Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Mon Oct 26, 2020 4:02 am

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 996 posts ]  Go to page Previous  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100  Next
Author Message
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Tue Feb 23, 2016 4:42 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
User avatar

Joined: Mon Mar 12, 2012 10:37 am
Posts: 2290
Location: Lublin
Najbliższą przy czym przy takim chaotycznym ustawieniu część podstawek strzelającego może nie mieć ognia flankowego.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Fri Feb 26, 2016 2:39 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Joined: Tue Mar 31, 2015 4:53 pm
Posts: 224
Po wczorajszej grze z Olbrachtem naszło mnie pytanie.

Przed grą trzeba połączyć strzelców grodowych w Roty składające się z 4-12 podstawek czyli z 2-6 sotni. Przy efekcie zwiadu opóźnienie czy tam wymanwerowanie jest zapis, że można opóźnić wszystko z wyjątkiem rot kozaków i tam paroma innymi rzeczami. Czy w takim razie skoro nie ma tam wyraźnie wypisanych strzelców grodowych to można ich opóźnić wszystkich? Czy po prostu zasada nie przewidywała wtedy używania strzelców w podjazdach i całej roty też nie da się opóźnić?

_________________
iconRUS Pomalowane :Podjazd Potiomkina, Zasieczna straż.
W przygotowaniu : Romodanowski i Karelia


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Fri Feb 26, 2016 2:57 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
User avatar

Joined: Mon Mar 12, 2012 10:37 am
Posts: 2290
Location: Lublin
Ten sam problem był jak do użytku wchodziły watahy segbanów, a później azabów, czy mają być traktowani jak wataha czerni (są nazywani watahą) czy też nie skoro zasada ich nie wymienia wprost. Otóż są traktowani tak samo (FAQ 3.0). Rota, Wataha, tabor to są jednostki na które nie działa opóźnienie nie ważne rota czego czy wataha czego. W zasadzie nie są wymienione wszystkie możliwe jednostki, bo to tylko przykład. Nie wykluczone, że w przyszłości będą jeszcze inne roty czy watahy, których dziś nie ma.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Fri Feb 26, 2016 3:23 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Joined: Tue Mar 31, 2015 4:53 pm
Posts: 224
Dziękuję za odpowiedź :)

Czyli w wypadku gdzie mamy np. rotę strzelców z 6 podstawek nie można też jej rozczłonkować ponieważ nie można zrobić roty z 2 podstawek tak?

_________________
iconRUS Pomalowane :Podjazd Potiomkina, Zasieczna straż.
W przygotowaniu : Romodanowski i Karelia


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Fri Feb 26, 2016 4:25 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 3118
NetCop wrote:
Rota, Wataha, tabor to są jednostki na które nie działa opóźnienie nie ważne rota czego...
yyyy :O ???
A rota rajtarów? :D

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Fri Feb 26, 2016 5:02 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
User avatar

Joined: Mon Mar 12, 2012 10:37 am
Posts: 2290
Location: Lublin
@Lubelak
Hahaha, no tak ale wiadomo, że chodzi o te jednostki przymusowo skwadronowane w duże.

@Lajon
Co do rozbicia takiej roty to zależy od jej wielkości. Wymóg minimalny to 4 podstawki więc jeśli masz tam 6 to nie można rozbić ale jak będzie 8 to czemu nie.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Sat Feb 27, 2016 11:46 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
User avatar

Joined: Mon Apr 14, 2014 4:06 pm
Posts: 2399
Czy przechodzenie przez własne jednostki w czasie szarży odbywa się na zwykłych zasadach przechodzenia? Czyli czy można szarżować przez własne jednostki?


Sytuacja z dzisiejszej gry:

DELI (A)

...Zdezorganizowani beszli (A)


Jednostka gracza B


Czyli Deli mogą (bo muszą przecież) szarżować na jednostkę gracza B, skoro jedna podstawka ją widzi czysto, ale inna nie ma możliwości ruchu tak, by nie przejść przez zdezorganizowanych beszli? Jeśli tak to jak?

_________________
Мы - сотрудники КОМКОНа-2. (...) Нам одно не разрешается: недооценить опасность. И если в нашем доме вдруг завоняло серой, мы просто обязаны предположить, что где-то рядом объявился черт с рогами, и принять соответствующие меры вплоть до организации производства святой воды в промышленных масштабах!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Sun Feb 28, 2016 2:04 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 3118
@Leszczyc:
1. Nie możesz bo przez dezo się nie szarżuje.
2. Jak jakaś podstawka Deli łącznie:
a) może skutecznie zaszarżować bez przechodzenia przed dezo
b) jest w stanie utrzymać koherencję
to szarżujesz a reszta zatrzymuje się przed dezo.
Jak nie to palisz szarżę.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Sun Feb 28, 2016 2:36 am 
Offline
Towarzysz/Companion
User avatar

Joined: Mon Apr 14, 2014 4:06 pm
Posts: 2399
A, czyli w ten sposób. Że przez dezo nie to wiem, ale wiedziałem też, że deli muszą. Dzięki wielkie :)

A jeszcze jedno - czy strefa furażu i teren zabudowany anulują impet? I po drugie - czy jednostka w szyku rozproszonym w terenie zabudowanym ma SDT - skoro jest to teren Normalny, ale nie Otwarty?

_________________
Мы - сотрудники КОМКОНа-2. (...) Нам одно не разрешается: недооценить опасность. И если в нашем доме вдруг завоняло серой, мы просто обязаны предположить, что где-то рядом объявился черт с рогами, и принять соответствующие меры вплоть до организации производства святой воды в промышленных масштабах!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. IV)
PostPosted: Sun Feb 28, 2016 8:33 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Tue May 08, 2012 9:01 am
Posts: 2998
Leszczyc wrote:
Czy przechodzenie przez własne jednostki w czasie szarży odbywa się na zwykłych zasadach przechodzenia? Czyli czy można szarżować przez własne jednostki?


Sytuacja z dzisiejszej gry:

DELI (A)

...Zdezorganizowani beszli (A)


Jednostka gracza B


Czyli Deli mogą (bo muszą przecież) szarżować na jednostkę gracza B, skoro jedna podstawka ją widzi czysto, ale inna nie ma możliwości ruchu tak, by nie przejść przez zdezorganizowanych beszli? Jeśli tak to jak?

Nie można przechodzić przez jednostkę zdezorganizowana podręcznik główny psychologia pola bitwy rozdział 18 strony nie pamietam

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 996 posts ]  Go to page Previous  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group