Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Thu Sep 19, 2019 9:13 pm

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 765 posts ]  Go to page Previous  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Next
Author Message
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sat Aug 24, 2019 11:43 pm 
Offline
Namiestnik
User avatar

Joined: Wed Nov 17, 2010 10:02 pm
Posts: 716
Location: Starosta Pruszkowski
Możesz doprecyzować, czy tatarzy byli wszystkimi podstawkami w zasięgu 20 cm?

_________________
Trzeba tu nie po hiszpańsku lub niderlandzku, ale po szwedzku i polsku bić się
Popisane:2ch.husarskie, 15ch.kozackich, 4ch.wolontarskie, 2ch.wołoskie, 2ch.tatarskie, 7ch.pancernych, 2ch.piechoty łanowej, ch.janczarów, 28k.rajtarów, 17k.piechoty, 9k.dragonów,2 j.nadwornej,13 dział, dowódcy i tabory


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 3:58 am 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1702
Legal, jeśli każda podstawka poruszała się na wprost w kierunku przeciwnika.
Co ciekawe szyk rozproszony może robić takie triki, ale doborowa jazda szarżując w szyku rozproszonym nie może szarżować na kant.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 9:57 am 
Offline
Pachołek/Camp servant

Joined: Thu Jul 16, 2015 11:26 am
Posts: 397
Location: Warszawa
Droga rado mędrców zwracam się z trzema pytaniami

1. Czy zdezorganizowane jednostki ścigają po wygranej WW?

2. Jeżeli jednostka A na poczatku swojego ruchu stoi w mniej niż 2cm od wroga B to czy może się poruszyć?
Warianty
2.1. A jest dezo, a B ma rozkaz i krawędź jednostki A jest za jednostką B.
2.2. A jest dezo i B jest dezo i krawędź jednostki A jest za jednostką B.
2.3. Obie jednostki mają ruch.



3. MP na stronie 86 mówi, że Lekka jazda może wycofać się po przegranej ww o 20. Czy to znaczy że albo o 10 albo o 20, czy o dowolną wartość pomiędzy 10 a 20cm?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 2:49 pm 
Offline
Namiestnik
User avatar

Joined: Wed Nov 17, 2010 10:02 pm
Posts: 716
Location: Starosta Pruszkowski
Duderson wrote:
Legal, jeśli każda podstawka poruszała się na wprost w kierunku przeciwnika.
Co ciekawe szyk rozproszony może robić takie triki, ale doborowa jazda szarżując w szyku rozproszonym nie może szarżować na kant.


Szyk rozproszony na róg szarżować też nie może. Mnie zastanawia, co autor podręcznika miał na myśli, kiedy w podstawowym opisie szarży zaznaczył, że oddział nie może zwężać szyku, żeby uniknąć przeciwnika, a akapit niżej dodał, że rozszerzenie jest możliwe tylko w przypadku oddziałów w szyku rozproszonym i doborowej kawalerii.

_________________
Trzeba tu nie po hiszpańsku lub niderlandzku, ale po szwedzku i polsku bić się
Popisane:2ch.husarskie, 15ch.kozackich, 4ch.wolontarskie, 2ch.wołoskie, 2ch.tatarskie, 7ch.pancernych, 2ch.piechoty łanowej, ch.janczarów, 28k.rajtarów, 17k.piechoty, 9k.dragonów,2 j.nadwornej,13 dział, dowódcy i tabory


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 2:59 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Tue May 08, 2012 9:01 am
Posts: 2856
Slawek Porebski wrote:
Droga rado mędrców zwracam się z trzema pytaniami

1. Czy zdezorganizowane jednostki ścigają po wygranej WW?

2. Jeżeli jednostka A na poczatku swojego ruchu stoi w mniej niż 2cm od wroga B to czy może się poruszyć?
Warianty
2.1. A jest dezo, a B ma rozkaz i krawędź jednostki A jest za jednostką B.
2.2. A jest dezo i B jest dezo i krawędź jednostki A jest za jednostką B.
2.3. Obie jednostki mają ruch.



3. MP na stronie 86 mówi, że Lekka jazda może wycofać się po przegranej ww o 20. Czy to znaczy że albo o 10 albo o 20, czy o dowolną wartość pomiędzy 10 a 20cm?

Ad.1 nie ścigają
Ad.2 można się oddalić, czyli zwiększyć dystans.
Ad.3 nie pamiętam jak dokładnie jest to opisane, lecz wycofanie jest dokładnie o 10 cm, a lekka jazda może to zwiększyć o 20 cm.

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 4:02 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Joined: Thu Jul 16, 2015 11:26 am
Posts: 397
Location: Warszawa
Zk, chyba pierwszy raz twoja odp mnie nie usatysfakcjonowała. Mam na myśli pkt 3.
Pkt 2 jest chyba za trudny na forum.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 6:15 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1702
Alexandros wrote:
Duderson wrote:
Legal, jeśli każda podstawka poruszała się na wprost w kierunku przeciwnika.
Co ciekawe szyk rozproszony może robić takie triki, ale doborowa jazda szarżując w szyku rozproszonym nie może szarżować na kant.


Szyk rozproszony na róg szarżować też nie może.
A czemu nie? możliwa jest taka sytuacja jak na zdjęciu, czyli celowe "wężykowanie" jednostki, żeby uniknąć walki większą ilością podstawek.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 6:49 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Joined: Thu Jul 16, 2015 11:26 am
Posts: 397
Location: Warszawa
Duderson wrote:
Alexandros wrote:
Duderson wrote:
...
Co ciekawe szyk rozproszony może robić takie triki, ale doborowa jazda szarżując w szyku rozproszonym nie może szarżować na kant.


Szyk rozproszony na róg szarżować też nie może.
A czemu nie? ....

Ponieważ w JD zabronione jest zwężenie szyku podczas szarży. Czyli pierwsza podstawka może tak zdobić, ale kolejne muszą utworzyć tyle kolumn ile było.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 7:27 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1702
Pisałem o jednostkach w szyku rozproszonym, które mogą robić wężyk (taki ja na zdjęciu) i dopisałem przecież, że DJ nie może szarżować na kant. W DJ można zwężać szyk żeby omijać swoje jednostki lub żeby poruszać się na wprost w kierunku przeciwnika (jak masz szerszy front niż przeciwnik)
@Sławek 2.1 A nie może się poruszyć
2.2 A i B nie mogą się poruszyć
2.3 musi się oddalić na 2cm i dalej jak chcą


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
PostPosted: Sun Aug 25, 2019 10:41 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 575
Sprostuje tutaj nieco spraw.

Aby mieć szanse dobrze interpretować zasady należy przyjąć fakt ze zasady specjalne nadpisują ogólne.

I tak DJ:
Szarżując na wroga może/a nawet często musi (aby szarżować zgodnie z szykiem rozproszonym) zawęzić szyk aby szarża była legalna.
DJ nie zmienia szyku tylko w wypadku gdy nie dojeżdża w pierwszym ruchu. I tutaj zła ocena sytuacji może nawet doprowadzić do spalenia całej szarży.

Co ciekawe szarża w bok doborową powyżej 20 cm jest często tak samo wolna jak w szyku zwartym :)

Dalej rozszerzenie frontu w szarży często potrafi zabrać impet :)

To często gra niuansów przy których gracz DJ może nie raz bardzo przykro się zaskoczyc

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 765 posts ]  Go to page Previous  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group