Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pn wrz 24, 2018 6:03 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273 ... 278  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 15, 2018 12:11 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 470
ZK, nie do końca rozumiem co masz na myśli.

Bok Furażu przy bocznej krawędzi pola bitwy ma być bez przeszkód / budynków.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 15, 2018 1:21 am 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: sob sty 17, 2015 9:33 pm
Posty: 84
Pozorowana ucieczka - Doborowa Jazda Tatarska

Wedle Małego podręcznika strona 87, jednostka z tą zasadą jest traktowana jakby posiadała zasadę "Lekka Jazda". A ta zasada ( strona 86 ) mówi że jednostka otrzymuje modyfikator -1 do rozstrzygnięcia walki(...). Nie znalazłem nigdzie wyjątku mówiącego że Doborowa Jazda Tatarska jest z tego wyłączona. Czy jest to poprawne rozumienie tej zasady ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 15, 2018 10:01 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 470
Wszystko wskazuje na to, że tak :)

Nie dostaje za szyk rozproszony ale dostaje za Lekką Jazdę. Tak jak ordyncy np. w wiosce.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 15, 2018 3:47 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2714
Bombel pisze:
ZK, nie do końca rozumiem co masz na myśli.

Bok Furażu przy bocznej krawędzi pola bitwy ma być bez przeszkód / budynków.

Nie mam przy sobie wersji papierowej
W pdf jak byk Strefy należy oznaczyć naokoło zabudowaniami, płotami.
Więc traktuje ten zapis jako najważniejszy. W przypadku, gdy strefa przylega do krawędzi wtedy nie ma przeszkody

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 15, 2018 4:32 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 470
Strona 132 w pdfie, drugie zdanie od dołu strony)
"Z wyjatkiem boku przy bocznej krawedzi pola bitwy".

CHYBA że patrzę na jakiegos starego pdfa...

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 15, 2018 7:05 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Rejestracja: czw lut 25, 2010 12:55 am
Posty: 4303
Bombel ma rację, strefa boczna nie jest odgrodzona
#potwierdzoneinfo #takorzeczeszwelik


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 22, 2018 4:09 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 05, 2012 10:47 am
Posty: 470
Mały podręcznik - s. 139. Scenariusz Nocny Atak i opcjonalne zwycięstwo przez kontrolę obozu. Nie ma doprecyzowanego jak wygląda ta kontrola obozu (domyślam się, że aby kontrolować obóz trzeba mieć 2x wiecej podstawek niz przeciwnik, uciekające sie nie liczą, zdezorganizowane jako 1/2.) ale od której tury sie to liczy? Od pierwszej, drugiej, dopiero w ostatniej? Czy silniejszy gracz kontroluje oboz w pierwszej turze?

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 22, 2018 8:28 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1513
Dopiero teraz miałem czas zajrzeć do książki.
"Opcjonalnym warunkiem zwycięstwa jest kontrola obszaru obozu na koniec gry - daje to 6 punktów (wybiera słabszy gracz na końcu gry)"
Moim zdaniem wynika z tego, że:
- sprawdza się to pod koniec gry, a nie w każdej turze;
- cholera wie jak wygląda kontrolowanie obszaru obozu, bo twórcy nie raczyli napisać. Równie dobrze zdezorganizowane jednostki mogą się liczyć, tylko, jeśli są w 5/10 cm od środka obozu (jak w przeprawie) albo liczyć się normalnie za 1 podstawkę (wioska).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 22, 2018 8:50 pm 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 08, 2009 12:52 pm
Posty: 959
Lokalizacja: Warszawa
Duderson pisze:
Dopiero teraz miałem czas zajrzeć do książki.
"Opcjonalnym warunkiem zwycięstwa jest kontrola obszaru obozu na koniec gry - daje to 6 punktów (wybiera słabszy gracz na końcu gry)"
Moim zdaniem wynika z tego, że:
- sprawdza się to pod koniec gry, a nie w każdej turze;
- cholera wie jak wygląda kontrolowanie obszaru obozu, bo twórcy nie raczyli napisać. Równie dobrze zdezorganizowane jednostki mogą się liczyć, tylko, jeśli są w 5/10 cm od środka obozu (jak w przeprawie) albo liczyć się normalnie za 1 podstawkę (wioska).


Wszystkie podstawki na obszarze obozu (zdezorganizowane lub nie) liczą się normalnie- wynika to z zasady "Kontrola celów scenariusza" ze str. 113

_________________
"Aby [...] z nimi traktament miała Rzeczpospolita pacyfikować, żadnego w tem nie widzę fundamentu [...]. Jeżeli tedy Rzeczpospolita tak nadmierne rany od tych zdrajców zadane [...] twardym snem pokryje – nic innego sobie obiecywać nie może, tylko ostateczny upadek i zgubę."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
Post: pn sty 22, 2018 8:59 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: ndz kwie 08, 2012 6:04 pm
Posty: 1513
Ok. Jak rozumiem, uciekające się nie liczą, a zdezorganizowane liczą się normalnie?

EDIT: Pytanie dodatkowe. Strona 113 w dalszym ciągu nie wyjaśnia kto ma kontrolę nad obozem. Gracz, który ma więcej podstawek w obozie? Czy też ten, który ma 2 razy więcej podstawek?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273 ... 278  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group