Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest sob gru 14, 2019 11:28 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kilka pytań co do zasad
Post: pt cze 21, 2019 12:12 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: śr paź 24, 2018 4:24 pm
Posty: 37
Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na poniższe pytania w podręczniku, więc posilę się forum : )

* Czy każda jednostka w trakcie bitwy może zmienić szyk z rozproszonego na zwarty i na odwrót? A jeżeli nie, to jakie zasady to regulują?

* Czy w trakcie bitwy mogę łączyć dwie jednostki w jedną? (np dwie osobne jednostki pikinierów po 4 podstawki w jedną złożoną z 8 podstawek)?

* Czy wydając zakryte żetony rozkazów kładziemy tylko tyle żetonów rozkazów ile mamy dowodzenia, czy jednak możemy blefować i położyć przy wszystkich jednostkach zakryte rozkazy a przy odkrywaniu rozkazów zrealizować tylko tyle ile mamy dowodzenia?

* Czy jeżeli jednostka strzela do wroga, ale na swojej linii ostrzału znajduje się sojusznicza jednostka to może strzelić? (zarówno jednostki muszkieterskie, jak i artyleria?)

* Jeżeli falkonet 1,5f ma skuteczność 7 i trafi w odział przeciwnika, który ma odporność 2 to odział przeciwnika nie rzuca na odporność bo nie ma szansy go zdać?


Jeżeli odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się w podręczniku to wybaczcie, ale naprawdę nigdzie ich nie mogłem znaleźć : )


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: pt cze 21, 2019 1:24 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 478
Naskrobałem coś na fb, w zgodzie z moja najlepsza wiedzą :)

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: ndz cze 23, 2019 5:11 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 2076
1. Nie. Jest to w zasadach danej jednostki.
2. Nie. Skwadronowanie jezt tylko podczas wystawiania jednostek.
3. Kładziesz zakryte rozkazy tylko na tych jednostkach na jakich zmieniasz rozkaz (możesz zmienić na taki sam).
4. Może, o ile możesz poprowadzić linię strzału 2 cm od brzegu jednostki
5. Formalnie tak, chociaż zwykle nie ma potrzeby - jam masz w oddziale dowódcę, albo jednostka podlega Małym kompabią, to powinieneś rzucać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: pn cze 24, 2019 5:26 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 569
piotroslav pisze:
4. Może, o ile możesz poprowadzić linię strzału 2 cm od brzegu jednostki


1cm, mały podręcznik to zmienił.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: śr cze 26, 2019 8:55 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 478
To jeszcze:
piotroslav pisze:
3. Kładziesz zakryte rozkazy tylko na tych jednostkach na jakich zmieniasz rozkaz (możesz zmienić na taki sam).
5. Formalnie tak, chociaż zwykle nie ma potrzeby - jam masz w oddziale dowódcę, albo jednostka podlega Małym kompabią, to powinieneś rzucać.


3. Za kazdy wydany musisz odrzucić znacznik rozkazu od dowódcy który go wydaje (+ ewentualne dodatkowe koszty, niesubordynacje, odległośc, itp. )
5. małe kompanie zostały też zmienione przez podrecznik z tego co mi Elt mówił. Teraz nie ma ekstra strat za 0, ale stałe straty nie do sporzadkowania przed bitwą.

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: śr cze 26, 2019 2:47 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 2076
To jeszcze

3. Nie wiem co chciałeś dokładnie przekazać. Jak masz dołączonego dowódcę do oddziału, to często nic nie odrzucasz, bo zmiana rozkazu jest wtedy tańsza.

5. Still, nie zmienia to kwestii, że są przypadki, gdzie rzucenie kośćmi może mieć wpływ.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: czw cze 27, 2019 4:59 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 2076
1. W sumie szyk rozproszony może wymusić też teren w jakim jest jednostka. Just saying


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: pt cze 28, 2019 12:39 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 478
piotroslav pisze:
To jeszcze

3. Nie wiem co chciałeś dokładnie przekazać. Jak masz dołączonego dowódcę do oddziału, to często nic nie odrzucasz, bo zmiana rozkazu jest wtedy tańsza.

5. Still, nie zmienia to kwestii, że są przypadki, gdzie rzucenie kośćmi może mieć wpływ.


3. A tak, racja. Ale to chyba jest gdzieś napisane przy wydawaniu rozkazów?

5. Wypstrykać się ze szczęścia? :D

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: pt cze 28, 2019 12:46 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr gru 04, 2013 12:10 am
Posty: 1215
Lokalizacja: Lublin
robson pisze:
5. Wypstrykać się ze szczęścia? :D


Dowódca w oddziale? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kilka pytań co do zasad
Post: pt cze 28, 2019 10:10 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 478
Enma_ pisze:
robson pisze:
5. Wypstrykać się ze szczęścia? :D


Dowódca w oddziale? :)


To już było dyskutowane ;)

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group