Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Wed Nov 21, 2018 8:55 pm

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 2784 posts ]  Go to page Previous  1 ... 274, 275, 276, 277, 278, 279  Next
Author Message
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Wed Jul 25, 2018 11:49 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 2834
miszczu wrote:
Odskok jest reakcją na deklarację szarzy (nie na ruch już szarżującego)

Odskok jest reakcją na zadeklarowany ruch szarżującego wyznaczony wzdłuż linii szarży - str 32, 3 akapit, 1 zdanie
Quote:
W opisanej sytuacji odział deklaruje szarżę na oddział Z. Droga szazy nie przechodzi przez oddział X więc nie może on robić odskoku.
Jednak odział Z robi go stając za odziałem X (sytuacja możliwa tak naprawdę tylko w przypadku dwóch oddziałów w rozporoszonym).
I teraz ponieważ oddział Z jest dalej widoczny nie spełniamy warunku zmiany deklaracji (cel dalej widoczny)... Nie ma zmiany deklaracji nie ma możliwości rekacji...
...Czyli tak naprawde brakuje że po reakcji pierwszego odziału powinno się z na nowo okreslić linię (zadeklarowac jej przebieg)szarży dajac szanse na reakcję nowym "celom na lini szarzy"...

Oddział X nie może zostać zaatakowany, ponieważ Szarżujący musi poruszyć się po zadeklarowanej linii szarży, która nie przebiegała przez X, a jeżeli szarżujący zrobi korektę i zadeklaruje nową linię szarży znowu można reagować tym co jeszcze nie reagowało.
Tak więc szarżujący nie deklaruje nowej linii szarży, to nie wjeżdża w X, ja deklaruje nową linię to wszystko na drodze reaguje bo jest deklaracja nowej linii szarży.
O możliwości robienia kilku deklaracji, mówi str 32, 4 akapit, pierwsze zdanie.

Reasumując przebiega to tak:
1. Deklaracja celu Szarży - str 32
2. Wyznaczenie linii po której będzie szła szarża - str 32
3. Reakcja jednostek na linii szarży - str 33
4. Ponowna deklaracja linii szarży, skorygowana o pozycję celu szarży po reakcji - str 32, 4 akapit, pierwsze zdanie
5. Reakcja jednostek na nowej linii szarży, z wyjątkiem tych które już reagowały - str 33
6. Ponowna deklaracja linii szarży jeżeli potrzeba - str 32, 4 akapit, pierwsze zdanie
7. Jeżeli brak reakcji, Ruch szarżującego.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-20; Warszawa-11; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-5; Wilanów-5; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Thu Jul 26, 2018 10:55 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 255
Idziemy za ciosem wyjaśniając sytuacje na stole.

Walka z Taborem,

Odział Kawaleri szarzuje na spięte wozy mające obronę a za nimi stoi piechota z takim samym rozkazem.
Kawaleria szarzuje lancami.


I teraz seria pytań i niepewności:

- Kawaleria może użyć lanc i pistoletów, ale traci impet.

- Kawaleria zadaje jednemu z wozów razem 8 ran z lancą -3 do obrony. I teraz pytanie jak je przydzielamy:

a) wszystko na wóz (dporność 5) i ew nadwyżka przepada

b) na wóz dopuki nie skonczy się bufor a poźniej na piechotę - z tym że jak to rozstrzygnać rzucając pojedyńczo (piechta za wozem ma inna odporność)

c) inne rozwiązanie którego niedoczytałem.



Zasady zdają się wskazywać rozwiązanie a) Co oznacza że np szarzujac na poranione wozy jesteśmy raczej zdani na automatyczną przegraną.

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Thu Jul 26, 2018 4:25 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 2834
A.

Był swojego czasu pomysł na dzielenie testów na trafienie (wg uznania atakującego) przed rzutem na trafienie - np
deklaruje 4 testy w załogi i 7 w piechotę. W przypadku wybicia załogi wozu trafienia zadane piechocie liczyły by się normalnie, natomiast w przypadku nie wybicia załogi hity w piechotę uznawane by były za niezaistniale. Pomysł umarł, a dodatkowo, dzięki trudności z rozbrojeniem taboru uwydatnia się jego historyczna wartość. Sam jestem rozbity który wariant byłby najlepszy, ale traktuje obecny jako element gry zmuszając gracza do pokombinowania, a przez to akceptowalny.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-20; Warszawa-11; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-5; Wilanów-5; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Thu Jul 26, 2018 8:36 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1552
Ja bym i tak atakował w wozy - w piechotę byłoby -2 do trafienia


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Thu Jul 26, 2018 10:43 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 255
ale zasady chyba nie daja mozliwosci atakowac piechoty? Czy sie myle?

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Thu Jul 26, 2018 10:59 pm 
Offline
Porucznik/Lieutenant
User avatar

Joined: Fri Mar 22, 2013 11:45 pm
Posts: 2834
Nie mylisz się.

_________________
Zaliczone Turnieje:
Lublin-20; Warszawa-11; Kraków-4; Chorzów-3; Pola Chwały-5; Wilanów-5; Kielce - 2, Dąbrowa Górnicza -2


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Fri Aug 17, 2018 10:32 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 255
Kolejne pytania:

Zdezorganizowana jednostka wygrywa walke wrecz.. co sie dzieje?
Goni już na normalnym poziomie morale?
goni ale jako zdezorganizowana?
czy wogóle nie może gonić bo nie może dostać rozkazu?

I sytuacja o ktora mnie spytano a nie bardzo jestem w stanie znaleźć rozwiązanie w podreczniku.
Jednostka przegrywa starci i zaczyna uciekać ale w prostej lini trafia w budynek lub np rzekę.... co sie dzieje? Ginie?

Czy jesli miała by plywanie to poszła by w rzekę (chyba nie bo pływać można tylko z rozkazem ruch..

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Fri Aug 17, 2018 11:01 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Wed Dec 04, 2013 12:10 am
Posts: 1134
Location: Lublin
miszczu wrote:
Kolejne pytania:

Zdezorganizowana jednostka wygrywa walke wrecz.. co sie dzieje?
Goni już na normalnym poziomie morale?
goni ale jako zdezorganizowana?
czy wogóle nie może gonić bo nie może dostać rozkazu?

I sytuacja o ktora mnie spytano a nie bardzo jestem w stanie znaleźć rozwiązanie w podreczniku.
Jednostka przegrywa starci i zaczyna uciekać ale w prostej lini trafia w budynek lub np rzekę.... co sie dzieje? Ginie?

Czy jesli miała by plywanie to poszła by w rzekę (chyba nie bo pływać można tylko z rozkazem ruch..


Stoi. Jednostka dezo nie może otrzymać rozkazu.

zatrzymuje się na przeszkodzie i wszystko co nie jest w odległości 2cm od przeciwnika ginie


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Fri Aug 17, 2018 11:20 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1552
Jeśli ucieka, ma pływanie i trafia na rzekę, to musi w nią wejść i zdać trzy testy wyszkolenia.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Czy dobrze rozumiem, nie rozumiem itd.
PostPosted: Sat Aug 18, 2018 9:10 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 255
Dzięki za odpowiedz.
Można jeszcze prosić o zrodlo zasad na które się powolaliscie?

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2784 posts ]  Go to page Previous  1 ... 274, 275, 276, 277, 278, 279  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group