Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Sun Sep 27, 2020 11:48 am

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Thu Feb 21, 2019 4:55 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
User avatar

Joined: Thu Sep 13, 2012 8:04 pm
Posts: 311
Location: Łódź
Intencja był najprawdopodobniej inna. Kilka przykładów z podręcznika:

Reakcja na szarżę:

"Na początku każdej z Faz, w których poruszamy szarżującą Jednostkę, możemy wykonać nią jeden Obrót...)" - czyli obracamy przed strzałem w obronie?

"Szarżę prowadzi się w linii prostej w kierunku zadeklarowanej Jednostki wroga. Może dojść do sytuacji, gdy wróg w fazie Ruchu poruszy się i uniknie Szarży. Należy wtedy na początku fazy Walki przy poruszaniu Jednostek szarżujących o ruch dodatkowy, dokonać potrzebnych Obrotów, by móc na niego dalej szarżować" - wynikałoby, że poruszamy jednostki na początku fazy walki.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Thu Feb 21, 2019 6:48 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Wed Feb 20, 2019 12:24 am
Posts: 111
Location: Łódź
Czyli to co mi napisałeś na facebooku sie potwierdza pomylono etap z fazą :)


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Thu Feb 21, 2019 7:55 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sat Apr 14, 2012 3:57 pm
Posts: 159
Location: Lublin/Biłgoraj
Mylenie faz z etapami zdarza się (np. dodatkowa kość z oficera).
Co do doborowej jazdy angielski podrecznik chyba się różni od polskiego: "at the beginning of each Movement Phase (normal or Additional Movement for Charging Units)". Na marginesie, również pole ostrzału dla oddziału na podstawie angielskiego podręcznika jest mierzone inaczej niż w polskim.

_________________
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty....


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 1:23 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 815
Pietras404.

Myślę że nie masz racji. Cytaty które przywolujesz jasno dają znać że na początku fazy, podczas poruszania się robisz obroty.

Tutaj jasno wskazane jest, kiedy to robisz - już podczas dodatkowego ruchu.

Natomiast doborowa kawaleria ma to dwuznacznie napisane..

Jeśli jednak ma to tak działać jak chcecie to zapis jest martwy. Bo kiedy miała by być ostrzelana bez modyfikayorow..

Chyba tylko w opóźnionym strzale i to wtedy gdy szarża ma nie dojść (jak dojdzie to i tak jest -1 za walkę).

Więc sytuacja jest z rodzaju. Szarżujący musiałby być idiota - nie dość że nie dochodzi do walki to jeszcze się zwiera by bardziej oberwać.

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 7:51 am 
Offline
Rotmistrz
User avatar

Joined: Wed Apr 11, 2012 7:35 pm
Posts: 1295
Location: Warszawa
Dobra, a teraz jak to na prawdę działa :
Doborowa kawaleria jak każda inna jednostka na początku wykonywania szarży może wykonywać obroty. W przypadku deklaracji szarży w szyku rozproszonym każda podstawka jest odwracana oddzielnie i jedzie w kierunku przeciwnika, czyli obrazasz jedną podstawkę i ruszasz ją, i następna, i nastepna. Jeżeli nie dojedziesz do przeciwnika w podstawowym ruchu musisz zachować szyk/front jaki miałeś na początku szarży. Jeżeli w trakcie wykonywania ruchu ktorakolwiek podstawka nie będzie jechać w kierunku przeciwnika to szarże musisz wykonać w szyku zawartym, wtedy wykonujesz obrót całym oddziałem co cię kosztuje ruch ale wystarczy że róg dowolnej podstawki z frontu jedzie w kierunku celu szarży.
Jeżeli nie dojechales w ruchu podstawowym i deklarowes szarże w rozproszonym to wszystkie strzały w OBRONIE są z modyfikatorem -1.
W dodatkowym ruchu doszarżowującym (o ile istnieje takie słowo) ponownie deklarujesz w jakim szyku będziesz jechał i powtarzasz to co wcześniej napisałem.
Jeżeli ponownie nie dojechałes w rozproszonym i zdales wyszkolenie szarża jest kontynuowana do końca tury jesteś traktowany jak rozproszony wszystkie strzały po ruchu z -1


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 8:55 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Wed Feb 20, 2019 12:24 am
Posts: 111
Location: Łódź
Zatem zastanówmy się jak powinna brzmieć finalnie zasada w podręczniku, aby oddawała intencję i działanie wskazane powyżej przez Wasil a.
Proponuję takie brzmienie:
"... Jednostka może też zadeklarować na początku fazy Ruchu i etapu Walki, że będzie szarżować jak Jednostka w zwartym szyku. W takiej sytuacji wróg nie ma modyfikatora -1 za strzelanie do niej, ale szarżujący otrzymuje +2 za Impet.")

Proszę o opinie.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 10:28 am 
Offline
Rotmistrz
User avatar

Joined: Wed Apr 11, 2012 7:35 pm
Posts: 1295
Location: Warszawa
Nie widzę potrzeby zmiany zapisu, trzeba się tylko dobrze wczytać w zasady. Wszystko co opisałem jest w małym podręczniku:

Quote:
Doborowa kawaleria jak każda inna jednostka na początku wykonywania szarży może wykonywać obroty.

"Na początku każdej z Faz, w których poruszamy szarżującą Jednostkę, możemy wykonać nią jeden Obrót (ale tylko w przód)" Strona 33

"Na początku każdej z faz w której poruszamy szarżującą jednostkę" czyli faza ruchu i dodatkowy ruch doszarżowujący, innych faz gdzie poruszasz szarżujacą jednostkę nie ma.

Quote:
W przypadku deklaracji szarży w szyku rozproszonym każda podstawka jest odwracana oddzielnie i jedzie w kierunku przeciwnika, czyli obracasz jedną podstawkę i ruszasz ją, i następna, i następna.


Szarża w Szyku Rozproszonym strona 58-60

Quote:
Jeżeli nie dojedziesz do przeciwnika w podstawowym ruchu musisz zachować szyk/front jaki miałeś na początku szarży.


"W każdej sytuacji, gdy Jednostka miałaby wykonać
Szarżę lub Kontrszarżę tak, że nie dostawi się jej tym
ruchem do przeciwnika, to należy wykonać Szarżę
wybraną podstawką na zasadach Szarży w szyku
Rozproszonym, a następnie – zgodnie z zasadami
poruszania się Doborowej Kawalerii – dostawić pozostałe
podstawki tak, by zachować szerokość frontu
Jednostki sprzed ruchu." strona 78

Quote:
Jeżeli w trakcie wykonywania ruchu którakolwiek podstawka nie będzie jechać w kierunku przeciwnika to szarże musisz wykonać w szyku zawartym


"Pomimo tego, że podczas swojego Ruchu Jednostka
w Szyku Rozproszonym nie robi Obrotów ani Zwrotów,
to Jednostka taka szarżuje w taki sposób, jakby każda
jej Podstawka była oddzielną Jednostką szarżującą
w Szyku Zwartym na jeden, wspólny cel dla wszystkich
tych Podstawek." strona 58-59

"Tak jak jednostka w Szyku Zwartym, musi ona poruszać
się do przodu po linii prostej w kierunku
celu szarży, a na początku każdego ruchu szarżującego
każda z jej Podstawek może wykonać
Obrót w przód na normalnych zasadach Ruchu
w kierunku celu." strona 59

"Jeżeli żadna z Podstawek nie może zostać poruszona
po linii prostej do kontaktu z przeciwnikiem, wtedy
nie może on być celem Szarży." strona 59

Quote:
wtedy wykonujesz obrót całym oddziałem co cię kosztuje ruch ale wystarczy że róg dowolnej podstawki z frontu jedzie w kierunku celu szarży.


to jest jak oczywiste że nie trzeba szukać :)

Quote:
Jeżeli nie dojechałes w ruchu podstawowym i deklarowałeś szarże w rozproszonym to wszystkie strzały w OBRONIE są z modyfikatorem -1.


"Dodatkowo, jeżeli Jednostka ma Rozkaz Szarża, to
wszystkie strzały do niej wykonuje się z modyfikatorem
-1 tak jakby była w Szyku Rozproszonym." strona 79

Quote:
W dodatkowym ruchu doszarżowującym (o ile istnieje takie słowo) ponownie deklarujesz w jakim szyku będziesz jechał i powtarzasz to co wcześniej napisałem.


"Jednostka może też zadeklarować na początku każdej
z faz Ruchu i Walki, że będzie szarżować jak Jednostka
w zwartym szyku."

Tu można się domyślić że na początku faza walki znaczy że w dodatkowym ruchu doszarżowujacym, który jest wykonywany przed strzałami w reakcji.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 10:40 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Thu Mar 08, 2018 3:11 pm
Posts: 815
Wasil pełna zgoda poza ostatnim fragmentem.
Gdzie powolujesz się na tzw "można się domyślać"

Wcześniejsze fragmenty wskazują jasno na czas : "kiedy poruszasz jednostka"

Tutaj natomiast jasno stoi że na początku fazy walki (czyli przed strzałem w obronie).
I dla mnie jeśli nie będzie sprostowania (erraty) to strzał w obronie po zadeklarowaniu szyku zwartego w drugej fazie szarzy wchodzi bez modyfikayorow.

_________________
Kiedy ludzi kupa,
to i rycerz dupa :P


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 10:49 am 
Offline
Rotmistrz
User avatar

Joined: Wed Apr 11, 2012 7:35 pm
Posts: 1295
Location: Warszawa
Etap Walka Wręcz
• Dodatkowy Ruch Szarżujących <- początek fazy walki
• Ogień w Reakcji
• Ostrzał w Szarży
• I runda Walki Wręcz
• Rozstrzygnięcia wszystkich walk
• Ucieczki i Wycofania
• Pościgi
• II runda Walki Wręcz
• Rozstrzygnięcia wszystkich walk
• Ucieczki i Wycofania


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 10:55 am 
Offline
Pachołek/Camp servant
User avatar

Joined: Thu Sep 13, 2012 8:04 pm
Posts: 311
Location: Łódź
miszczu wrote:
Pietras404.

Myślę że nie masz racji. Cytaty które przywolujesz jasno dają znać że na początku fazy, podczas poruszania się robisz obroty.



Moim zdaniem nie, wskazują na dwa różne czasy - jeden to początek fazy Walki, a drugi to moment, kiedy poruszamy jednostkę - w fazie Walki jednostki nie poruszamy na jej początku, tylko po skończonym etapie ostrzału w obronie.

Nigdy nie twierdziłem, że obroty wykonuje się przed ostrzałem w obronie, podawałem tylko przykłady w podręczniku, gdzie początek fazy Walki oznaczał w istocie (tzn. w domyśle) początek ruchu daną jednostką.

Zapis o deklaracji szarży w szyku zwartym również moim zdaniem nie jest jednoznaczny. Powinien on brzmieć tak jak w angielskiej wersji podręcznika.

Kretus wrote:
... "at the beginning of each Movement Phase (normal or Additional Movement for Charging Units)"....


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group