Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest pt sie 17, 2018 8:57 am

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Brandenburgia na dywizji
Post: wt sty 06, 2015 9:36 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 20, 2013 1:06 pm
Posty: 430
Dywizja polowa wsparta silną artylerią i sojuszniczym pułkiem RON (coś trzeba wysłać na zwiad) lub SWE wydaje się solidnym rozwiązaniem, ma tylko jeden problem brak możliwości dokupienia wozu z amunicją co ogranicza jej siłę ognia.


Dywizja obrony terytorialnej też nie wypada źle, pułk piechoty pruskiej dysponuje dobrą siłą ognia pomimo niższej motywacji, rajtarów obrony krajowej bym się wystrzegał.


A co nasi forumowi weterani gier dywizyjnych sądzą o zasadzie "Regiment kombinowany"?

_________________
The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: pt sty 09, 2015 6:38 pm 
Offline
Towarzysz/Companion

Rejestracja: czw maja 23, 2013 4:36 pm
Posty: 343
Lokalizacja: żywiec
Kilka pytań które nasunęły mi się po przeczytaniu potopu więc tak:
1 . Czy w podstawie dywizji mogę wystawić dwa półregimenty z jednego slotu i działać nimi osobno czy muszę zastosować zasadę regiment kombinowany.
2. Czy w dywizji obrony terytorialnej można wystawić półregimenty rajtarów brandenburskich weteranów.
3. Czy wymieniając pikinierów w pułku na opancerzonych muszę wymienić wszystkich czy mogę mieć czwórkę pancernych i czwórkę zwykłych.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: pt sty 09, 2015 6:44 pm 
Offline
Fältherren
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 11, 2009 11:21 pm
Posty: 10391
Lokalizacja: Edinburgh
1. Półregimenty z jednego slotu zawsze mogą działać osobno, nie muszą być łączone. Slot to zawsze 1-2 półregimenty, wystawiasz je jako regiment łączony albo jako dwa osobne półregimenty.
2. Jako pułk dodatkowy, tak, ale nie w podstawie.
3. Możesz mieć 4 opancerzonych i 4 bez pancerza. Oczywiście ma to sens tylko przy wystawieniu dwóch osobnych bloków pikinierskich.

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: pt sty 09, 2015 6:59 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 1906
A jak się liczy taki zniesiony półregiment do punktów złamania innych regimentów/półregimentów?

_________________
Bób, homar, włoszczyzna

Chcesz sprzedać/kupić od/wymienić figurki z bartomeuszem, to weź pod uwagę, że jest osobą, która wycofuje się z własnych ustaleń i w efekcie z handlu nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: pt sty 09, 2015 7:14 pm 
Offline
Fältherren
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 11, 2009 11:21 pm
Posty: 10391
Lokalizacja: Edinburgh
Liczysz go jako normalny regiment.

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: pt sty 09, 2015 9:39 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt mar 22, 2013 11:45 pm
Posty: 2758
W brandenburskiej dywizji polowej istnieją dwa sposoby zapisu pułków które można wybrać w podstawie dywizji.
Pierwszy pułk jest podpisany jako pułk rajtarów brandenburskich, ale są tam dwa sztandary - zwykłych i weteranów.
Trzeci pułk jest podpisany pułk rajtarów brandenburskich (dowolny)
Czy w jednym jaki drugim przypadku można wybrać weteranów?
Jeżeli tak, to czy to samo tyczy się sojuszniczego pułku rajtarów brandenburskich dla RON, Szwecji i Cesarstwa?

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-17; Warszawa-9
; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-4; Wilanów-3; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: pt sty 09, 2015 9:41 pm 
Offline
Fältherren
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 11, 2009 11:21 pm
Posty: 10391
Lokalizacja: Edinburgh
Sprawdzam to z Rafalem, ale poki co grasz wedlug zapius - mozesz wystawic jaki chcesz. Weteranow nie ma tylko w podstawie Obrony.

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: pt sty 09, 2015 9:56 pm 
Offline
Towarzysz/Companion

Rejestracja: czw maja 23, 2013 4:36 pm
Posty: 343
Lokalizacja: żywiec
Ok dzięki za odpowiedz teraz wszystko jasne więc chyba prusacy zostaną alternatywną opcją dla moich szwedów na dywizji choć przyznam że jeszcze czeka na pdf z duńczykami


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: śr sty 14, 2015 1:05 pm 
Offline
Chorąży/Ensign

Rejestracja: czw lip 23, 2009 11:47 am
Posty: 3517
Lubelak pisze:
W brandenburskiej dywizji polowej istnieją dwa sposoby zapisu pułków które można wybrać w podstawie dywizji.
Pierwszy pułk jest podpisany jako pułk rajtarów brandenburskich, ale są tam dwa sztandary - zwykłych i weteranów.
Trzeci pułk jest podpisany pułk rajtarów brandenburskich (dowolny)
Czy w jednym jaki drugim przypadku można wybrać weteranów?
Jeżeli tak, to czy to samo tyczy się sojuszniczego pułku rajtarów brandenburskich dla RON, Szwecji i Cesarstwa?


Chwila. Zasady mówią, że półregimenty można łączyć, gdy wystawia się je w armii Brandenburskiej. Szwedzi mogą mieć dwa małe regimenty (2 połówki) ale niE mogą ich łączyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Brandenburgia na dywizji
Post: śr sty 14, 2015 3:28 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lis 20, 2013 1:06 pm
Posty: 430
Zgodnie z tym pdf Ks. Bogusława Radziwiłła można wystawić w dowolnej dywizji brandenburskiej.
W takim razie czy w takiej dywizji brandenburskiej działają jego zasady specjalne: Surowy, Vivat Carolus Rex!, Zawsze po zwycięskiej stronie, Intrygant?
Czy możemy go wstawić w obrony terytorialnej z dowodzeniem #4 za 5 PS?

_________________
The goddess of victory is waving her underwear in your faces!
Fritz Josef Bittenfield


Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2015 3:31 pm przez Sebaar, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group