Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pn wrz 24, 2018 11:15 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 5:39 pm 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob lut 25, 2012 8:52 pm
Posty: 3825
Nasuwa się też pytanie odnośnie dużych jednostek typu wataha kazindżi czy rota mołojców. Czy mogą być wabikiem?

_________________
pnzr wargaming blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 6:00 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Lubelak pisze:
Zasady nakazują wystawienie jednej jednostki jako wabika, ale nigdzie nie jest napisane że wabik nie może zostać zeskwadronowany w późniejszym etapie, w momencie wystawiania gracza atakującego.

Nie idźcie tą drogą interpretowania zasad, bo to wiedzie na manowce 8)
Kolejność jest taka:
1) Wabik wystawia słabszy - 1 jednostkę
2) Wystawia się silniejszy - całość
3) Wystawia się słabszy - pozostała całość

pnzr pisze:
Nasuwa się też pytanie odnośnie dużych jednostek typu wataha kazindżi czy rota mołojców. Czy mogą być wabikiem?

Patrząc na ogólne ograniczenia dla tego typu jednostek to raczej nie, bo są to obowiązkowe skwadrony z kilku jednostek.
Idea wabia to jest coś małego co kusi łatwością pobicia i jednocześnie wciąga siły wroga w zasadzkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 7:45 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn lip 27, 2009 9:06 pm
Posty: 3177
Lokalizacja: W-wa Tar-cho-min
Lubelak pisze:
Zasady nakazują wystawienie jednej jednostki jako wabika, ale nigdzie nie jest napisane że wabik nie może zostać zeskwadronowany w późniejszym etapie, w momencie wystawiania gracza atakującego.

Dokładnie. Można więc dołożyć i doskwadronować wabikowi kolejne oddziały. Podobnie jak dywizyjne straty w zwiadzie razem z pozostałą częścią jednostki.

_________________
Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne. 99% ludzi na palcach liczy do 10. Ja liczę do 1000.
WYMAGANIA przy czytaniu moich wypocin: poczucie ironii oraz zaliczony przedmiot Sarkazm :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 10:14 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2797
NetCop pisze:
Idea wabia to jest coś małego co kusi łatwością pobicia i jednocześnie wciąga siły wroga w zasadzkę.


Wataha czerni to jednostka łatwa do pobicia. :D

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-20; Warszawa-11; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-5; Wilanów-5; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 10:42 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
ragozd pisze:
Lubelak pisze:
Zasady nakazują wystawienie jednej jednostki jako wabika, ale nigdzie nie jest napisane że wabik nie może zostać zeskwadronowany w późniejszym etapie, w momencie wystawiania gracza atakującego.

Dokładnie. Można więc dołożyć i doskwadronować wabikowi kolejne oddziały. Podobnie jak dywizyjne straty w zwiadzie razem z pozostałą częścią jednostki.

Zaraz, zaraz, a w którym to miejscu podręczni ZEZWALA na skwadronowanie wabia? Nigdzie w podręczniku nie zapisano, że wolno skwadronować do wabia. ]:(


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 10:52 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2797
Zgodnie z zasadami, wystawianie wojska na podjeździe jest co do zasady naprzemienne.
Wydaje mi się że analogicznie jest w Zasadzce.
Wystawiamy jedną swoją jednostkę, potem przeciwnik wystawia swoje siły, a następnie my dostawiamy swoje, w tym możemy - zgodnie z ogólnymi zasadami wystawiania wojska - zeskwadronować jednostki.
Tu pojawia się pytanie czy stosujemy zasadę "co nie jest dozwolone jest zabronione" czy też wręcz przeciwnie " co nie jest zabronione jest dozwolone".
Osobiście nie ograniczałbym swobody atakującego w planowaniu wielkości wabika.
Przecież wabik wciągający w zasadzkę może być częścią składową większej jednostki, z którą się łączy w momencie ataku z zasadzki.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-20; Warszawa-11; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-5; Wilanów-5; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 10:53 pm 
Offline
Regimentarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz kwie 01, 2012 1:37 pm
Posty: 5776
Lokalizacja: W-wa
Zasadniczo zgadzam się z NetCopem, ale mam tylko jedną wątpliwość: Skoro zasadzka i wystawienie w niej jednostek ma promować słabszego, a nieskwadronowalny wab poprzez rozbicie skwadronu premiuje silniejszego, to może jednak można skwadronować wabia?

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 24 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 32 R: 6 P: 5.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 10:59 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
NetCop pisze:
Zaraz, zaraz, a w którym to miejscu podręczni ZEZWALA na skwadronowanie wabia? Nigdzie w podręczniku nie zapisano, że wolno skwadronować do wabia. ]:(


A w którym miejscu zabrania?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 11:21 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Lubelak pisze:
Zgodnie z zasadami, wystawianie wojska na podjeździe jest co do zasady naprzemienne.
Wydaje mi się że analogicznie jest w Zasadzce.
Wystawiamy jedną swoją jednostkę, potem przeciwnik wystawia swoje siły, a następnie my dostawiamy swoje, w tym możemy - zgodnie z ogólnymi zasadami wystawiania wojska - zeskwadronować jednostki.

Co do zasady to nie jest. W 2 z 5 scenariuszy wystawiasz się naprzemiennie więc stwierdzenie jest nieprawdziwe. Zasadzka nie należy do naprzemiennego wystawiania.

f3nsir pisze:
NetCop pisze:
Zaraz, zaraz, a w którym to miejscu podręczni ZEZWALA na skwadronowanie wabia? Nigdzie w podręczniku nie zapisano, że wolno skwadronować do wabia. ]:(


A w którym miejscu zabrania?

A w którym zezwala? I tak możemy do rana. Chodzi o idee interpretowania, a nie o konkretny zapis. Jesteś zwolennikiem zasady, że wolno wszystko czego podręcznik nie zakazał?

Olbracht pisze:
Zasadniczo zgadzam się z NetCopem, ale mam tylko jedną wątpliwość: Skoro zasadzka i wystawienie w niej jednostek ma promować słabszego, a nieskwadronowalny wab poprzez rozbicie skwadronu premiuje silniejszego, to może jednak można skwadronować wabia?

Można mieć wątpliwości, można się nawet zastanowić po co ten wab w ogóle tam jest? Nie prościej byłoby aby silniejszy wystawił się cały, a potem słabszy ale na to chyba musiałby odpowiedzieć autor.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zasadzka
Post: pn lip 08, 2013 11:49 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt wrz 28, 2012 8:26 am
Posty: 1712
NetCop pisze:
A w którym zezwala? I tak możemy do rana. Chodzi o idee interpretowania, a nie o konkretny zapis. Jesteś zwolennikiem zasady, że wolno wszystko czego podręcznik nie zakazał?


Oczywiście, że nie. Aczkolwiek zeskwadronowanie jednostki, która jest wabiem to IMO najmniejszy problem w tym wszystkim. Bardziej się martwię szykiem rozproszonym niż wystawieniem 4 dragonów zamiast 2 na wabiu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group