Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword
http://forum.oim.wargamer.pl/

Karakol
http://forum.oim.wargamer.pl/viewtopic.php?f=21&t=7428
Page 4 of 4

Author:  MSZ [ Mon Jun 17, 2019 8:25 am ]
Post subject:  Re: Karakol

Szczepan9898 wrote:

Wszelkie zwroty czy przesunięcia można wykonać przed karakolem, ale w trakcie czy po już nie (możesz się obrócić i wykonać karakol, ale nie możesz wykonać karakolu i się obrócić).


Przed też nie można ;)

cytat z zasady:
W fazie Ruchu należy zadeklarować, że oddział będzie wykonywał Karakol. Przesuwamy wtedy pierwszy szereg oddziału maksymalnie o 10 cm do przodu. Jest to normalny Ruch i dotyczą go wszelkie ograniczenia Ruchu (Schemat A). W tej fazie nie można wykonać żadnego Zwrotu ani Manewru.

Author:  Kadrinazi [ Mon Jun 17, 2019 11:28 am ]
Post subject:  Re: Karakol

Szczepan9898 wrote:
Po doświadczeniach wojen z Rzecząpospolitą JKM Gustaw Adolf zmienił sposób użycia rajtarii, odrzucając karakol i wprowadzając coś, co w OiM znane jest jako strzał w szarży - rajtaria uderzała z pełnym impetem, prąc do walki w zwarciu, po drodze oddając strzały do przeciwnika.


Legendy mają się jak widzę dobrze. Taki 'strzał w szarży' to Szwedzi w Inflantach używali już od 1600 roku, zdając sobie sprawę, że karakol się na nic przeciw szarżom husarii nie przyda. Gustaw II Adolf nic więc nie musiał odrzucać ;)

Author:  Golibroda [ Sun Aug 18, 2019 11:30 am ]
Post subject:  Re: Karakol

Mam prośbę! Ponieważ na forum pojawiło się już kilka interpretacji zasad dotyczących karakolu i kontrmarszu to proszę o podanie oficjalnej wykładni dotyczącej:

1. Czy w fazie ruchu jednej tury, Jednostka rajtarii z rozkazem obrona, przed deklaracją karakolu możne wykonać jakikolwiek manewr specjalny?
2. Czy w fazie ruchu jednej tury, Jednostka dragonów/muszkieterów etc. z rozkazem obrona, przed deklaracją kontrmarszu możne wykonać jakikolwiek manewr specjalny?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Page 4 of 4 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/