Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Wed Jul 17, 2019 3:07 am

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 699 posts ]  Go to page Previous  1 ... 66, 67, 68, 69, 70  Next
Author Message
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sat Jun 08, 2019 7:46 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Oct 28, 2018 11:30 am
Posts: 18
Dla usciślenia:
- to nie byli mołojcy a spieszona jazda kozacka (dragoni) ustawiona w wiosce
- Kirasjerzy zwarli się z nimi w ww
- w strzale w obronie oberwali od zeskwadronowanej, spieszonej jazdy (6 podstawek) i 2 podstawek w budynku po czym poszli w rozsypke
- nie mam teraz podręcznika pod ręką ale przy strzelaniu była zasada że oddział w szyku rozproszonym sam swoim podstawką nie zasłania - oczywiście inny oddział może strzelać między podstawkami rozproszonymi o ile jest 1cm przerwy od linii ostrzału.

Po konsultacji z podręcznikiem (str. 40 podręcznik gracza)

"Aby móc strzelać obok innych jednostek lub terenu blokującego Pole Widzenia, linia ta nie może przebiegać bliżej niż 1 cm od jakiejkolwiek podstawki (wyłączając będące w Szyku Rozproszonym podstawki Jednostki prowadzącej ostrzał) lub terenu."

Tak więc według mnie skwadron spieszonej jazda kozackiej strzela normalnie przez własne podstawki.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Mon Jun 10, 2019 3:13 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
User avatar

Joined: Thu Sep 13, 2012 8:04 pm
Posts: 256
Location: Łódź
Salen wrote:

"Aby móc strzelać obok innych jednostek lub terenu blokującego Pole Widzenia, linia ta nie może przebiegać bliżej niż 1 cm od jakiejkolwiek podstawki (wyłączając będące w Szyku Rozproszonym podstawki Jednostki prowadzącej ostrzał) lub terenu."

Tak więc według mnie skwadron spieszonej jazda kozackiej strzela normalnie przez własne podstawki.


Jak ja to widzę:
Przytoczony cytat dotyczy strzelania "obok" jednostek i terenu nie przez. Niestety nie ma wyraźnie napisanego, że linii ostrzału nie można poprowadzić przez inne podstawki. Jednak, akapit wcześniej mamy:

" Oddziały uzbrojone w łuki mają w polu ostrzału także wrogie Jednostki przesłonięte Podstawkami z własnej Jednostki, ale nie innymi własnymi Jednostkami (chyba, że te są w Szyku Rozproszonym). "

Co pozwala sądzić, że intencja była taka, że inne typy broni niż łuk nie mogą strzelać przez inne podstawki tej samej jednostki, ale mogą strzelać pomiędzy podstawkami tej samej jednostki, niezależnie od wielkości przerwy.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Tue Jun 11, 2019 6:00 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sat Nov 10, 2018 3:27 pm
Posts: 33
Location: Słubice/Lubuskie
To może ktoś z iconWG się wypowie czy oddział w szyku rozproszonym strzela normalnie ze wszystkich szeregów (bo nie zasłania widzenia) czy strzela tylko z 2 szeregów(bo muszą strzelać miedzy lukami podstawek) ?

P.S. niby był to poruszone w Erracie 2.0 ale link już nie dziala....

P.S.2 Albo żeby było szybciej powiedzcie mi Pany jak się gra na Wilanowie?(tamtejsze rozwiązania sa raczej oficjalne);)


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Tue Jun 11, 2019 12:18 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 515
Pietras 404 wyczerpal temat ;) - tak tez sie gra ;)

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Tue Jun 11, 2019 5:46 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1677
miszczu wrote:
Pietras 404 wyczerpal temat ;) - tak tez sie gra ;)

Temat może i wyczerpany, ale zapis jest wewnętrznie sprzeczny


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Wed Jun 12, 2019 10:29 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Dec 25, 2011 9:08 pm
Posts: 338
Strzelanie między podstawkami w szyku rozproszonym.

Imho: matematycznie niewykonalne w praktyce :)

Przeczytajcie całą zasadę do końca:

* Pole ostrzału jest kasowane przez teren i jednostki wszystkie wroga oraz nasze nie będące w szyku roproszonym. Jednostki w polu ostrzału moga być ostrzeliwane ;)

* Następnie należy poprowadzić linię od środka podstawki do dowolnego punktu jednostki ostrzeliwanej. Nie może ona przebiegać bliżej niż 1cm od terenów zasłaniających i jednostek wroga / własnych, z wyjątkiem własnych podstawek jednostki strzelającej w szyku rozproszonym.

* Jednak akapit dalej jest napisane: dla jednostek w szyku rozproszonym jeśli linia przebiega bliżej niż 1cm od swoich podstawek to należy zastosować strzelanie ponad głowami (patrz zasady łuku).

Matematycznie rzecz ujmując, strzelać w dziurze pomiędzy podstawkami szyku rozproszonego można tylko wtedy jeśli:
a) dziura ma idealnie dokładnie 2 cm.
b) podstawka w drugim szeregu stoi idealnie tak, że jej środek znajduje się naprzeciwko środka wspomnianej dziury
c) strzelamy idealnie na wprost. Jeśli nie strzelamy na wprost to matematyka mówi, że linia musi przebiegać bliżej niż 1 cm.

Matematyk by powiedział, że sytuacja jest niegeneryczna, gdyż dowolnie małe zaburzenie układu powoduje niemożność strzelania :D ;) (albo inaczej: prawdopodobieństwo ułożenia podstawek w takim ustawieniu wynosi zero ;) ).

Dlatego uważam, że prawo z mechanizmem precedensów jest lepsze. Szkoda, że twórcy gry szybciej nie rozwiązują/rozstrzygają takich kwestii.

Z drugiej strony, takie rzeczy w graniu nieturniejowym można rozstrzygnąć dogadując się przed wykonaniem manewru (np. "Ustawiam te podstawkę tak, aby mogła strzelac na wprost miedzy swoimi, pasuje?". Na turniejach to wiemy co jest ;)

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Wed Jun 12, 2019 12:21 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
User avatar

Joined: Thu Sep 13, 2012 8:04 pm
Posts: 256
Location: Łódź
robson wrote:

* Jednak akapit dalej jest napisane: dla jednostek w szyku rozproszonym jeśli linia przebiega bliżej niż 1cm od swoich podstawek to należy zastosować strzelanie ponad głowami (patrz zasady łuku).




A gdzie to jest napisane? Ja tylko widzę:

Quote:
[Linia] Może też być prowadzona przez sojusznicze Jednostki albo bliżej niż 1 cm od nich, w tymprzypadku jednak stosuje się modyfikatory do Strzelania nad Głowami (patrz: zasada specjalna łuku– Rozdział 13).


Jest tu mowa o sojuszniczych jednostkach, a nie podstawkach tej samej jednostki.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Fri Jun 14, 2019 8:06 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 2972
Tak w skrócie przed spaniem:
Pietras ma rację.
Strzelanie obok podstawek innych jednostek minimalnie 1 cm od.
Strzelanie obok innych podstawek strzelającego oddziału, nie musi być 1 cm, ale nie można przez podstawki.
Strzelanie z łuku, można nie tylko mniej niż 1 cm od innych podstawek, ale również nad nimi.

Zapis w nawiasie odnosi się do restrykcji 1 cm, a dokładniej znosi ją dla podstawek oddziału w szyku rozproszonym.
Nie ma tam jednak dopuszczenia strzelania przez własne podstawki.
Jeżeli jednostka w szyku rozproszonym strzelająca z broni innej niż łuk , mogłaby strzelać przez własne podstawki, byłoby to ujęte, ta jak jest przy strzelaniu z łuku. Nie jest więc nie można.
Tyle

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sat Jun 15, 2019 2:17 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Oct 28, 2018 11:30 am
Posts: 18
W takim razie wszystko już jasne. Dziękuję za wyjaśnienie tematu. Ponad rok gry a jeszcze jak widzę wiele rzeczy będzie mnie zaskakiwać :D


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Mon Jun 17, 2019 6:13 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
User avatar

Joined: Thu Sep 13, 2012 8:04 pm
Posts: 256
Location: Łódź
Oddział z przyłączonym dowódcą zostaje w pierwszej rundzie walki wybity do nogi. Co się dzieje z dowódcą? (zakładam, że nie było 0 w rzucie na Odporność)


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 699 posts ]  Go to page Previous  1 ... 66, 67, 68, 69, 70  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group