Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Tue Oct 22, 2019 8:37 am

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 998 posts ]  Go to page Previous  1 ... 96, 97, 98, 99, 100
Author Message
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 5:21 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1721
Mam trzy budynki w wiosce i 6 segbanów (scenariusz obrona wioski). Czy mogę obsadzić 1 budynek 4 podstawkami (bo tylko tyle się ich zmieści) i drugi 2 podstawkami?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 6:48 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 2987
Duderson wrote:
Mam trzy budynki w wiosce i 6 segbanów (scenariusz obrona wioski). Czy mogę obsadzić 1 budynek 4 podstawkami (bo tylko tyle się ich zmieści) i drugi 2 podstawkami?
Ja dalej twierdzę że obsadzasz tyloma podstawkami iloma chcesz i nie musisz wypełnić całego budynku żołnierzami. Scenariusz obrona wioski niejako nawet wymusza takie podejście do sprawy. Masz 6 segbanów, możesz obsadzić 6 budynków.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 7:28 pm 
Offline
Rotmistrz
User avatar

Joined: Wed Mar 21, 2012 3:21 am
Posts: 2348
Nie do końca się z tym zgodzę,chociaż faktycznie warto przygotować konkretny zapis po to by wszyscy grali na jednakowych zasadach.Obowiązkowa propozycja do erraty

_________________
SZWEDZI
Zw/Re/Po
34 /14 / 7
TURCY i TATARZY
Zw/Re/Po
35 / 6 / 2
RON
Zw/Re/Po
19/3/ 2
SIEDMIOGRÓD
Zw/Re/Po
9 / 2 / 0
ZACHODNIA EUROPA
Zw/Re/Po
19 /1 /3


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 8:26 pm 
Offline
Pocztowy/Retainer
User avatar

Joined: Mon Sep 24, 2012 6:02 pm
Posts: 1527
A jest gdzieś w podręczniku wymóg że do budynku zawsze wchodzi tyle piechoty ile się zmieści?

_________________
Lubelska Kampania Z:5 R:0 P:1
Link do kampanii http://oim.in4.pl/

LISTA WYDARZEŃ W KAMPANII


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 8:36 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 2987
Chcąc obsadzić wioskę składająca się z trzech dworów szlacheckich (12 podstawek w każdym) Szwedzi muszą wydelegować 3 skwadrony piechoty po 12 podstawek albo tylko 3 kompanie po 2 podstawki. Dlaczego realizacja tego samego zadania angażuje tak różne siły?
Dla mnie nie wynika to ani z zasad ani z logiki.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 8:51 pm 
Offline
Regimentarz
User avatar

Joined: Sun Apr 01, 2012 1:37 pm
Posts: 5805
Location: W-wa
Ryo Tsurugi wrote:
A jest gdzieś w podręczniku wymóg że do budynku zawsze wchodzi tyle piechoty ile się zmieści?


Nie ma takiego zapisu. Obsadzanie do pełnej pojemności domku wynika z założenia, że rozkaz wydajesz całej jednostce - w przypadku obsadzenia pełna jednostka doznaje ograniczenia do pojemności domku.

Jak zauważył Szwedzki, a wszyscy pozostali się pewnie zgodzą, kwestia do FAQ/Erraty. I to możliwie najszybciej, bo problem może się pojawiać bardzo często (w Warszawie gra się na obsadzanie "na maxa").

_________________
Turniejowe boje RON: Z: 72 R: 23 P: 11. Turniejowe boje TUR: Z: 56 R: 10 P: 7. Turniejowe boje TAT: Z: 24 R: 6 P: 1.
Turniejowe boje SWE: Z: 5 R: 0 P: 0. Turniejowe boje KOZ: Z: 35 R: 8 P: 6.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 9:14 pm 
Offline
Rotmistrz
User avatar

Joined: Wed Mar 21, 2012 3:21 am
Posts: 2348
Nie ma takiego nakazu ale nie interpretujmy jego braku przyzwoleniem na coś takiego.U nas tez obsadza się do maksymalnej ilości chociaż faktycznie logiczne jest zajęcie budynków według decyzji dowódcy.
Tak jak wspomniał Olbracht :

"Nie ma takiego zapisu. Obsadzanie do pełnej pojemności domku wynika z założenia, że rozkaz wydajesz całej jednostce - w przypadku obsadzenia pełna jednostka doznaje ograniczenia do pojemności domku."
To tez ma sens z którego wynika brak obsadzenia pojedynczymi podstawkami.

_________________
SZWEDZI
Zw/Re/Po
34 /14 / 7
TURCY i TATARZY
Zw/Re/Po
35 / 6 / 2
RON
Zw/Re/Po
19/3/ 2
SIEDMIOGRÓD
Zw/Re/Po
9 / 2 / 0
ZACHODNIA EUROPA
Zw/Re/Po
19 /1 /3


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. III)
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 10:24 pm 
Offline
Fältherren
User avatar

Joined: Mon May 11, 2009 11:21 pm
Posts: 10432
Location: Edinburgh
Tradycyjnie już przy 100 stronach zamykam i zapraszam do nowego tematu:
viewtopic.php?f=21&t=5627

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 998 posts ]  Go to page Previous  1 ... 96, 97, 98, 99, 100

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group