Mój pomysł j zapał do przejścia na Gosiewskiego został delikatnie ostudzony, więc prośba o wypowiedzenie się na temat moich trzech propozycji. To jest opcja na teraz, w przypadku klasycznych podjazdów byłyby one rozbudowane o czym piszę szczegółowo dalej
Propozycje są trzy:
1. Czata Gosiewskiego - 8PS, 15 Zwiad, 19 Zwartość
Posiada chorągiew husarii, dwie kompanie rajtarów (mniejszą i większą), dwie chorągwie kozaków, kompanie dragonów i została w ostatnim czasie zmodyfikowana, aby być łatwiejsza w grze. Dodatkowo jako historyczny podjazd ma dość dużo ciekawych zasad, które mogą się przydać. Minusem jest sztywność składu i de facto postawienie całego ciężaru walki na husarii ze wsparciem kozaków lub rajtarów, co w mojej ocenie, może być ciekawym rozwiązaniem. Wymaga trochę wysiłku i na pewno zwycięstwa dadzą dużo satysfakcji.
2. Podjazd koronny 1649 - 11PS, 20 Zwiad, 21 Zwartość
Podjazd zbudowany na bazie Pułku Polskiego z dodatkiem dragonów i chorągwi pancernej i dodatkowego dowódcy. Ma możliwość rozbudowy o jeszcze dwie chorągwie/kompanie i docelowo znalazłaby się tam jeszcze jedna chorągiew kozaków z rohatynami i doborowi pancerni z rohatynami. W ten sposób stworzyłbym podjazd mający 3 zeskwadrowane czołgi, kompanie dragonów i doborowych pancernych jako "dobijacz". Razem 13 PS, 25 ZW i 26 ZWAR. Plusem na pewno jest elastyczność i baza pod zgrupowanie do którego i tak musiałbym jeszcze sporo zaciągów porobić
3. Podjazd koronny 1667 - 10PS, 20 Zwiad, 20 Zwartość
Podjazd który obecnie posiadam, w postaci chorągwi pancernej z rohatynami, chorągwi kozackiej z rohatynami, dwóch chorągwi kozackich i małej chorągwi wołoskiej, rozbudowany o chorągiew kozacką i pancerną, przy czym obecnie druga chorągiew pancerna latałaby bez rohatyn do momentu rozbudowania o kolejną, ostatnią chorągiew doborowych pancernych. Można by tu kombinować i dodać dragonów, ale nie klei mi się wtedy już ilość kozaków i pancernych, by móc dawać im rohatyny i skwadronować jakoś to sensownie. Ponadto są tu wołosi, których jakoś mało używam. Ich zastąpienie wymaga za dużych zaciągów by to miało sens. Stąd też decyzja o sprzedaży podjazdu i daje go jako trzecią opcję tylko po to byście mieli więcej do czytania