Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Thu Dec 12, 2019 9:50 am

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 33 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Author Message
 Post subject: Re: Karakol
PostPosted: Mon Jun 17, 2019 8:25 am 
Online
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Jul 27, 2017 12:00 pm
Posts: 109
Location: Wroclaw
Szczepan9898 wrote:

Wszelkie zwroty czy przesunięcia można wykonać przed karakolem, ale w trakcie czy po już nie (możesz się obrócić i wykonać karakol, ale nie możesz wykonać karakolu i się obrócić).


Przed też nie można ;)

cytat z zasady:
W fazie Ruchu należy zadeklarować, że oddział będzie wykonywał Karakol. Przesuwamy wtedy pierwszy szereg oddziału maksymalnie o 10 cm do przodu. Jest to normalny Ruch i dotyczą go wszelkie ograniczenia Ruchu (Schemat A). W tej fazie nie można wykonać żadnego Zwrotu ani Manewru.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Karakol
PostPosted: Mon Jun 17, 2019 11:28 am 
Offline
Fältherren
User avatar

Joined: Mon May 11, 2009 11:21 pm
Posts: 10437
Location: Edinburgh
Szczepan9898 wrote:
Po doświadczeniach wojen z Rzecząpospolitą JKM Gustaw Adolf zmienił sposób użycia rajtarii, odrzucając karakol i wprowadzając coś, co w OiM znane jest jako strzał w szarży - rajtaria uderzała z pełnym impetem, prąc do walki w zwarciu, po drodze oddając strzały do przeciwnika.


Legendy mają się jak widzę dobrze. Taki 'strzał w szarży' to Szwedzi w Inflantach używali już od 1600 roku, zdając sobie sprawę, że karakol się na nic przeciw szarżom husarii nie przyda. Gustaw II Adolf nic więc nie musiał odrzucać ;)

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Karakol
PostPosted: Sun Aug 18, 2019 11:30 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Wed Feb 20, 2019 12:24 am
Posts: 91
Location: Łódź
Mam prośbę! Ponieważ na forum pojawiło się już kilka interpretacji zasad dotyczących karakolu i kontrmarszu to proszę o podanie oficjalnej wykładni dotyczącej:

1. Czy w fazie ruchu jednej tury, Jednostka rajtarii z rozkazem obrona, przed deklaracją karakolu możne wykonać jakikolwiek manewr specjalny?
2. Czy w fazie ruchu jednej tury, Jednostka dragonów/muszkieterów etc. z rozkazem obrona, przed deklaracją kontrmarszu możne wykonać jakikolwiek manewr specjalny?

Z góry dziękuję za odpowiedź.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 33 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group