu.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-17; Warszawa-9
; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-4; Wilanów-3; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: wt kwie 25, 2017 2:13 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt kwie 18, 2017 4:25 am
Posty: 14
Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Pytanie do Porucznika:
na wzgorzu bedzie miala +1/+2.... kiedy ma +1 a kiedy +2?

Jeszcze 1no pytanie
jak sie porusza jednostka z rozkazem Obrona? 2cm? 5cm? czy moze wykonac dluzszy ruch?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: wt kwie 25, 2017 2:43 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt kwie 18, 2017 4:25 am
Posty: 14
Pytanie o husarie

Czy jesli zaatakuje wroga wrecz (moje 3 podstawki husarii przeciwko 8 podstawkom przeciwnika w 2 szeregach piechoty - 1szy szereg to pikinierzy a 2gi muszkieterzy) I uzyskam wystarczajaca ilosc trafien zeby zdjac podstawke wrogowi (pikinierom z 1go szeregu)
wg zasady
Husarskie kopie uderzaja pierwsze (zakladam ze musi przejsc natychmiast Test Odpornosci "Morale Test"? zanim mi odpowie atakiem)
to czy bedzie przeciwnik mogl odpowiedziec kontratakiem 4 podstawek pikinierow?
czy tylko atakiem 3 podstawek pikinierow I 1na podstawka muszkieterow
czy tylko atakiem 3 podstawek pikinierow
czy zdejmie sobie 1na podstawke muszkieterow I odpowie mi 4ma pikinierami?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: wt kwie 25, 2017 2:46 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt kwie 18, 2017 4:25 am
Posty: 14
czy mozna tak ustawic spiete wozy kozackie?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: wt kwie 25, 2017 7:13 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2711
Polakowski pisze:
Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Pytanie do Porucznika:
na wzgorzu bedzie miala +1/+2.... kiedy ma +1 a kiedy +2?

Jeszcze 1no pytanie
jak sie porusza jednostka z rozkazem Obrona? 2cm? 5cm? czy moze wykonac dluzszy ruch?

Nie jestem porucznikiem, ale odpowiem
+1 masz gdy walczy kawaleria z kawaleria albo Piechota z piechotą
+2 gdy Piechota ma przewagę nad kawalerią
Jednostka posiadająca rozkaz Obrona może za jeden manewr poruszyć się o 2 cm. Ma takich manewrów 2 (chyba, że zasady specjalne mówią inaczej), dodatkowo może wykonać manewr kosztują cy 2 manewry PRZEFORMOWANIE wtedy poruszy się dalej niż 2 cm

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: wt kwie 25, 2017 7:19 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2711
Polakowski pisze:
Pytanie o husarie

Czy jesli zaatakuje wroga wrecz (moje 3 podstawki husarii przeciwko 8 podstawkom przeciwnika w 2 szeregach piechoty - 1szy szereg to pikinierzy a 2gi muszkieterzy) I uzyskam wystarczajaca ilosc trafien zeby zdjac podstawke wrogowi (pikinierom z 1go szeregu)
wg zasady
Husarskie kopie uderzaja pierwsze (zakladam ze musi przejsc natychmiast Test Odpornosci "Morale Test"? zanim mi odpowie atakiem)
to czy bedzie przeciwnik mogl odpowiedziec kontratakiem 4 podstawek pikinierow?
czy tylko atakiem 3 podstawek pikinierow I 1na podstawka muszkieterow
czy tylko atakiem 3 podstawek pikinierow
czy zdejmie sobie 1na podstawke muszkieterow I odpowie mi 4ma pikinierami?

Podaj pierwsze co to za jednostka broniąca się gdyż o takiej nie słyszałem. Chyba ze chodzi Ci o molojcow, ale to nie pikinierzy.
Przypadek jeden Molojcy
ATAK husarii powoduje ściągnięcie podstawki ale z tylnego szeregu, czyli strzelców odpowiesz normalnie. Gdyby był to jeden szereg to odpowiesz o jedna podstawkę mniej
Przypadek dwa Pikinierzy
Pikinierzy tez maja pierwszy cios wiec atak husarii pod tym względem nie ma znaczenia

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ciekawe pytania o szczegoly gry
Post: wt kwie 25, 2017 9:50 am 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1509
Lubelak pisze:
Duderson pisze:
Moim zdaniem zapis "nie ważne czy się bronią czy atakują" dotyczy posiadanego rozkazu, w przeciwieństwie do zapisu przy strumieniu/brodzie, gdzie przewaga jest zawsze.

Duderson pisze:
No niekoniecznie - po prostu walczy. Żeby się bronić, trzeba moim zdaniem mieć rozkaz obrona. Dalsze roztrząsanie nie ma większego sensu - pytanie należy skierować do autorów gry - albo po prostu poczekać na mały podręcznik.

Podręcznik Główny, str. 97, "Walka Wręcz", pierwszy akapit, sugeruje, że Przewagę za teren można mieć broniąc się z rozkazem Obrona jak i broniąc się bez tego rozkazu.
Jest tam wymieniona Przeszkoda.
W zasadach szczegółowych Przeszkody znajdujemy informację o Przewadze dla jednostki broniącej się (pisane małą literą) za przeszkodą, ale nie ma nic o konieczności posiadania rozkazu Obrona.
Per analogia jest przy Stoku.
Jest mowa o broniącej się a nie ma nic o rozkazie Obrona.
Reasumując, jeżeli zasady mówią o jednostce broniącej się mają na myśli każdą jednostkę która została zaatakowana, niezależnie od rozkazu.
Jeżeli zasady mówią o jednostce z rozkazem Obrona, wówczas do posiadania bonusu konieczne jest posiadanie tego rozkazu.
Zdaje się, że nie doczytałeś tego akapitu na stronie 97. Cytuję: "Elementy terenu dają przewagę w czasie rozstrzygnięcia walki wręcz. dla jednostek, które bronią się korzystając z oferowanej przez nie osłony (tzn. stykają się z przeszkodą, lub znajdują się w terenie i mają rozkaz obrona". Tak więc przeszkoda daję przewagę zawsze, kiedy się z nią stykasz (bo ma taki zapis), w pozostałych przypadkach potrzebny jest rozkaz obrona, żeby mieć przewagę. Dziękuję ci jednak za wskazanie tego zapisu, dzięki czemu mogłem jasno udowodnić, że moje jest na wierzchu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group