Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
It is currently Mon Nov 18, 2019 3:47 am

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 1:53 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Sat Apr 14, 2012 3:57 pm
Posts: 152
Location: Lublin/Biłgoraj
Nie zgadzam się ;) Kałkan chroni w Walce Wręcz czyli zgodnie z definicją ze strony 38 jeśli zetknięto się podstawką z wrogiem, niezależnie od etapu, kroku czy fazy. A nawet jeśli nie mam racji to w Walce Wręcz mieści się też ostrzał w reakcji i w szarży. Kałkan rządzi :)
Z Lubelakiem już to omawiałem.

_________________
Z czasem nowa z nas powstanie wodzów rota
Uzbrojona w historyczne argumenty....


Last edited by Kretus on Fri Feb 22, 2019 1:57 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 1:54 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Wed Feb 20, 2019 12:24 am
Posts: 86
Location: Łódź
Wasil o taki zapis mi chodziło lub dokładne tłumaczenie z angielskiego jak przytoczył pietras404


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 1:59 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
User avatar

Joined: Tue Jun 05, 2012 10:47 am
Posts: 567
@Kretus - mały update. Strona 38 trochę dalej. Punkt "Walka Wręcz" - w tym Etapie rozstrzyga się Walkę Wręcz, Ostrzał w Szarży, Ostrzał w Reakcji i wszystkie Szarże.

Tak więc zależy którego równoważnika "Walka Wręcz" dotyczy fragment o kałkanie. Bo może dotyczyć Etapu, może dotyczyć Kroków (tak jak wszyscy grają).

A to, że nastąpił kontakt, nie znaczy chyba, że ostrzał automatycznie opóźnia się do Ostrzału w Reakcji.

_________________
"Chorągiew. Zdobyłem. Zdobyłem chorągiew. Nie znałem swojego męstwa..."
-----------------------------------------------------------------------

Galeria - viewtopic.php?f=17&t=1985&start=30


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 2:56 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant
User avatar

Joined: Thu Sep 13, 2012 8:04 pm
Posts: 271
Location: Łódź
Moim zdaniem, podręcznik bywa niejednoznaczny i gra w pełni RAW jest niemożliwa. Dlatego ja mam raczej podejście RAI.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 7:44 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1745
Wasil wrote:
Cytuj:
Jeżeli w trakcie wykonywania ruchu którakolwiek podstawka nie będzie jechać w kierunku przeciwnika to szarże musisz wykonać w szyku zawartym


"Pomimo tego, że podczas swojego Ruchu Jednostka
w Szyku Rozproszonym nie robi Obrotów ani Zwrotów,
to Jednostka taka szarżuje w taki sposób, jakby każda
jej Podstawka była oddzielną Jednostką szarżującą
w Szyku Zwartym na jeden, wspólny cel dla wszystkich
tych Podstawek." strona 58-59

"Tak jak jednostka w Szyku Zwartym, musi ona poruszać
się do przodu po linii prostej w kierunku
celu szarży, a na początku każdego ruchu szarżującego
każda z jej Podstawek może wykonać
Obrót w przód na normalnych zasadach Ruchu
w kierunku celu." strona 59

I tu się, miły panie, nie zgodzę. str 78: "Zwężenie szyku może nastąpić tylko na zasadach szarży w szyku zwartym oraz w razie konieczności spełnienia wymogu szarżowania na choćby fragment frontu/boku/tyłu podstawki przeciwnika (nie zaś w narożnik lub "w próżnię"")"

Czyli jak zwężasz w szyku rozproszonym to płacisz za to normalnie 5cm, jak musisz zwężyć, żeby wszystkie podstawki poruszały się w kierunku wroga, to możesz to zrobić, oczywiście płacąc manewrem i punktami ruchu.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 7:57 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1745
Wasil wrote:
W przypadku deklaracji szarży w szyku rozproszonym każda podstawka jest odwracana oddzielnie i jedzie w kierunku przeciwnika, czyli obracasz jedną podstawkę i ruszasz ją, i następna, i następna.


Szarża w Szyku Rozproszonym strona 58-60

I tu też się nie zgodzę. O ile wszystkie podstawki muszą się poruszać w kierunku przeciwnika w SR, o tyle sam ruch podstawek w DK jest nieco inaczej opisany:
"W każdej sytuacji, gdy jednostka miałaby wykonać Szarżę lub Kontrszarżę w ten sposób, że nie dostawi się tym ruchem do przeciwnika, to należy wykonać Szarże wybraną podstawką na zasadach szarży w szyku rozproszonym, a następnie - zgodnie z zasadami poruszania się Doborowej Kawalerii - dostawić pozostałe podstawki tak,, by zachować szerokość Frontu sprzed ruchu"
Czyli: jedna podstawka wykonuje obrót i ruch w kierunku przeciwnika, reszta jest dostawiana na zasadzie DK (pamiętając o tym, ze nie może przekroczyć swojego ruchu i musi się poruszać w kierunku przeciwnika).


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 8:03 pm 
Offline
Rotmistrz
User avatar

Joined: Wed Apr 11, 2012 7:35 pm
Posts: 1199
Location: Warszawa
Duderson wrote:
Wasil wrote:
Cytuj:
Jeżeli w trakcie wykonywania ruchu którakolwiek podstawka nie będzie jechać w kierunku przeciwnika to szarże musisz wykonać w szyku zawartym


"Pomimo tego, że podczas swojego Ruchu Jednostka
w Szyku Rozproszonym nie robi Obrotów ani Zwrotów,
to Jednostka taka szarżuje w taki sposób, jakby każda
jej Podstawka była oddzielną Jednostką szarżującą
w Szyku Zwartym na jeden, wspólny cel dla wszystkich
tych Podstawek." strona 58-59

"Tak jak jednostka w Szyku Zwartym, musi ona poruszać
się do przodu po linii prostej w kierunku
celu szarży, a na początku każdego ruchu szarżującego
każda z jej Podstawek może wykonać
Obrót w przód na normalnych zasadach Ruchu
w kierunku celu." strona 59

I tu się, miły panie, nie zgodzę. str 78: "Zwężenie szyku może nastąpić tylko na zasadach szarży w szyku zwartym oraz w razie konieczności spełnienia wymogu szarżowania na choćby fragment frontu/boku/tyłu podstawki przeciwnika (nie zaś w narożnik lub "w próżnię"")"

Czyli jak zwężasz w szyku rozproszonym to płacisz za to normalnie 5cm, jak musisz zwężyć, żeby wszystkie podstawki poruszały się w kierunku wroga, to możesz to zrobić, oczywiście płacąc manewrem i punktami ruchu.


No tak, ale de facto robisz wtedy ruch w szyku zawartym tak żeby dowolna cześć oddziału jechała na przeciwnika


Duderson wrote:
Wasil wrote:
W przypadku deklaracji szarży w szyku rozproszonym każda podstawka jest odwracana oddzielnie i jedzie w kierunku przeciwnika, czyli obracasz jedną podstawkę i ruszasz ją, i następna, i następna.


Szarża w Szyku Rozproszonym strona 58-60

I tu też się nie zgodzę. O ile wszystkie podstawki muszą się poruszać w kierunku przeciwnika w SR, o tyle sam ruch podstawek w DK jest nieco inaczej opisany:
"W każdej sytuacji, gdy jednostka miałaby wykonać Szarżę lub Kontrszarżę w ten sposób, że nie dostawi się tym ruchem do przeciwnika, to należy wykonać Szarże wybraną podstawką na zasadach szarży w szyku rozproszonym, a następnie - zgodnie z zasadami poruszania się Doborowej Kawalerii - dostawić pozostałe podstawki tak,, by zachować szerokość Frontu sprzed ruchu"
Czyli: jedna podstawka wykonuje obrót i ruch w kierunku przeciwnika, reszta jest dostawiana na zasadzie DK (pamiętając o tym, ze nie może przekroczyć swojego ruchu i musi się poruszać w kierunku przeciwnika).


Ok, podałem zły zapis ale generalnie działanie będzie to samo, szarża lekkiej jazdy działa w podobny sposób.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 8:14 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1745
AD1. Generalnie NIE jedziesz w szyku zwartym i CAŁY oddział musi się poruszać w kierunku przeciwnika. Ma to pewne implikacje - np. dalej jest -1 do strzelania i możesz zwęzić szyk tak, że omijasz tym ruchem stojące ci na drodze oddziały wroga - pozwala ci na to zasada DK
AD2. NIE to samo, tylko jedna podstawka wykonuje obrót, resztę się dostawia.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Fri Feb 22, 2019 8:21 pm 
Offline
Namiestnik

Joined: Sun Apr 08, 2012 6:04 pm
Posts: 1745
Kretus wrote:
Nie zgadzam się ;) Kałkan chroni w Walce Wręcz czyli zgodnie z definicją ze strony 38 jeśli zetknięto się podstawką z wrogiem, niezależnie od etapu, kroku czy fazy. A nawet jeśli nie mam racji to w Walce Wręcz mieści się też ostrzał w reakcji i w szarży. Kałkan rządzi :)
Z Lubelakiem już to omawiałem.

Kałkan działa tylko przeciwko łukom i dzirytom w ostrzale, chyba że chcesz mi udowodnić, że strzał w szarży nie jest rodzajem ostrzału.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zmiana szyku w Szarży
PostPosted: Wed Feb 27, 2019 12:09 am 
Offline
Komisarz królewski/Royal commissar
User avatar

Joined: Sun Jan 22, 2012 5:51 pm
Posts: 1439
Location: die Stadt Breslau, PL
Sięgając do wykopalisk mej pamięci jak to miało działać, rzeknę: punkt dla Pana Dudersona ;) za przytoczenie fragmentu, co się dzieje jak Szarża w SR nie dojedzie.

_________________
Oscar Wilde: Sarkazm to najniższa forma dowcipu, za to najwyższa forma inteligencji.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group