Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Fri Dec 06, 2019 4:50 am

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Fri Jun 21, 2019 12:12 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Joined: Wed Oct 24, 2018 4:24 pm
Posts: 37
Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na poniższe pytania w podręczniku, więc posilę się forum : )

* Czy każda jednostka w trakcie bitwy może zmienić szyk z rozproszonego na zwarty i na odwrót? A jeżeli nie, to jakie zasady to regulują?

* Czy w trakcie bitwy mogę łączyć dwie jednostki w jedną? (np dwie osobne jednostki pikinierów po 4 podstawki w jedną złożoną z 8 podstawek)?

* Czy wydając zakryte żetony rozkazów kładziemy tylko tyle żetonów rozkazów ile mamy dowodzenia, czy jednak możemy blefować i położyć przy wszystkich jednostkach zakryte rozkazy a przy odkrywaniu rozkazów zrealizować tylko tyle ile mamy dowodzenia?

* Czy jeżeli jednostka strzela do wroga, ale na swojej linii ostrzału znajduje się sojusznicza jednostka to może strzelić? (zarówno jednostki muszkieterskie, jak i artyleria?)

* Jeżeli falkonet 1,5f ma skuteczność 7 i trafi w odział przeciwnika, który ma odporność 2 to odział przeciwnika nie rzuca na odporność bo nie ma szansy go zdać?


Jeżeli odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się w podręczniku to wybaczcie, ale naprawdę nigdzie ich nie mogłem znaleźć : )


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Fri Jun 21, 2019 1:24 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Dec 25, 2011 9:08 pm
Posts: 472
Naskrobałem coś na fb, w zgodzie z moja najlepsza wiedzą :)

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Sun Jun 23, 2019 5:11 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Mon May 14, 2012 10:35 am
Posts: 2076
1. Nie. Jest to w zasadach danej jednostki.
2. Nie. Skwadronowanie jezt tylko podczas wystawiania jednostek.
3. Kładziesz zakryte rozkazy tylko na tych jednostkach na jakich zmieniasz rozkaz (możesz zmienić na taki sam).
4. Może, o ile możesz poprowadzić linię strzału 2 cm od brzegu jednostki
5. Formalnie tak, chociaż zwykle nie ma potrzeby - jam masz w oddziale dowódcę, albo jednostka podlega Małym kompabią, to powinieneś rzucać.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Mon Jun 24, 2019 5:26 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Tue Jun 05, 2012 10:47 am
Posts: 569
piotroslav wrote:
4. Może, o ile możesz poprowadzić linię strzału 2 cm od brzegu jednostki


1cm, mały podręcznik to zmienił.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Wed Jun 26, 2019 8:55 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Dec 25, 2011 9:08 pm
Posts: 472
To jeszcze:
piotroslav wrote:
3. Kładziesz zakryte rozkazy tylko na tych jednostkach na jakich zmieniasz rozkaz (możesz zmienić na taki sam).
5. Formalnie tak, chociaż zwykle nie ma potrzeby - jam masz w oddziale dowódcę, albo jednostka podlega Małym kompabią, to powinieneś rzucać.


3. Za kazdy wydany musisz odrzucić znacznik rozkazu od dowódcy który go wydaje (+ ewentualne dodatkowe koszty, niesubordynacje, odległośc, itp. )
5. małe kompanie zostały też zmienione przez podrecznik z tego co mi Elt mówił. Teraz nie ma ekstra strat za 0, ale stałe straty nie do sporzadkowania przed bitwą.

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Wed Jun 26, 2019 2:47 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Mon May 14, 2012 10:35 am
Posts: 2076
To jeszcze

3. Nie wiem co chciałeś dokładnie przekazać. Jak masz dołączonego dowódcę do oddziału, to często nic nie odrzucasz, bo zmiana rozkazu jest wtedy tańsza.

5. Still, nie zmienia to kwestii, że są przypadki, gdzie rzucenie kośćmi może mieć wpływ.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Thu Jun 27, 2019 4:59 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Mon May 14, 2012 10:35 am
Posts: 2076
1. W sumie szyk rozproszony może wymusić też teren w jakim jest jednostka. Just saying


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Fri Jun 28, 2019 12:39 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Dec 25, 2011 9:08 pm
Posts: 472
piotroslav wrote:
To jeszcze

3. Nie wiem co chciałeś dokładnie przekazać. Jak masz dołączonego dowódcę do oddziału, to często nic nie odrzucasz, bo zmiana rozkazu jest wtedy tańsza.

5. Still, nie zmienia to kwestii, że są przypadki, gdzie rzucenie kośćmi może mieć wpływ.


3. A tak, racja. Ale to chyba jest gdzieś napisane przy wydawaniu rozkazów?

5. Wypstrykać się ze szczęścia? :D

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Fri Jun 28, 2019 12:46 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Wed Dec 04, 2013 12:10 am
Posts: 1215
Location: Lublin
robson wrote:
5. Wypstrykać się ze szczęścia? :D


Dowódca w oddziale? :)


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: kilka pytań co do zasad
PostPosted: Fri Jun 28, 2019 10:10 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sun Dec 25, 2011 9:08 pm
Posts: 472
Enma_ wrote:
robson wrote:
5. Wypstrykać się ze szczęścia? :D


Dowódca w oddziale? :)


To już było dyskutowane ;)

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group