Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Dzisiaj jest wt kwie 07, 2020 9:16 pm

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 966 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr gru 04, 2019 6:42 pm 
Offline
Pachołek/Camp servant

Rejestracja: czw lip 16, 2015 11:26 am
Posty: 461
Lokalizacja: Warszawa
A jaki lex specialis powoduje że DJ może maszerować nie będąc w kolumnie?
Wiem że tak się to interpretuje, ale nadal nie mogę zrozumieć dlaczego.
DJ jest w zwartym ale porusza się jak w rozproszonym. Tyle że jednostki w zawartym mogą maszerować tylko w kolumnie...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr gru 04, 2019 7:00 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 24, 2019 12:22 pm
Posty: 125
Slawek Porebski pisze:
A jaki lex specialis powoduje że DJ może maszerować nie będąc w kolumnie?
Wiem że tak się to interpretuje, ale nadal nie mogę zrozumieć dlaczego.
DJ jest w zwartym ale porusza się jak w rozproszonym. Tyle że jednostki w zawartym mogą maszerować tylko w kolumnie...


Ten sam dokładnie. Każdy element ruchu doborowych jest regulowany zasadami SR. Nie ma w efekcie mowy o żadnej kolumnie, bo takowej po prostu rozproszeni nie mogą utworzyć.

_________________
Sol occidens in meridie. Vivat Serenissima!
In Polonia lex est rex, non rex est lex.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: śr gru 04, 2019 11:07 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 08, 2019 12:37 pm
Posty: 108
Lokalizacja: Łódź
OOOOOOOOOO :O :O :O :O :O :O :O :O
To teraz wiem że można robić takie myki jak robią Tatarzy z reakcją na szarżę :) Z pewnością to wykorzystam

_________________
Plany są niczym; planowanie jest wszystkim Dwight D. Eisenhower


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw gru 05, 2019 12:52 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 501
John Johnny pisze:
OOOOOOOOOO :O :O :O :O :O :O :O :O
To teraz wiem że można robić takie myki jak robią Tatarzy z reakcją na szarżę :) Z pewnością to wykorzystam


W sensie że wyjechac sobie z szarżą zza swoich wołochów / tatarów?

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw gru 05, 2019 10:32 am 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn kwie 08, 2019 12:37 pm
Posty: 108
Lokalizacja: Łódź
robson pisze:
John Johnny pisze:
OOOOOOOOOO :O :O :O :O :O :O :O :O
To teraz wiem że można robić takie myki jak robią Tatarzy z reakcją na szarżę :) Z pewnością to wykorzystam


W sensie że wyjechac sobie z szarżą zza swoich wołochów / tatarów?


Dokładnie :)
Daje to ciekawe noew opcje taktyczne

_________________
Plany są niczym; planowanie jest wszystkim Dwight D. Eisenhower


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw gru 12, 2019 1:30 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 18, 2018 10:28 am
Posty: 265
Lokalizacja: Kraków
Pytanie.

Major był w odziale 1 podstawkowym, odział w 1 turze został wyrznięty do nogi. (nie było 0 na pancerzu).
Rozumiem ze wtedy Major staje się odziałem, liczymy rezultat po 1 turze, w sposób klasyczny rozpatrujemy pozostała cześć starcia.

_________________
"Ktoś ty Hetmanie jest!, ze sie sędzią i katem kreujesz. Czemy Ty Bogu sądu i kary nie zostawisz ? "

Galeria prac.
https://www.facebook.com/Krzywypedzel/
Modele specjalne.
viewtopic.php?f=17&t=8224&p=155428#p155428


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw gru 12, 2019 3:20 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn cze 24, 2019 12:22 pm
Posty: 125
elt pisze:
Pytanie.

Major był w odziale 1 podstawkowym, odział w 1 turze został wyrznięty do nogi. (nie było 0 na pancerzu).
Rozumiem ze wtedy Major staje się odziałem, liczymy rezultat po 1 turze, w sposób klasyczny rozpatrujemy pozostała cześć starcia.

Nie ma walki wręcz z majorem, bo nie było go na stole więc nie mógł być celem. Sensowne wydaje się odpowiednie stosowanie zasad dotyczących zniszczenia jednostki w ucieczce. Skoro zdał test, to wystawia się w zasięgu ruchu z powrotem na stół.

_________________
Sol occidens in meridie. Vivat Serenissima!
In Polonia lex est rex, non rex est lex.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: czw gru 12, 2019 3:32 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz gru 25, 2011 9:08 pm
Posty: 501
elt pisze:
Pytanie.

Major był w odziale 1 podstawkowym, odział w 1 turze został wyrznięty do nogi. (nie było 0 na pancerzu).
Rozumiem ze wtedy Major staje się odziałem, liczymy rezultat po 1 turze, w sposób klasyczny rozpatrujemy pozostała cześć starcia.


Imho to powinno wygladac tak: jest jedna podstawka + dowódca i dostała 6 trafień. Rzucasz pancerz na oddziale tyloma kostkami ile ran zostało i sciągasz niewybronione z tej jednaj podstawki. procedurę powtarzasz, dopóki zostaja jakieś rany na podstawce. Gdy ta spada pancerz testuje dowódca. Ile nie wytestował, to tyle rzuca testów wyszkolenia.

Przyład:
Podstawka rajtarów + dowódca
dostaje 9 trafień.

rzucam 3 pancerze: 8,4,3. Wybroniłem dwie. Dostaje ranę.
rzucam 2 pancerze (bo tyle ran mi zostało na oddziale): 8,9 - pech, spada podstawka
rzucam pozostałe 4 pancerze na wartosci pancerza dowódcy (5): 7, 6, 3, 1: dwie rany = dwa testy wyszkolenia. Jak nie zdam któregoś to dowódca ginie. Jesli zda oba to przesuwa się zgodnie z zasada o podstawowy ruch i kontynuujemy wykonywanie fazy walki (np. jednostka wybiła wroga do nogi: musi zadeklarować nowy cel szarży, np. wspomnianego dowódcę).
W sumie rzuciłem 3 + 2 + 4 = 9 testy pancerza.

inny scenariusz:
rzucam 3 pancerze: 4,3,1. Wybroniłem wszystko
rzucam 3 pancerze: 7,2,2. Wybroniłem dwie
rzucam 2 pancerze: 8, 6 - dwie dodatkowe rany. Jednostka ginie, dowódca "wypada" i liczymy rezultat starcia.

Taka jest moja interpretacja zasady ze strony 91: "Wszystkie straty ponosi jednostka tak długo jak posiada co najmniej jedną podstawkę oprócz dowódcy. "

_________________
Blog: http://zgielk.blogspot.com/search/label/robson


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 29, 2019 2:15 pm 
Offline
Ciura obozowy/Camp follower

Rejestracja: wt kwie 19, 2016 11:38 am
Posty: 110
Lokalizacja: Gdynia
Siema.

Zgrupowanie Koronne z Czarnieckim - zasada Trudy Kampanii.
Czy znaczniki strat przyznaje się po jednym na oddział, czy też można przy ich więcej na jeden.

Pozdro.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pytania początkującego (cz. VI)
Post: ndz gru 29, 2019 2:37 pm 
Offline
Chorąży/Ensign
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn sie 17, 2009 1:51 pm
Posty: 2472
Lokalizacja: Kraków
Cybi pisze:
Siema.

Zgrupowanie Koronne z Czarnieckim - zasada Trudy Kampanii.
Czy znaczniki strat przyznaje się po jednym na oddział, czy też można przy ich więcej na jeden.

Pozdro.


Z zapisu wynika, że połowa oddziałów (zaokrąglając w górę) zaczyna ze znacznikiem strat. Jeżeli przyzna się więcej niż dwa znaczniki jednemu oddziałowi, to warunek tej zasady nie będzie spełniony (mniej niż połowa oddziałów zacznie ze znacznikiem).
Można było to zapisać prościej, ale biorąc pod uwagę oszałamiające tempo wydawania nowych zasad przez iconWG można przymknąć oko na drobne niedopatrzenia. :-D

_________________
Niepokonany przez Brandenburgię oraz Królestwo Danii i Norwegii i grupę rozpoznawczą Erika Jonssona bo jeszcze z nimi nie grałem. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 966 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group