Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest wt gru 12, 2017 9:56 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: wt kwie 18, 2017 9:00 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Rejestracja: czw lut 25, 2010 12:55 am
Posty: 4089
Pikinierów lub muszkieterów, więc możesz za PSy wykupić 2 podstawki muszkieterów i 4 pikinierów i nic się nie marnuje :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: wt kwie 18, 2017 10:47 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lis 10, 2011 12:30 pm
Posty: 416
3 szare muszkieterskie i 4 pikinierzy to 7. Marnuje się, bo jest 1 ps za 3 podstawki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: wt kwie 18, 2017 11:11 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 30, 2013 8:27 pm
Posty: 834
Lokalizacja: Warszawa
Nie musisz wykupić wszystkich możliwych podstawek, dostajesz 3 podstawki piechoty za 1 PS i 6 za 2 PS

_________________
Mój nick nie pochodzi od Geralta z Rivii tylko od mojego drugiego imienia :) (na forum Flamesów jako Batura)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: wt kwie 18, 2017 11:12 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Rejestracja: czw lut 25, 2010 12:55 am
Posty: 4089
A przeczytaj proszę, co ja napisałem wyżej :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: wt kwie 18, 2017 11:16 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lis 10, 2011 12:30 pm
Posty: 416
I potem siódmą za 1 ps lipa troche.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: wt kwie 18, 2017 11:20 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Rejestracja: czw lut 25, 2010 12:55 am
Posty: 4089
Nikt Ci nie każe jej brać. Możesz poprzestać na sześciu albo wziąć na ostatnim poziomie dragonów i uwolnić się od dylematu czy maksować i przepłacać czy nie ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: śr kwie 19, 2017 8:09 am 
Offline
Pachołek/Camp servant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 24, 2016 7:55 am
Posty: 199
Tu nie ma dylematu - oczywiście że nie przepłacać. Szykuję się do grania tym podjazdem i ciekawi mnie, czy ktoś się kiedykolwiek pokusił o wzięcie 1 podstawki piechoty za punkt?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: śr kwie 19, 2017 9:55 am 
Offline
Rotmistrz
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lip 08, 2009 12:52 pm
Posty: 913
Lokalizacja: Warszawa
gervaz pisze:
Tu nie ma dylematu - oczywiście że nie przepłacać. Szykuję się do grania tym podjazdem i ciekawi mnie, czy ktoś się kiedykolwiek pokusił o wzięcie 1 podstawki piechoty za punkt?


Pewnie nie, bo tak jak napisał Michał, nie ma takiej potrzeby. Płacisz 2 PS za 4 podstawki pikinierów i 2 muszkieterów. W pozostałe miejsca bierzesz dragonów i nic się nie marnuje. Ja tak zrobiłem na Wilanowie 2015 i wygrałem ;)

_________________
"Aby [...] z nimi traktament miała Rzeczpospolita pacyfikować, żadnego w tem nie widzę fundamentu [...]. Jeżeli tedy Rzeczpospolita tak nadmierne rany od tych zdrajców zadane [...] twardym snem pokryje – nic innego sobie obiecywać nie może, tylko ostateczny upadek i zgubę."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: czw cze 15, 2017 12:03 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lis 10, 2011 12:30 pm
Posty: 416
Grałem wczoraj posterunkiem i mam pytania. Chyba troche oszukałem przeciwnika , co prawda niechcący i potrzebny będzie rewanż i tak.
Czy dragoni w tym podjeździe mogą strzelać salwą ? Wydaje mi się że tak,ale poproszę odp.
Muszkieterowie mają salwę na pewno.
I przepraszam Cezara zapomnialem rzucić na dezercję w pierwszej turze z zasady to nie nasza wojna.
Mój zwiad był za duży o dwa pkt. zasada donnerweter itd.
Salwę mierzymy od pierwszego szeregu, więc mam pytanie.
Czy salwa jest mierzona od każdej podstawki ? tzn część na bliskim, część na dalekim?
Czy tak jak w podręczniku od pierwszego szeregu , czyli wszystko na bliskim? To nie ostrzał szeregami.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Posterunek
Post: pt cze 16, 2017 4:32 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2097
Mają.

Tak jak w podręczniku. Skoro wiesz, jak jest w podręczniku to po co pytasz?

_________________
На нас глядят в бинокли, в трубы сотни глаз
И видят нас от дыма злых и серых,
Но никогда им не увидеть нас
Прикованными к веслам на галерах!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group