Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest śr wrz 30, 2020 9:32 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 993 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: pn mar 28, 2016 8:58 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2398
Super, tylko dlaczego, skoro obecnie dowódca po dołączeniu jest tylko znacznikiem? :)

_________________
Мы - сотрудники КОМКОНа-2. (...) Нам одно не разрешается: недооценить опасность. И если в нашем доме вдруг завоняло серой, мы просто обязаны предположить, что где-то рядом объявился черт с рогами, и принять соответствующие меры вплоть до организации производства святой воды в промышленных масштабах!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: pn mar 28, 2016 9:58 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt sie 30, 2013 8:27 pm
Posty: 928
Lokalizacja: Warszawa
Bo mimo bycia znaczkiem nie przestaje być dowódcą. Dalej ma rozkazy itp, po prostu nie zajmuje fizycznie miejsca będąc znacznikiem

_________________
Mój nick nie pochodzi od Geralta z Rivii tylko od mojego drugiego imienia :) (na forum Flamesów jako Batura)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: pn mar 28, 2016 10:43 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2398
Oczywiście, ale jest dołączony do jednostki, która może siedzieć w budynku - dlaczego więc nie mógłby siedzieć wraz z nią?

_________________
Мы - сотрудники КОМКОНа-2. (...) Нам одно не разрешается: недооценить опасность. И если в нашем доме вдруг завоняло серой, мы просто обязаны предположить, что где-то рядом объявился черт с рогами, и принять соответствующие меры вплоть до организации производства святой воды в промышленных масштабах!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: pn mar 28, 2016 11:00 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Leszczyc pisze:
Czy dowódca może zaczynać grę dołączony do jednostki? Szczególnie ma to sens przy obronie wioski - dowódca dołączony do jednostki zaczyna grę już w budynku.


Cytuj:
Pyt 31
Czy mogę dołączyć dowódcę do Skwadronu/Jednostki
w czasie jego formowania (przed grą)? A jeśli
tak, to rozumiem, że dowódca razem z Jednostką
może zostać wystawiony w Dalekim Obejściu itp.?
Odp: Nie. Zasady nie dopuszczają takiej opcji (tak
samo z Zasadzką czy Forsownym Marszem).


Cytuj:
Pyt 42
Czy pieszy dowódca może dołączyć do oddziału
jazdy? A na odwrót? Jeśli tak, to co się dzieje z konnym
dowódcą w pieszym oddziale kiedy ten zajmuje
budynek?
Odp: Żaden dowódca nie może dołączyć do piechoty
w budynku
, jak do każdej innej nieskwadronowalnej
jednostki (działa, tabory, Deli, harcownicy itp.) –
jeśli jest w oddziale który obsadza budynek, musi
go opuścić. Pieszy dowódca nie może dołączyć do
jazdy, ale konny może do piechoty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: pn mar 28, 2016 11:03 pm 
Offline
Towarzysz/Companion
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 14, 2014 4:06 pm
Posty: 2398
Cholera, a czytałem całe jeszcze w zeszłym tygodniu. Naprawdę za dużo tego do spamiętania. Dzięki wielkie Sebastianie! :)

_________________
Мы - сотрудники КОМКОНа-2. (...) Нам одно не разрешается: недооценить опасность. И если в нашем доме вдруг завоняло серой, мы просто обязаны предположить, что где-то рядом объявился черт с рогами, и принять соответствующие меры вплоть до организации производства святой воды в промышленных масштабах!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: wt mar 29, 2016 10:49 am 
Offline
Székelyispán
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw wrz 08, 2011 9:35 am
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa-Budapeszt
Pytanie - obrona wioski kosztuje 1 punkt, za co można do wioski wsadzić dwie podstawki piechoty i dowódcę. Co w przypadku armii, która wogóle ma ma piechoty w podjazdach i ani praktycznie ani teoretycznie nie można wystawić takiego podjazdu. Czy nadal koszt to 1? Czy zamiast piechoty do wioski można wsadzić jazdę lub choćby dowódcę lub czy ew. koszt takiego scenariusza o wyjątkowo 0? Generalnie chodzi o tatarów, którzy nie mają możliwości wystawic piechoty w podjeździe. Czasami, jak ostatnio mi w grze z Janim, wypadło, iż mogłem tylko te obronę wybrać.

_________________
http://tuzzelvassal.blogspot.hu/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: wt mar 29, 2016 11:06 am 
Offline
Porucznik/Lieutenant
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt maja 08, 2012 9:01 am
Posty: 2987
Miałem to samo, obecnie płaczesz i grasz dalej.

_________________
Blog http://zk1944.blogspot.com/
Kampania: http://oim.in4.pl/
Mówię NIE małym podjazdom na turniejach !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: wt mar 29, 2016 11:09 am 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn mar 12, 2012 10:37 am
Posty: 2290
Lokalizacja: Lublin
Nie tylko Tatarzy tak mają, są podjazdy innych nacji które mogą być bez piechoty/dragonów. Może się też zdarzyć, że mamy dragonów (np. 3 podstawkową kompanię) i też jej nie wsadzimy do wioski, bo różnice między podjazdami wynosi 1PS.
Ten scenariusz po prostu kosztuje bazowo 1 pkt i czasem pech w kościach może tak zadecydować. Tatarzy i tak są uprzywilejowani w tym temacie względem innych nacji, bo mają przerzut za scenariusz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: wt mar 29, 2016 11:59 am 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob paź 04, 2014 10:20 pm
Posty: 760
Lokalizacja: Gliwice
Jak wygląda walka wręcz z dowódcą w sytuacji gdy wpadniemy na niego podczas pościgu za inną jednostką która zdała morale i przeszła przez dowódcę?

_________________
Na stanie: 18 Rajtarów, 6 Dragonów, 12 Muszkieterów, 3 Pikinierów, 2 Regimentówki, 2 Dowódców szwedzkich, 2 Dowódców RON, 4 Pancernych, 3 Jazda Tatarska, 3 Kozaków z Rohatynami, 3 jazdy kozackiej
iconSWE iconRON


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz.V)
Post: wt mar 29, 2016 12:15 pm 
Offline
Namiestnik

Rejestracja: pn maja 14, 2012 10:35 am
Posty: 2088
Normalnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 993 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 100  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group