Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest ndz lip 22, 2018 3:14 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 4:00 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2642
NetCop pisze:
W opisie scenariusza, krawędź od boku stołu ma być pusta. Natomiast errata precyzuje, że pomiędzy punktami furażu jest 60cm, wtedy na typowym stole (120cm) krawędź boczna nie styka się już z krawędzią stołu.

Errata precyzuje tylko odległość furażu oraz, że w przypadku mniejszych stołów krawędzie furażu nie będą się stykały z bocznymi krawędziami pola bitwy.
Można to wtedy tak zrozumieć, że jeżeli nie stykają się z krawędzią pola bitwy to mogę wystawić przeszkodę lub nawet muszę bo nie styka się z krawędzią pola bitwy.
Ciekawi mnie również, czy dla poruszania się, budynek obsadzony jest jednostką. Opis ze strony 101 traktujemy budynek jako jednostkę do walki wręcz oraz strzelania. Czy można podjechać do budynku bliżej niż na 2 cm?? Była kiedyś o tym dyskusja w sprawie blokowania możliwości wejścia do budynku, ale jak ktoś kiedyś zauważył liczy się podręcznik, errata i FAQ. :D :P

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Ostatnio zmieniony czw lut 27, 2014 4:09 pm przez zk1944, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 4:03 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 24, 2012 6:02 pm
Posty: 1527
Pomijając ustawienie furażu, czy obsadzony domek to jednostka i trzeba zachować 2cm odstepu. Z tego co pamiętam to aby blokować obsadzenie domku to trzeba się z nim stykać a nie być do 2cm od domku inaczej piechota obsadzając domek zbliżyła by się na mniej niż te 2 cm, więc jeśli nic nie pomyliłem to logiczne jest że działa to i w drugą stronę

_________________
Lubelska Kampania Z:5 R:0 P:1
Link do kampanii http://oim.in4.pl/

LISTA WYDARZEŃ W KAMPANII


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 4:08 pm 
Offline
Chorąży/Ensign

Rejestracja: czw lip 23, 2009 11:47 am
Posty: 3517
Nie. Zajmując domek zostaje on jednostką a ta nie może być bliżej niż 2cm od przeciwnika. A to oznacza, że nie możesz zająć domku, bo doprowadzisz do nielegalnego ustawienia modeli. 2cm też blokują.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 4:16 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn wrz 24, 2012 6:02 pm
Posty: 1527
Jak tak to gruby wałek jest możliwy i legalny, wszystko zależy od stołu

_________________
Lubelska Kampania Z:5 R:0 P:1
Link do kampanii http://oim.in4.pl/

LISTA WYDARZEŃ W KAMPANII


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 4:20 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Eryk, teoretycznie tak ale tak się właśnie rodzą nadinterpretacje. Patrząc na rysunek ciężko mi się zgodzić, że autorom chodziło o tworzenie nierównomiernie położonych punktów furażu jak proponujesz wręcz przeciwnie.

ZK, skoro można wystawić 3 budynki, a jednocześnie ma być min. po 1 na krawędź, to wyrzucając do kosza konieczność posiadania pustej krawędzi nie da się tego fizycznie zrobić :blush:

Budynek - FAQ.77. Wciąż obowiązuje też zasada, że nie można podejść ruchem do innej jednostki bliżej niż na 2cm więc jeśli jednostka wroga jest bliżej niż 2cm od budynku to blokuje jego obsadzenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 4:23 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2642
NetCop pisze:
Eryk, teoretycznie tak ale tak się właśnie rodzą nadinterpretacje. Patrząc na rysunek ciężko mi się zgodzić, że autorom chodziło o tworzenie nierównomiernie położonych punktów furażu jak proponujesz wręcz przeciwnie.

ZK, skoro można wystawić 3 budynki, a jednocześnie ma być min. po 1 na krawędź, to wyrzucając do kosza konieczność posiadania pustej krawędzi nie da się tego fizycznie zrobić :blush:

Budynek - FAQ.77. Wciąż obowiązuje też zasada, że nie można podejść ruchem do innej jednostki bliżej niż na 2cm więc jeśli jednostka wroga jest bliżej niż 2cm od budynku to blokuje jego obsadzenie.

Dzięki za przypomnienie tego pytania z FAQ-u. Można wystawić budynek, który ogranicza 2 krawędzie np. http://sklep.wargamer.pl/karczma-deluxe.html

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 4:34 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
A jak nie mam karczmy? Zasady pisano zanim taki budynek się pojawił :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 9:31 pm 
Offline
Chorąży/Ensign

Rejestracja: czw lip 23, 2009 11:47 am
Posty: 3517
Takie "numery" zepsują każdą grę...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: czw lut 27, 2014 9:49 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2750
Interpretacja NetCopa co do wystawiania furażu i krawędzi jest prawidłowa.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-17; Warszawa-9
; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-4; Wilanów-3; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Furaż
Post: ndz paź 23, 2016 11:07 am 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sie 27, 2009 6:25 pm
Posty: 152
Mam pytanie odnośnie wystawiania stref furażu. Wiadomo, że jedną wystawia słabszy gracz i jedną silniejszy. I tu mi się nasuwa pytanie czy jako "ograniczniki" można wystawić tylko trzy elementy terenu w postaci 3 kawałków płotka o długości 4 cm każdy ( po jednym na każda krawędź) powodując, że w zasadzie te krawędzie są w zasadzie całkowicie bez osłony czy jednak te elementy powinny być dłuższe?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group