Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest śr lis 13, 2019 3:06 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Karakol
Post: pn cze 17, 2019 8:25 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw lip 27, 2017 12:00 pm
Posty: 106
Lokalizacja: Wroclaw
Szczepan9898 pisze:

Wszelkie zwroty czy przesunięcia można wykonać przed karakolem, ale w trakcie czy po już nie (możesz się obrócić i wykonać karakol, ale nie możesz wykonać karakolu i się obrócić).


Przed też nie można ;)

cytat z zasady:
W fazie Ruchu należy zadeklarować, że oddział będzie wykonywał Karakol. Przesuwamy wtedy pierwszy szereg oddziału maksymalnie o 10 cm do przodu. Jest to normalny Ruch i dotyczą go wszelkie ograniczenia Ruchu (Schemat A). W tej fazie nie można wykonać żadnego Zwrotu ani Manewru.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Karakol
Post: pn cze 17, 2019 11:28 am 
Offline
Fältherren
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn maja 11, 2009 11:21 pm
Posty: 10433
Lokalizacja: Edinburgh
Szczepan9898 pisze:
Po doświadczeniach wojen z Rzecząpospolitą JKM Gustaw Adolf zmienił sposób użycia rajtarii, odrzucając karakol i wprowadzając coś, co w OiM znane jest jako strzał w szarży - rajtaria uderzała z pełnym impetem, prąc do walki w zwarciu, po drodze oddając strzały do przeciwnika.


Legendy mają się jak widzę dobrze. Taki 'strzał w szarży' to Szwedzi w Inflantach używali już od 1600 roku, zdając sobie sprawę, że karakol się na nic przeciw szarżom husarii nie przyda. Gustaw II Adolf nic więc nie musiał odrzucać ;)

_________________
http://kadrinazi.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Karakol
Post: ndz sie 18, 2019 11:30 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr lut 20, 2019 12:24 am
Posty: 86
Lokalizacja: Łódź
Mam prośbę! Ponieważ na forum pojawiło się już kilka interpretacji zasad dotyczących karakolu i kontrmarszu to proszę o podanie oficjalnej wykładni dotyczącej:

1. Czy w fazie ruchu jednej tury, Jednostka rajtarii z rozkazem obrona, przed deklaracją karakolu możne wykonać jakikolwiek manewr specjalny?
2. Czy w fazie ruchu jednej tury, Jednostka dragonów/muszkieterów etc. z rozkazem obrona, przed deklaracją kontrmarszu możne wykonać jakikolwiek manewr specjalny?

Z góry dziękuję za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group