Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Fri Dec 06, 2019 2:36 pm

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 92 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
Author Message
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Fri Nov 30, 2018 6:56 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sat Apr 14, 2012 3:57 pm
Posts: 153
Location: Lublin/Biłgoraj
Jak obliczyć ilość znaczników strat wynikającą z zasady małe kompanie w przypadku wojsk obrony terytorialnej, skoro zasada ta dotyczy tylko rajtarów?

_________________
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty....


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Fri Nov 30, 2018 7:22 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 3003
Ilość jednostek rajtarów/2 (w górę) +1.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Sun Dec 02, 2018 4:47 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sat Apr 14, 2012 3:57 pm
Posts: 153
Location: Lublin/Biłgoraj
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze wątpliwość jak losowany jest scenariusz jeśli jedno ze zgrupowań jest defensywne, i jest ono silniejsze. Normalnie C albo D w zależności od różnicy sił?

_________________
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty....


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Sat Jan 12, 2019 6:55 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Jul 27, 2017 12:00 pm
Posts: 108
Location: Wroclaw
"Umrzem, rozweselim Cara" - Jak interpretować co jest oddziałem na potrzeby tej zasady ? Skwadron 6 kozaków służebnych obsadza budynek tworząc nowy oddział. 3 podstawki idą do środka, 3 zostają na zewnątrz.
Z obu oddziałów ginie po podstawce. Ile podstawek ignoruję licząc straty ? Dwie czy jedną ?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Tue Jan 15, 2019 11:39 am 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Joined: Thu Feb 25, 2010 12:55 am
Posts: 4574
Należy oddziały z rozpiski = ignorujesz jedną.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Tue Feb 05, 2019 12:28 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Mon Mar 14, 2016 1:11 pm
Posts: 197
Location: Kraków
W scenariuszu opóźnienie przeciwnika nie ma wyjaśnione, który gracz jest uznany za słabszego jeśli mają tyle samo PS'ów. Na chłopski rozum wydaje mi się, że analogicznie do podjazdu powinien być to gracz z mniejszą ilością podstawek kawalerii i dragonów, ale chyba nigdzie nie jest to napisane. 8|

_________________
Wydzieraliśmy oczy palcami!
Przegryzaliśmy gardła zębami!
Przez trzydzieści lat bez wytchnienia
Zabijaliśmy w sobie sumienia!
Zdobywaliśmy twierdze, miasta!
Wyżywaliśmy się na niewiastach!
Niemowlęta na halabardach
Poznały, co gniew i pogarda!
W wypełnionych ciałami okopach
Tak rodziła się Europa!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Tue Feb 05, 2019 1:21 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 3003
Nie jest, zostaje rzut kostką albo wylosowanie nowego scenariusza. :D

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-24; Warszawa-12; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-6; Wilanów-6; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Tue Feb 05, 2019 3:56 pm 
Offline
Sekretarz królewski/Royal secretary

Joined: Thu Feb 25, 2010 12:55 am
Posts: 4574
Glaukon wrote:
W scenariuszu opóźnienie przeciwnika nie ma wyjaśnione, który gracz jest uznany za słabszego jeśli mają tyle samo PS'ów. Na chłopski rozum wydaje mi się, że analogicznie do podjazdu powinien być to gracz z mniejszą ilością podstawek kawalerii i dragonów, ale chyba nigdzie nie jest to napisane. 8|



Tak grajcie, dodamy to do Erraty.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Fri Feb 15, 2019 10:07 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Jul 27, 2017 12:00 pm
Posts: 108
Location: Wroclaw
Scenariusz "Dominacja":

Czy znaczniki zdobyte przez gracza zostają pod jego kontrolą dopóki przeciwnik go nie odbije ?

Dwie przykładowe sytuacje:
1) Przy znaczniku staje 6 podstawek tylko jednego gracza - gracz zdobywa kontrolę. W następnej turze koło znacznika podchodzi 6 podstawek przeciwnika i sytuacja utrzymuje się do końca gry (gracze mają po tyle samo podstawek).
2) Przy znaczniku staje 6 podstawek tylko jednego gracza - gracz zdobywa kontrolę. Następnie podstawki odchodzą od znacznika i do końca gry nikt nie przy nim nie staje.

Czy znaczniki "punktują" dla gracza, który kiedyś zdobył kontrolę czy nikt nie otrzymuje za nie punktu ? W scenariuszu jest tylko zapis, że znaczniki kontroluje się według zasad kontroli znaczników. W zasadach kontroli znaczników z kolei, że zasada kontroli zależy od konkretnego scenariusza.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zgrupowanie - zauważone błędy, uwagi itp.
PostPosted: Fri Feb 15, 2019 11:53 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Dec 25, 2011 9:08 pm
Posts: 472
MSZ wrote:
Scenariusz "Dominacja":

Czy znaczniki zdobyte przez gracza zostają pod jego kontrolą dopóki przeciwnik go nie odbije ?

Dwie przykładowe sytuacje:
1) Przy znaczniku staje 6 podstawek tylko jednego gracza - gracz zdobywa kontrolę. W następnej turze koło znacznika podchodzi 6 podstawek przeciwnika i sytuacja utrzymuje się do końca gry (gracze mają po tyle samo podstawek).
2) Przy znaczniku staje 6 podstawek tylko jednego gracza - gracz zdobywa kontrolę. Następnie podstawki odchodzą od znacznika i do końca gry nikt nie przy nim nie staje.

Czy znaczniki "punktują" dla gracza, który kiedyś zdobył kontrolę czy nikt nie otrzymuje za nie punktu ? W scenariuszu jest tylko zapis, że znaczniki kontroluje się według zasad kontroli znaczników. W zasadach kontroli znaczników z kolei, że zasada kontroli zależy od konkretnego scenariusza.


Nie mam pod ręką podręcznika, ale na jednej stronie jest napisane kontrolowanie znaczników i terenów. I jestem prawie pewien, że jest tak jak zawsze w OiM, czyli - na koniec tury w fazie reorganizacji sprawdza się kto kontroluje - albo tylko jeden gracz (wtedy on stawia przy znaczniku swój znacznik, że kontroluje), albo jeden z graczy ma 2x więcej podstawek niż drugi, to wtedy ten co ma 2x więcej odrzuca znacznik przeciwnika (jesli taki już tam jest) i ustawia swój. Znaczniki "porzucone" leżą, póki ktoś nie podejdzie. Uciekające nie kontrolują, zdezorganizowane nie pamietam jak na zgrupowaniu... ale chyba licza się za 1/2.

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 92 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group