Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest śr gru 12, 2018 7:13 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dragoni polowi
Post: czw maja 24, 2012 6:43 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 07, 2012 1:20 pm
Posty: 236
Lokalizacja: Warszawa
Mam pewien problem ze zrozumieniem zasad dotyczących wystawiania tej jednostki.
Oczywiście chcę ją wystawić na koniach a nie od razu pieszo.
Mówiono mi że nie można wystawić tej jednostki jeżeli nie spełni się wymagania opisanego poniżej a co z tym się wiąże trzeba wystawić od razu 3 jednostki dragonów, mniej po prostu nie można.
W podjeździe mamy na dole strony * z opisem że przed bitwą należy sformować bloki pikinierskie.
Mam rozumieć że formuję dragonów konnych w bloki?
Oczywiście musi być ich w tym bloku minimum 3 podstawki. Podstawka pikinierów to 1 na 3. To dla odmiany oznacza że w skwadronie dragonii musi być 9 podstawek kawalerii.
Czyżby dragonów nie dotyczyło ograniczenie 6 podstawek w skwadronie?
Pomyliłem coś?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: czw maja 24, 2012 7:20 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 28, 2011 11:49 am
Posty: 1778
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Tak. Chodzi o to, że kompania dragonów polowych to 2 strzelców i 1 pikinier (operuję podstawkami). Na polu bitwy jednak wystawiasz strzelców w osobnych oddziałach, a dragonów w innych. To znaczy, że od każdej kompanii odejmujesz 1 pikiniera i bierzesz ich do nowego skwadronu. Zastanawiam się jedynie, jak to wygląda w przypadku wystawiania się (jedna kompania na przemian). Rozumiem jednak twoje zdziwienie, bo dla mnie osobiście formacja muszkietersko-pikinierska na koniach wygląda bardzo abstrakcyjnie.
Dragonów traktuj jak kawalerię co do skwadronów - 6 maksimum. Tych pogranicznych traktuj jak zwykłą piechotę - są dragonami jedynie z nazwy. Tak samo jest z segbanami w Imperium Osmańskim.

_________________
Z mięs, najbardziej lubię armatnie...
iconTUR iconTAT iconTRA


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: czw maja 24, 2012 8:13 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 07, 2012 1:20 pm
Posty: 236
Lokalizacja: Warszawa
Czyli rozumiem że oddział z pikami nie może tworzyć z strzelcami jednego skwadronu???


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: czw maja 24, 2012 8:21 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt cze 28, 2011 11:49 am
Posty: 1778
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Nie mogą. Taka sytuacja jest u tureckich azabów, albo może być u mołojców.

_________________
Z mięs, najbardziej lubię armatnie...
iconTUR iconTAT iconTRA


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: wt sty 22, 2013 2:22 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2758
Mam pytanie w sprawie zasadzki, tworzę z dragonów 2 skwadrony, z pikami i strzelcami.
Czy mogę z któryś tych oddziałów wystawić w zasadzce??

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: wt sty 22, 2013 2:49 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 07, 2012 1:20 pm
Posty: 236
Lokalizacja: Warszawa
Tak - dowolny. Nie można wystawiać w zasadzce dział, konnych z kopiami oraz pikinierów. Szaleni pikinierzy moskiewscy nie mają pik tylko włócznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: wt sty 22, 2013 3:53 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Rejestracja: czw lut 25, 2010 12:55 am
Posty: 4346
zk1944 pisze:
Mam pytanie w sprawie zasadzki, tworzę z dragonów 2 skwadrony, z pikami i strzelcami.
Czy mogę z któryś tych oddziałów wystawić w zasadzce??


Jeśli mówimy o poziomie podjazd, to ani wygrana w punktach zwiadu, ani specjalna zasada moskiewska nie pozwalają Ci na wystawienie w zasadzce skwadronu


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: wt sty 22, 2013 4:55 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2758
źle się wyraziłem :blush:
Skwadron pikinierów, nie mogę wystawić, ale mam kompanie strzelców to jedną z nich mogę wystawić w zasadzce??

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: wt sty 22, 2013 5:05 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Rejestracja: czw lut 25, 2010 12:55 am
Posty: 4346
Tak


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dragoni polowi
Post: wt sty 22, 2013 7:41 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 07, 2012 1:20 pm
Posty: 236
Lokalizacja: Warszawa
Uściślając, w podjeździe nie można nawet wystawić skwadronu pikinierów, jedynie kompanię, która nawet nie jest traktowana jako kompania względem zwartości i strat.
Mianowicie, pikinierów z kompanii dragonów należy połączyć w jeden oddział. Czyli mamy albo 3 podstawki albo 4 podstawki pikinierów i jest to jeden oddział, który można wystawić w zasadzce.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group